Томислав Дончев е новият министър за парите от ЕС
Томислав Дончев   
Източник: tomislavdonchev.info
17
Но одното събрание избра Томислав Дончев (tomislavdonchev.info) за министър по управление на средствата от Европейския съюз.

36-годишният Дончев, който от ноември 2007 г. е кмет на Габрово като кандидат на ГЕРБ, бе избран със 130 гласа "за", 56 "против" и 7 "въздържали се". Новият министър се закле пред народните представители.

Представяйки своето предложение за структурна промяна в Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов заяви, че използването на средствата от Европейския съюз е основен политически приоритет на правителството и основен ресурс за публични инвестиции във всички приоритетни сектори, както и силен инструмент за постигане на националните стратегически цели, съгласувани с политиката на съюза.

Необходимо да се ускорят процесите по оползотворяване на средствата от ЕС. Това изисква целенасочена работа на високо политическо ниво с бенефициентите, с управляващите органи, с Европейската комисия, каза Борисов.

Той напомни, че за времето от началото на управленския мандат на ГЕРБ управляващите са показали, че България не само е готова, но и реално се бори с всички случаи на незаконосъобразно разходване на европейски средства.

Обемът на извършените плащания към различни бенефициенти е повече от два пъти по-голям от този, извършен за две години и половина преди това, поясни премиерът.

По думите му е нараснал и броят на сключените договори, а системите за управление и контрол на средствата от ЕС вече съответстват на всички изисквания.

"Считам, че това ще даде възможност за засилване на координацията по планирането, програмирането, управлението наблюдението и контрола на средствата от оперативните програми и фондовете на ЕС", каза премиерът и добави, че е съгласувал с Европейската комисия предложението.

Както можеше да се очаква, остро и иронично против действието на правителството се изказа бившият министър-председател Сергей Станишев.

Според лидера на БСП назначаването на този нов министър е признание на ГЕРБ, че е допуснал грешка с премахването на поста вицепремиер, който отговаря за тези въпроси. Каквато беше Меглена Плугчиева в предишния кабинет на тройната коалиция.

Ако управляващите искали левицата да ги подкрепи, трябвало премиерът Борисов да си признае грешката публично. Вместо това според Снанишев били подминати редица въпроси, свързани с конкретните пълномощия на този министър, с взаимодействието му с министерството на финансите, с кабинета, с опциите да контролира и да разпорежда на другите министри.

Станишев не подмина " Атака" и "Синята коалиция", на които припомни, че те са били против, когато през 2008 г. е създадена тази позиция, въпреки, че Европейската комисия е приветствала решението.

Премиерът Борисов отговори, че когато са минали 8 месеца, а не 8 години от управлението на ГЕРБ и е станало ясно, че начинът на работа, установен от бившото правителство по отношение на еврофондовете е добър, не е притеснително и е коректно той да бъде въведен и от сегашния кабинет.

Това ще даде много по-добро управление на еврофондовете - единственото място, откъдето ще вземем пари, аргументира са министър-председателят.

В дебата участва и Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция. Той напомни, че предишното управление допусна тежки грешки спрямо управлението на еврофондовете и те се дължали на феодализацията, разпокъсването и напълно самостоятелното функциониране, без координация на отделните министерства.

"Вие избрахте вицепремиер по еврофондовете при наличие на министър по европейските въпроси", обърна се Костов към опозицията.

Според него новият министър трябва да се занимава с централизираните стратегически цели, да координира министерствата и лично да отговаря и гарантира за изпълнението на големите проекти. За да бъде разрушена феодализацията Костов каза, че трябва да бъдат хармонизирани и уеднаквени всички нормативи на управляващите органи, отговарящи за евросредствата.

Одитът върху проектите да бъде в ръцете на този министър и той да отговаря за комуникацията с ЕС. В неговите функции трябва да бъде и председателството на Съвета за управление на средствата от европейския съюз, добави Костов.

В първото си изявление след като положи клетва, Томислав Дончев каза, че не разполага с толеранс от 100 дни, но помоли за 33 дни, за да са налице резултатите от това, което прави.

В кулоарите на парламента

новият министър

подчерта, че не могат да се очакват революционни промени от негова страна, доколкото цялата система за разпределението не парите от ЕС е крехка и внимателно се наблюдава от ЕК.

По думите му, резките и революционни движения не биха довели до добър ефект. Не приемам оценката, че администрацията дефинитивно не работи добре, каза Томислав Дончев в отговор на въпрос за държавните служители, които работят с европроектите.

Промените, които новият министър планира за работата на администрацията, той сравни с "бавно, но внимателно вдигането на налягането в системата, за да не се спука някоя стара, ръждива тръба".

Според него добър ефект в работата на служителите и то в кратки срокове ще настъпи "след като се облекчат процесите, съкратят се няколко срока в някои нормативни актове - най-вече постановления на Министерския съвет".

По въпроса за заплащането на администрацията, работеща по европроектите, министърът каза, че то трябва да зависи от персоналните им заслуги и постиженията на дадено звено.

Дончев изтъкна като приоритет и добрата комуникация с европейските институции - бързо да се разчитат "сигналите" на комисията и адекватно да се изпраща обратна информация от наша страна.

"В тревожната ситуация сме да има общини, които никога не са кандидатствали за евросредства. Това не може да бъде допускано, когато парите от бюджета за инфраструктура са недостатъчни", посочи министър Дончев.
Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 минута

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите Мастърс 1000 след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 11 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 37 минути

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 53 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин