За пиратите - пиратски съд
Турски военни арестуват сомалийски пирати (фотография от юли 2009)   
Източник: ЕПА/БГНЕС
5
Ио ормационният шум около пиратите, пленени от десантчиците на големия противолодъчен кораб "Маршал Шапошников", е доста еднообразен и всъщност не носи много информация.

Най-вече, в него не се чува нищо от мястото на събитието - нито глас от бойния кораб, успял да се изяви. Всички се позовават на Министерството на отбраната, сиреч на сухопътни московски генерали и полковници, предимно анонимни. При все че имаше и други извори на новини.

На 9 май неназован представител на руската Федерална служба за сигурност съобщи пред кореспондент на БалтИнфо, че

при освобождаването на танкера "Московски университет" били убити не един, а близо пет от похитителите.

При това безшумните оръжия били твърде малко и се наложило да колят пиратите с ножове, та да не вдигнат тревога.

А десетимата пленници били заловени накуп в едно и също помещение в самото начало на щурма.

Според събеседника на агенцията, военноморското контраразузнаване не разпоредило никаква официална проверка във връзка с действията на моряците, а всички решения били "вземани на равнището на първите лица в Москва".

Не е изключено, че тъкмо тия четирима-петима неотчетени покойници са били обявени за неколцина пирати, избягали с лодка.

Да не забравяме и друго: на борда си "Маршал Шапошников" носи хеликоптер и катери - кой би оставил една гумена лодка да се изплъзне?

От друга страна, пиратите са атакували танкера с две лодки, потеглили от някаква плаваща база, а не бе съобщено тя да е задържана. И корабът майка може да се е мотаел там нейде наблизо.

Веднага щом бе освободен руският танкер, Главното следствено управление към Следствения комитет на руската прокуратура образува наказателно дело за превземането на "Московски университет" в Аденския залив на 5 май. Съответният член - "Пиратство, извършено от организирана група с употреба на насилие и оръжия", предвижда наказание с лишаване от свобода до 15 години.

Освен това бе съобщено, че престъпниците ще бъдат доставени в Москва.

Същия ден обаче - на 6 май, анонимен източник от Министерството на отбраната в Москва заяви пред Интерфакс, че пиратите били качени в собствената им лодка и пуснати на свобода, след като им взели средствата за абордаж и навигационното оборудване.

На другия ден - 7 май, полковник Алексей Кузнецов, началник на пресслужбата на министерството, потвърди информацията и посочи като мотив за това решение

несъвършенството на международната нормативно-правна база.

На посредствената юридическа база се позова и началникът на Генералния щаб Николай Макаров, който заяви, че руската страна няма правни основания да задържи пиратите, взети в плен. И добави, че миналата година пирати били върнати в Йемен и в Иран - според гражданството им. Което впрочем не довело до нищо добро.

"Имаше цял куп претенции към нас, че тук сме ги били ощетили, там сме ги били ощетили, затова е крайно трудно в правно отношение да работим с тях", каза Макаров и посочи това сред пречките за ефективна борба срещу пиратството.

Сутринта на 7 май обаче помощник-командващият Тихоокеанския флот Роман Мартов заяви пред "Лайф нюз", че никой не бил пускал пиратите. "В момента се решава въпросът за по-нататъшно препращане на сомалийските пирати. Може например да предадем престъпниците на местните власти, но по въпроса действат не военните, а следователите от Следствения комитет към руската прокуратура", каза Марков.

Според него, моряците от Тихоокеанския флот са убедени, че пиратите си стоят на борда на "Маршал Шапошников". "Откъде дойде информацията, че са ги пуснали на свобода? - в недоумение запита помощник-командващият флота. - Всъщност те са арестувани и под охрана."

Пускането на пирати да отплават със собствените си лодки е постоянна практика

за участниците в операцията в Аденския залив. Правят го всички държави от НАТО.

Щом военните кораби наближат, морските разбойници изхвърлят оръжията си през борда и спокойно се предават в плен. И доколкото в юридически план са абсолютно невинни, ги пускат по живо, по здраво.

Същото става впрочем и ако не сварят да изхвърлят оръжието. Защото притежанието на оръжие в международни води не подлежи на съд.

Абсурдно е и положението с нападателите, превзели "Московски университет". Заловили ги в едно и също помещение, те пък заявили, че били заложници. Екипажът се бил залостил в машинното отделение и изобщо не видял какво става.

Следователят най-вероятно не е открил убедителни доказателства за вина. При това пиратите нямат документи, могат да посочат имена и гражданство, каквито им харесва, и да се обявят за непълнолетни.

Американците, пленили тази пролет 21 пирати по време на самата им атака, сега си патят от тях в съдебната зала. Преводачи от екзотични езици няма, обвиняемите са неграмотни и нищо не могат да прочетат, не са установени нито гражданството им, нито възрастта, нито истинските имена.

Само един се призна за виновен и рискува доживотна присъда. Останалите не са толкова тъпи и може да ги депортират вкъщи.

Световната общност и по-специално Русия признаха, че юридически са безсилни пред морските бандити.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев призова спешно да бъдат разработени международни закони за борба срещу пиратството, но като юрист явно сам вече схваща колко е безнадеждно това начинание.

Твърде силно ще е противоречието им с всички останали закони и конвенции. Които сега строго се спазват и точно според тях пускат пиратите по живо, по здраво. И ще ги пускат винаги.

А спрямо пиратите от "Московски университет" май е бил проявен средновековен хуманизъм.

ъответните органи са организирали предварително изтичане на информация, че разбойниците са пуснати в свободно плаване, после за всеки случай са я опровергали и са стигнали до извода, че обществеността приема тази развръзка.

След това пиратите са били качени в гумена лодка (или в две, защото една не би побрала 10 души) и пуснати на 300 мили от йеменския бряг. По-точно, от бреговете на остров Сокотра.

Не бе съобщено обаче дали лодките са били оставени с извънбордовите мотори, дали пиратите са получили храна и водица за из път, а също и весла, защото от весла няма нужда, ако има мотори.

Час след това електронната отметка от лодката изчезнала от радарните екрани, но това съвсем не означава, че тя е потънала като камък. Естествено ако не са й закачили мина с часовников механизъм.

Отметката е изчезнала просто заради разстоянието, ниското газене на лодката и малката й отражателна повърхност. А по въпроса за детинското бърборене, че липсвала съответната правна база и правила за юридическо преследване на лица, които са извън юрисдикцията на коя да е държава или на международното право, причината тук е само една.

Никой не е събрал смелост да каже, че също като през Средните векове пиратите са били оставени на Божия съд - ако изплуват и пиратската база ги извади от морето, значи са помилвани. Ако пък не, друго съдилище за тях все едно няма. И няма да има.

Може впрочем такива да бъдат разстрелвани без никакъв съд. Някои ловци на пирати правят точно така, просто сетне си траят.
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 3 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 6 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 9 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 10 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen