Коментарите: Не рискува ли Борисов с "Октопод"
Коментарите: Не рискува ли Борисов с "Октопод"   
Източник: МВР
94
Арестът на Алексей Петров и повдигнатите срещу него обвинения са централна тема на коментарите в медиите днес.

Анна Заркова пише във в. "Труд": "Кой е той? Дали е сводник? Дали е Нагъл похитител? Дали е перач на пари? Не знаем още, не ни казват, но едно е сигурно: доскоро той беше офицер под прикритие.

Това ни го съобщиха двама премиери и 3-ма вътрешни министри, а няма причина да мислим, че те са лъжци. Призна го и Петров, пък между другото заяви, че откакто е завършил милиционерското училище дори и пръст да мръдне, пише докладни.

Та позволете сега да попитаме: Ако Петров е отвличал, или е крал от "Кремиковци",

дали го е правил със знанието на службите?

Или службите не са знаели нищо?

И едното, и другото е осъдително, разбира се. И ако в съда в идните дни ние видим само две -три стриптийзьорки в одеяния на анонимни свидетелки, вместо шефове от ДАНС и МВР, то тогава?... Тогава голата истина за държавата ни ще се окаже по-грозна отвсякога."

В голямо интервю за "24 часа" главната редакторка на седмичника "Галерия" Кристина Патрашкова признава, че арестуваният "често е бил наш източник на информация" и насочва хипотезите към негови бивши тесни връзки с премиера Бойко Борисов.

"За него се говорят всякакви неща, но едва ли има съмнение за това, че той е много добре информиран. Не случайно още за предишния брой на "Галерия" той каза, че много хора в ГДБОП работят по него и предстои да бъде арестуван.

Каза, че ще му бъдат вменени някакви обвинения. Той ни даде дори документ, според който един от задържаните от бандата на Наглите е бил принуждаван чрез физическо насилие да каже, че Петров е поръчител на убийство, но този човек е отказал.

Неговата версия бе, че човекът, който главно е нервен спрямо него, е министър Цветан Цветанов.

Става дума за това, че Петров преди време в парламентарната комисия на Иван Костов е изнесъл доказателства, включително и папки, за това, че висши служители на ДАНС са замесени в незаконни действия, в далавери.

Той е направил

разкрития за висши служители на ДАНС, които Цветанов подкрепя.

Нервността на Цветанов пролича особено след като Апелативният съд реши да освободи Антон Петров-Хамстера, свързван с Алексей Петров.

Потресена съм от разпространеното видео от пресцентъра на МВР. Показен, доста груб арест на човек, за който не се знае дали обвиненията ще издържат в съда. Изглежда сякаш зад всичко това стоят много лични мотиви. МВР ходи да арестува с камера като риалити шоу", заявява Патрашкова.

В коментар на главния редактор на "Дума" Ивелин Николов, озаглавен "(Без)Действието", се казва:

"Всички знаели, че сътрудникът на ДАНС не е само "съвестният гражданин Петров", а бил и Трактора. Ама до днес мълчали.

Други не мълчат. Говорят. Що е Румен или Яне - лее се отвсякъде. И искат промяна, бели дрехи и... бели коне. Получават ги. Бойковците не говорят срещу тях. Щото май заедно си пиели чая?

В същото време ръководството на социалистите нито мълчи, нито говори. Коментира. Или не коментира. Като спортни коментатори, чакащи някой друг да играе на терена.Обратното на действието е бездействието. То не носи привърженици на никого.

И единственият изход са действието, живият разговор и цялата истина. Които я помнят. Не пред микрофона, а лице в лице. Във всяка община..."

Винтервю за БНТ днес Александър Томов, бивш изпълнителен директор на "Кремиковци" и бивш президент на футболен клуб ЦСКА, заяви: "Октоподът" опира във висшата държавна власт.

Мозъкът на "октопода"е директно в кабинета на Станишев.

Там са се вземали някакви решения, които после се спускат надолу и изпълняват".

Томов разказа, че когато е станал шеф на "Кремиковци" там е имал кабинет със секретарка Алексей Петров, но след известно време собствникът, индиецът Митал заповядал да му вземат кабинета.

Според Томов, срещу когото се води дело за милиони левове, металургичният комбинат е бил съсипан от Росен Карадимов, съветник с огромно влияние върху тогавашния премиер Станишев.

В "Стандарт" Руслан Йорданов коментира: "До миналото лято Алексей Петров сервираше кафе на "оперативно интересни лица" на "Черковна" 90. Само споменаването на името на доцента от УНСС беше достатъчно мнозина мастити бизнесмени и политици да вдигнат кръвно и да им се отпие каквото и да било.

Предишното правителство и прохождащата ДАНС рекламираха бившата барета и преподавател по корпоративна сигурност като стълб на държавността и страшилище за разбойниците.

Сега се твърди, че Петров повече от десетилетие е бил начело на престъпна група за изнудване, пране на пари, източване на ДДС, незаконна проституция и разпространение на наркотици.

Всъщност този

ченгеджийско-мафиотски сюжет

тече не от вчера във водещите новини на медиите. Името на бившия снайперист през годините беше намесвано в големите скандали, разтърсили държавата.

Сред тях бяха екстрадирането на Сретан Йосич, срещата на бившия министър Румен Петков с братя Галеви на басейна "Спартак", където домакин беше днешният виден арестант, разработката "Галерия", оплетена с подслушвания на журналисти и депутати, политическият инженеринг, благодарение на който се пръкна РЗС на Яне Янев, изчезналият по вина на експремиера Станишев секретен доклад на ДАНС и т.н.

Вчера бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов напомни, че групата на Алексей започнала дейността си в края на 90-те под покровителството на екс главния прокурор Никола Филчев.

Апогеят на бившата барета обаче настъпи със създаването на ДАНС през 2007 г., на която той бил неформален шеф", пише коментаторът на "Стандарт".

"Дневник"
напомня твърдението на министър Цветанов, че

арестът на Петров не е вендета или политическа акция.

"Изявлението му идва след поредица публикации във вестник "Галерия" и други близки издания, според които от известно време се готви акция срещу бившата барета.

Операцията е опит за разчистване на лични сметки на премиера Бойко Борисов с Алексей Петров, заявиха от РЗС, партията, на която бившата барета се обяви за симпатизант.

Съпартийците на Яне Янев зададоха няколко въпроса, насочващи към

връзки между Борисов и Петров в миналото

и създаващи впечатлението, че бившият съветник в ДАНС е неудобен на премиера.

Според неофициална информация обаче Петров все пак е бил предупреден за ареста. Източници от прокуратурата твърдят, че разработката срещу Петров е започнала преди няколко месеца.

"Арестът обаче бе разрешен едва след като Антон Петров-Хамстера пропя срещу него", коментираха източници от прокуратурата. Те твърдят, че Хамстера е дал достатъчно информация срещу Петров".

Според сайта BNews неслучайно арестът става след знаковото посещение в Англия на премиера Бойко Борисов и министър Цветан Цветанов и след срещите с британските служби за сигурност.

Агенцията на Николай Бареков твърди, че въпросът за оттеглянето на Петров от ДАНС и неговото разследване за търговия с влияние е бил поставян пред Борисов още преди изборите от страна на американските специални служби чрез посолството на САЩ у нас.

Преди време пък сегашният зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков обяви, че група на Алексей Петров се е занимавала с рекет на бизнесмени и политици включително и чрез подаване на омаскаряваща за тях информация в западните посолства, напомня "Дневник".

В изявление за телевизия pro.bg някогашният директор на Националната служба за сигурност (НСС), бивш депутат и настоящ председател на организацията на ДСБ в София Атанас Атанасов посдчерта, че "акцията "Октопод" трябва да стигне до „недосегаемите политици", тези, които създадоха ДАНС. Разследването би трябвало да стигне до Станишев".

Според генерала лидерът на БСП трябва да носи отговорност като министър-председател за това, че не позволи парламента да контролира ДАНС и службата се е превърнала в „лаборатория" за политичeски инженеринг и рекет. Големият въпрос е кой направи Алексей Петров неформален председател на ДАНС".

Според Атанасов с "Октопод" правителството показва политическа воля да реши проблема с организираната престъпност.

"Акцията е поредица, не е изключение и тя е в отговор на очакванията на избирателите властта да застане срещу организираната престъпност. Управлаващите си дават сметка, че ако не направят това - ще загубят доверието", каза Атанасов.

Сега въпросът е с какви доказателства разполага полицията и прокуратурата и дали те ще издържат в съда за мерките за неотклонение. "Ако властта се издъни с тази операция - ще стане много трудно да задържи положението", смята Атанас Атанасов.

В коментар на "Монитор" се казва: "Идеята на ченгетата е, че след като водачите на бандата се озоват зад решетките, останалите не успяват да произведат нови шефове, започват да действат некоординирано и накрая групата се разпада.

Този почин на действие се нарича "Обезглавяване". Според повечето изследователи действал безотказно като английска сол.

Включвайки телевизора вчера сутринта установих, че за първи път у нас се случи нещо подобно. Огромната престъпна пирамида на бившата барета Алексей Петров-Трактора осъмна обезглавена.

Офисите на стотиците му дружества се претърсваха от спецченгета, а доскорошните тартори на бандата се озоваха в килията. За пръв път от доста време насам зад решетките се озоваха не улични дилъри, заловени с няколко дози дрога, а бандитите с "бели якички".

"Висшият ешалон", който макар от години да живее на ръба на закона, благодарение на нечие криворазбрано чувство за амнистия, получи място в обществото", пише "Монитор".

А в "Новинар" Велислава Панова отбелязва: "От БСП стигнаха по-далеч и не пропуснаха да разчистят малко вътрешнопартийни сметки - Румен Петков призова за оставката на Станишев, защото позволил Алексей Петров да бъде съветник в ДАНС.

В случая от тройната коалиция трябва да мълчат като риби, защото имат много вина за неща, които са направили или не са направили по време на своето управление. И тогава вместо да се смеят на английския на премиера, докато се разхождат по червените килими, трябва да кажат и те "Congratulations, Borisov!" Както направи Европа."
Коментари 94
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

94 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 5 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 9 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 54 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 58 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м