Отново: Том Ханкс, Спилбърг и Втората световна
Една от баталните сцени в "Пасифик"   
Източник: HBO
2
Нс се случва често предпремиерата на нов сериал да е в Белия дом, а продуценти да са Стивън Спилбърг и Том Ханкс, едни от най-влиятелните фигури в Холивуд.

Двамата са работили заедно и по други сюжети от Втората световна война - "Спасяването на редник Райън" (1998 г.) и минисериала "Братя по оръжие" (2001), отличени с "Оскар", "Еми" и "Златен глобус".

Новият им съвместен проект е "Пасифик" и е на малкия екран в САЩ от тази неделя, а у нас идва само ден по-късно, от 15 март, по Ейч Би Оу, където ще върви всеки понеделник.

Както подсказва заглавието, този път арената на бойните действия е пренесена в тихоокеанския регион, а в основата са спомените на морски пехотинци.

По-конкретно, това са откъси от мемоарите на Робърт Леки Helmet for My Pillow (Каска вместо възглавница) и Юджийн Б. Следж With the Old Breed (Със Старата порода), който обяснява:

"Не е история и не е само моята история. Опитах се да бъда по-скоро говорител на другарите си, които бяха въвлечени с мен в бездната на войната."

Ханкс и третият изпълнителен продуцент Гари Гьоцман, които са съдружници в компанията "Плейтон", са реализирали и друг исторически минисериал за същата телевизия - "Джон Адамс", който през 2008 г. спечели "Еми" в рекордните 13 категории.

Новият проект на актьора стана повод сп. "Тайм" да го сложи на корицата си и да го провъзгласи за "върховен командващ на историците". Изданието припомня, че

баща му е служил във ВМС като механик по време на Втората световна - и то точно в Тихия океан

Еймъс Ханкс нямал героични разкази и хубави спомени от военноморските сили, напротив - ненавиждал ги, разказва синът му.

На младини Том нямал особен афинитет към историята, а се възползвал от роднинската си връзка с Нанси Ханкс Линкълн, майката на 16-ия президент, за която пишел едно и също есе всяка година.

Докато снимал "Спасяването на редник Райън", Нора Ефрон ("Безсъници в Сиатъл", "Имате поща") му изпратила два тома с 1882 страници американски репортажи за войната - откъдето се породил и по-нататъшният му интерес.

Кинозвездата е носител на актьорския "Оскар" в две последователни години - за главните си роли във "Филаделфия" (1993) и "Форест Гъмп" (1994), а "Братя по оръжие" е най-тиражното DVD от продукцията на Ейч Би Оу.

Медиите у нас го наричат галено "български зет" заради тъста му Асен Уилсън, който почина наскоро.

Миналата година го гледахме по кината в "Ангели и демони" по романа от Дан Браун "Шестото клеймо", а според филмографията му в IMDB към момента той има

над 10 нови проекта в развитие

Един от тях е за убийството на президента Джон Ф.Кенеди по книгата от Винсънт Бульози Reclaiming History: The Assassination of President John F. Kennedy, предизвикала противоречиви реакции.

Спилбърг пък напоследък екранизира в 3D белгийските комикси за приключенията на Тинтин. Първият филм е "Тайната на еднорога" и се чака в кината догодина.

Понастоящем режисьорът е изпълнителен продуцент на сериала "Съединени щати на Тара", а заедно с Ханкс - и на минисериалите "Отвлечени" и "На Запад".

Няколко дни преди тв премиерата двамата отидоха в Белия дом, за да покажат "Пасифик" на президента, съветника по въпросите на националната сигурност ген. Джим Джоунс, конгресмени, членове на Обединеното командване на армията и организацията "Жени на военна служба за Америка".

По-рано прожекция за ветерани имаше и в националния музей в Ню Орлиънс, посветен на Втората световна война - проект на покойния историк Стивън Амброуз, по чиято книга е заснет "Братя по оръжие".

Историята в "Пасифик"

В 10-те епизода се преплитат житейските преживелици на редниците Леки (Джеймс Бадж Дейл) и Следж (Джо Масело) и сержанта Джон Базилоне (Джон Седа).

Службата им в морската пехота на САЩ е проследена от първата им битка с японците на Гуадалканал през джунглите на Кейп Глостър и укрепленията на Пелелиу, по окървавените пясъци на Иво Джима, през ужаса на Окинава до триумфалното им, но нелеко завръщане у дома след капитулацията на Япония.



На 8 декември 1941 г., малко повече от денонощие след изненадващата атака над американската военноморска база в Пърл Харбър, Конгресът обявява формално война на японската империя.

В продължение на десетилетие напрежението между САЩ и Страната на изгряващото слънце расте, докато японците разширяват завоеванията си в голям район, включващ обширна част от Китай и Югоизточна Азия.

Като резултат от бомбардировката над Пърл Харбър американската страна влиза официално във Втората световна война, която се води вече трета година от съюзниците (Великобритания, Съветския съюз, Китай, Канада и Австралия) срещу държавите от Оста - Япония, Германия и Италия.

Много бързо мобилизационните щабове в страната се изпълват с хиляди американци, които бързат да се запишат във въоръжените сили.

Голяма част от младежите избират да се включат именно в морската пехота, чийто наличен състав след атаката над Пърл Харбър нараства над три пъти в продължение на половин година.


Докато "Братя по оръжие" проследява преживяното от рота десантчици в европейския район на бойните действия, "Пасифик" представя войната на другия край на света, в район, който включва Филипините, Холандска източна Индия, Нова Гвинея и Соломоновите острови.

Принудени да търпят крайни лишения и непоносим климат, докато воюват с брутален враг, който предпочита смъртта пред капитулацията, героите достигат ръба на човешките възможности.

С помощта на другарите си от морската пехота, флота, ВВС и цялата армия тяхната част е в първите редици на много от най-тежките бойни акции в Тихия океан през периода.

Тримата главни герои

служат в пехотна дивизия, която носи кодово име "Стара порода", защото е най-отдавнашната и голяма военна единица на активна служба в морската пехота на САЩ.

Леки е от Ню Джърси, отраснал в семейство с осем деца и започнал работа като спортен журналист във вестник, но след атаката над Пърл Харбър се преквалифицира като картечар.

Играе го Джеймс Бадж Дейл, който вече е ангажиран и за главната роля в очаквания нов сериал "Рубикон" - политически трилър за анализатор в нюйоркски институт. В хода на работата си той открива следи, които го насочват към световна конспирация...

Актьорът е син на покойната звезда от Бродуей, телевизията и киното Анита Морис и двукратния носител на наградата "Тони" Гроувър Дейл, режисьор и хореограф. Дебютира на сцената, а в киното най-забележителната му роля до днес е в "От другата страна" на Мартин Скорсезе, отличен с "Оскар". По телевизията се появява в ролята на Чейс Едмъндс - по-младия партньор на Кийфър Съдърланд в хитовия сериал "24", както и в друга тв поредица, "Спасете ме".

Базилоне е от същия щат, роден в семейство на италиански имигранти с 10 деца. През 1934 г., едва 18-годишен, постъпва в армията и служи три години на Филипините, където става шампион по бокс. След кратко завръщане в Ню Джърси постъпва в морската пехота през 1940 г., също като картечар.

Ролята му се изпълнява от Джо Масело, който сега се снима във филма на Дейвид Финчър The Social Network, където си партнира с Джъстин Тимбърлейк и Джеси Айзенберг. Наскоро завърши филмова школа и реализира като сценарист и режисьор късометражния филм Matters of Life and Death.

Актьорската му кариера започва на 7-годишна възраст, когато му възлагат ролята на Боби в Radio Flyer на режисьора Ричард Донър ("Супермен", "Смъртоносно оръжие"). Любопитен факт е, че е работил със Стивън Спилбърг още като дете, на 10 - в "Джурасик парк", а после и в продължението "Джурасик парк: Изгубеният свят". Като дете е партнирал на Мерил Стрийп в "Дивата река"; участвал е и в редица сериали, сред които "От местопрестъплението", "Безследно изчезнали" и "Провидънс".

Третият герой е родом от Алабама и произхожда от заможно семейство. Баща му е лекар, който е бил мобилизиран на фронта през Първата световна война. Следж-младши е навършил 18 месец преди САЩ да влязат във войната, но сърдечно заболяване отлага постъпването му в армията до декември 1942 г. Семейството му настоява да премине военно обучение за офицер, но той постъпва като доброволец и става артилерист.

В тази роля е Джон Седа - роден в Ню Джърси непрофесионален боксьор от пуерторикански произход, който окачва ръкавиците през 1992 г., когато дебютира на екрана като боец в "Гладиатор" от 1992-ра (не филма на Ридли Скот от 2000 г.). През 90-те звездата му изгрява благодарение на роли във филми като "Пътят на Карлито" и "12 маймуни", но Холивуд го забелязва едва с участието му в сериала "Отдел "Убийства".

През 1996 г. получава одобрителни отзиви от критиците на кинофестивала в Кан за The Sunchaser, където партнира на Уди Харелсън. След това се снима във филма с Дженифър Лопес "Селена", заснет по действителен случай. Тв участията му включват роли в "Кевин Хил" и "Шепот от отвъдното", както и епизодични появи в сериали като "Д-р Хаус", "От местопрестъплението: Маями", "Закон и ред".
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче