"Пари": Отива ли си Дянков?
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

Руми си отиде, за да е стабилен кабинетът, казва в интервю за "Стандарт" вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му Желева е постъпила изключително мъдро и национално отговорно.

"Събитията около Румяна Желева продължаваха да се усещат като ехо. Не смятаме, че това не трябва да продължава, защото влияе върху стабилността на правителството и авторитета на ГЕРБ. Това беше най-правилното решение", заявява Цветанов.

Отива ли си Дянков, пита от първа страница "Пари". Борисов хвърли голяма бомба с предложението си да назначи Илиян Михов за вицепремиер, който ще отговаря за икономиката и финансите.

Всъщност това са ресорите на финансовия министър Симеон Дянков.

Назначението на Михов е подготовка за оттеглянето на Дянков от властта, отбелязаха посветени в задкулисните политически игри.

Кандидатурата на Михов да поеме ресорите на Дянков, вече е оценка за неговата работа, коментира пред вестника социолога Мира Радева.

По думите на Иван Костов, лидер на ДСБ, очевидно е много голям проблемът на Бойко Борисов с подбора на кадрите.

Случаят "Желева" сериозно отслаби доверието в правителството.

"Към момента няма консултации с партията ни за поста външен министър. Ние ще трябва да гласуваме в Народното събрание и е добре ГЕРБ на някаква фаза да направи консултации или поне сондаж в Синята коалиция", е позицията на Костов.

"Стандарт" отразява реакциите по повод кабинетните рокади.

Според Мартин Димитров, лидер на СДС, тъй като няма проведени консултации, отговорността е изключително и само на премиера за тези номинации.

Парламентарната група на "Атака" ще подкрепи и двете кандидатури, заяви Волен Сидеров, лидер на партията.

Макар и бавно, кабинетът узря за неизбежното - Румяна Желева не може да остане министър на външните работи, отбеляза Лютви Местан, заместник-председател на ДПС.

Кабинетни рокади с Желева на шия, коментира "Сега". Според автора няма как да се говори за промените в кабинета, без да се спомене причината за тях.

Основният въпрос и вчера, и днес би трябвало да бъде: Кой номинира некомпетентен политик да ни представлява пред Европа? Това бе Бойко Борисов.

Вътрешнополитическите резултати от скандала "Желева" са два. И двата са лоши за Борисов. Първият е, че бе разклатена локалната увереност в неговата безгрешност.

Вторият извод е, че левицата е на път да излезе от тупика, в който изпадна след изборите. Не благодарение на собствените си усилия, а на гафовете на премиера.

Още по-лошата новина за управляващите е, че заради сляпата вяра към един провален кандидат и заради изявления от рода "има и по-некомпетентни комисари", Борисов и ГЕРБ загубиха част от симпатиите, които имаха в ЕС.

Желева се оттеглила без натиск, пише "Монитор".

Румяна Желева не е взела решението си за оттегляне от министерското кресло в МВнР под натиск. Това заяви вчера самата тя в ефира на БНР.

Желева е изчакала становището на правната комисия към Европийския парламент заради обвинението в конфликт на интереси.

"Веднага щом юристите в Брюксел потвърдиха дълбоко известния факт, че нямам конфликт на интереси и че финансовите ми декларации са абсолютно в съответствие с нормите и правилата на Европейския парламент, взех решението да се оттегля", обясни Желева.

Според нея тя не е подценила подготовката си за комисарското място в Европейската комисия, а силата на поведената срещу нея кампания.

Барозу решава днес за ресора на Кристалина Георгиева, информира "Сега".

Председателят на ЕК Жозе Барозу се среща днес с новия български кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева. Той ще реши дали да й предложи ресора, отреден преди за Румяна Желева.

Не планирам разместване на ресори предвид смяната на българския кандидат, заяви Барозу на пресконференция в Страсбург вчера. Преди това негов говорител коментира, че за рокада на ресора може да се говори единствено след срещата и след като Барозу прецени компетентността на новия български претендент.

Нови рокади и попълнения, е темата на "Труд".

Провалът на Румяна Желева като кандидат-еврокомисар доведе до промени в правителството - не само персонални, но и структурни.

"Младенов - външен министър? Отличен избор", е озаглавено интервюто в "Труд" със социалния антрополог Харалан Александров.

Според него още има шанс добрата кандидатура на Кристалина Георгиева да компенсира и минимизира негативния ефект от скандала с Румяна Желева.

Александров се надява да се представи успешно експертното лице на България. И да се помисли дали друг път трябва да започваме с по-слабата кандидатура, защото се оказва, че имаме и силни козове.

Борисов зад Плугчиева за важен европост, отбелязва "24 часа".

Меглена Плугчиева е един от седемте кандидати за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е базирана в Лондан. Новината първи съобщи вчера Бойко Борисов.

Заставаме зад всяка достойна българска кандидатура и не се държим като другите партии, коментира подкрепата, която е дал министър-председателят на бившия вицепремиер по управление на еврофондовете от правителството на БСП.

Рамбо срещу мафията, пише под глава "Стандарт". Държавата е готова да хвърли армията срещу бандитите. Родните рейнджъри вече ще се включват в най-тежките операции на МВР.

Ако се наложи, в спецакциите ще участват и бойните машини и вертолети на войската. Идеите бяха обсъждани на армейски форум, който бе открит от премиера Бойко Борисов.

"Разполагаме с бойци, които имат опит от мисии в Ирак и Афганистан. Щом са се справяли с талибани и терористи, мафиотите няма да им се опрат", коментираха пред вестника висши военни.

МВР да ползва спътниковото наблюдение на армейското разузнаване срещу магистрални обири, гласи друга идея. Освен срещу бандитите войската ще се включи и в опазването на земеделската продукция.

Съд и затвор за джигита на градус, настоява в коментар за "24 часа" Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на застрахователите и пострадалите в катастрофи.

Той се обявява срещу предложението на прокуратурата за промяна в Наказателния кодекс, според която шофьорите, които карат с над 1,2 промила алкохол в кръвта, да не бъдат съдени, а солено глобявани.

"Наказателната отговорност и възможността да бъдат вкарани в затвора стоят като реална заплаха за шофьорите и им действат превантивно.

Убеден съм, че ако бъдат заменени само с глоба, вълна от пияни шофьори ще залее пътищата. Българинът не е достигнал до такава степен на самосъзнание и самоконтрол, че сам да си поставя ограничения", аргументира се Тодоров.

В "24 часа" ген. Стоян Тонев, шеф на Военномедицинска академия, приема, че пияните шофьори трябва да бъдат глобявани, ако не са направили нарушение.

Глобата трябва да бъде процент от дохода на човека, а не конкретна фиксирана сума.

А рецидивистите трябва да полагат общественополезен труд в болнични заведение или на гробищата.

Най-малко 3 млн. евро са дневните загуби в транспорта, туризма и агросектора от блокадата на граничните пунктове между България и Гърция, обявиха вчера пред парламента от кризисния щаб, сформиран със заповед на премиера Бойко Борисов.

"Труд" посочва, че единствените алтернативни маршрути за заобикаляне на барикадите са по въздух, море или по суша през Македония или Турция.

Протестът е абсолютно стихиен, не се обявяват достатъчно рано часовете, в които ще бъде блокирано движението, казаха гранични служители.

Вчера Борисов е разговарял с гръцкия си колега Георгиос Папандреу. Той разбирал трудностите, пред които сме изправени, и правителството му полагало усилия да разреши казуса.

Без плащания кеш по имотни сделки, съобщава "Труд". Разплащанията по сделки с недвижими имоти да става само по банков път, гласува вчера парламентът на първо четене.

Промяната в Закона за нотариусите бе внесена в Народното събрание от кабинета миналия ноември.

Целта, според МС, е да излязат на светло действителните цени на имотните сделки, да може да се проверява произходът на средствата и да се ограничат имотните измами.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 35 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 41 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 1 час

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 1 час

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 1 час

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 3 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение