"Труд": Спрягат заместници на Желева и в МВнР
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Водещите материали в печата са посветени на новината, че Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка, ще е новият кандидат за еврокомисар от България.

Министър-председателят Бойко Борисов е уведомил Жозе Барозу за намерението си да номинира Георгиева. Барозу заяви, че напълно уважава "личното решение" на Румяна Желева за оттеглянето й.

Макар че Борисов не прие оставката й като външен министър, според "Труд" вече се носят имена за неин наследник на поста дипломат номер едно: зам.-външният министър Марин Райков, посланикът ни към европейските общности в Брюксел Бойко Коцев, бившият ни посланик в ООН Стефан Тафров и новият заместник-външен министър от ДСБ Константин Димитров.

Според "Сега", оставайки член на кабинета, Желева е в противоречие с принципите на поне два закона - за администрацията и за предотвратяването на конфликта на интереси, защото не е прекратила участието си в управлението на фирма "Етко-Шнайдерс".

Под заглавие "Реквием за връзкарството" Светослав Терзиев отбелязва в "Сега", че "Саможертвата на Желева не е напразна, защото дава диагноза на елита и обществото".

"На мен ми провървя с портфейла "международно развитие, хуманитарна помощ и реакция при кризи". Това са все теми, близки до мандата на Световната банка", казва Георгиева, цитирана от "Труд".

Според нея опитът в мегабанката ще й помогне да се представи добре на предстоящото изслушване пред Европейския парламент.

"Силна кандидатура на мястото на Желева" е заглавието под главата на "Новинар".

"Еврокомисар от Америка" е заглавието на "Стандарт".

Като перфектен специалист я определя ректорът на УНСС Борислав Бориславов в "Стандарт", а Стоян Александров от същия университет я нарича "непоклатим авторитет".

"Класа" цитира там Кристалина Георгиева: "Трудно е, но ще се справим". "Дневник" помества неин портрет "Всичко е работа".

Под заглавие "Кандидат от класа" "24 часа" отбелязва, че Борисов е играл с възможно най-силния си играч. Кристалина Георгиева е човек с огромен опит на световната сцена - не само познава добре критичните точки в света, обличала е бронежилетка в опасни ситуации, но и знае как да реагира при конкретен проблем, отбелязва изданието.

А опитът й от Световната банка е неоспорим плюс.

Брюксел може да си отдъхне, че България излъчва играч от класа и да загърби партийните сметки и страсти, за да може Георгиева да покаже какво може на предстоящото препитване, добавя вестникът.

Борисов даде заден и остана господар на властта, пише в "Труд" Андрей Райчев.

Според него това е първият досега премиер, който владее техниката на задния ход.

БСП да не взема съвети от стари ченгета, съветва в "Труд" бившият кмет на Дупница Първан Дангов. От "Позитано" 20 да кажат Галеви спонсори ли са им, се акцентира в интервюто.

Нона Караджова, министър на околната среда и водите, казва пред "24 часа", че екологичен, технически и икономически проблем е дал основата за дискусия как да бъдат достигнати тези 16 на сто дял на ВЕИ по изгоден начин, който не уврежда природата и се отразява най-малко на цената на тока.

"Има фотоволтаични паркове, където енергията се изкупува четири пъти по-скъпо от другите ВЕИ. Няма да засегнем инсталации, които са по покривите на жилищни сгради или в индустриални зони.

Обсъждаме с министър Трайков в следващия програмен период да насочим средства за монтирането на такива инсталации на публичните и жилищните сгради", обяснява тя.

"ДАНС проверява документите ми за конфликт на интереси от визитата ми в САЩ през ноември 2009 г. Ако бъде установено нещо нередно, съм готов да подам оставка", обеща в ефир здравният министър, отбелязва "24 часа".

По-късно пред изданието заявил, че има предвид отговорност, а не напускане на поста.

През ноември американската компания "Остеотех" заплаща самолетните билети и хотела на група българи, поканена в Америка от Евро-атлантически фонд (ЕАФ) и Федерацията на американските граждани от български произход.

В делегацията са министър Божидар Нанев, директорката на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Теодора Джалева, зам.-шефът на парламента Лъчезар Иванов и членът на ЕАФ Румен Хичев.

Той обаче е и вицепрезидент на американската "Остеотех", която чрез дъщерната си фирма у нас "Остеоцентър България" изнася тъкани от трупни донори и внася алографти - обработена тъкан, готова за присаждане.

В малка страна като България има възможности да се намали влиянието на организираната престъпност, защото - като изключим най-големите 3-4 града, в по-малките е известно какъв е "контингента" и какво прави.

Това пише Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в "24 часа".

По думите му трябва време да дойде поколение, което не е свързано с криминално преразпределение на националното богатство и това е оптимистичният сценарий.

Другият е, че може България да остане в периферията на ЕС, където винаги има организирана престъпност като в Южна Европа.

Авторът цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, че "250-300 души емблематични фигури от престъпния свят, тормозят страната" и отбелязва, че срещу тях стои 70-хилядна армия от полицаи, прокурори, следователи, агенти на ДАНС.

Преди 14 години вътрешният министър Любомир Начев говореше за 2315 бандити, през 2001 г. ген. Васил Василев - за 2787, а после Румен Петков - за няколкостотин, добавя той.

Според него сега са се опитали да направят оценка на реално активните и по-рискови криминални структури.

До месец пускаме електронна карта с всички ремонти, казва в интервю за "Новинар" кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Откриваме 100 спешни кабинета", извежда "Телеграф" над интервю с министър Божидар Нанев. В него той отбелязва, че за 12 часа дежурство лекар ще взима между 60 и 100 лева.

Нов подход в реформата на БАН предвижда институтите й да се слеят с университети, с които работят в близки научни области. Това казал министърът на образованието Сергей Игнатов пред "Монитор".

Първата крачка щяла да бъде сключване на рамкови договори.

С около 15 000 са намалели постоянните работници в туризма за една година, алармира вчера председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев, цитиран под глава от "Дума".

Те са били близо 110 000. Сезонно работещите в бранша пък са се стопили с 30 000 от близо 180 000. Проучванията на бизнеса и браншовите организации показват, че обемът на работа в туризма не е намалял, но са намалели цените на услугите, отбелязва изданието.

Под водещо заглавие "Операция Наглите и в енергетиката" "Пари" цитира председателя на Надзорния съвет на "Радомир Метал Индъстрийз" Пламен Бонев, че българската индустрия е съсипана от кражбите на енергийните монополисти, които със съгласието на политиците са пълнели не само бюджета, а и партийните каси.

Същият вестник помества интервю с председателят нa Българо-каталунската търговска камара Мануeл Ривера, който заявява, че малкият бизнес на Испания търси български партньори

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 1 час

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 2 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 2 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 2 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 3 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 3 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 3 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 3 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 3 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 4 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 4 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 4 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 4 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 4 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"