"Аватар" с най-важните златни глобуси
Лидерът на "Златния глобус" Джеймс Камерън, който получи приз за най-добър режисьор за "Аватар", който пък бе определен за най-добра драма   
Източник: ЕПА/БГНЕС
30
Во окотехнологичната триизмерна фантастика "Аватар" бе големият победител на наградите "Златен глобус" (GoldenGlobes.org).

Филмът бе отличен като най-добра драма, а режисьорът Джеймс Камерън - за най-добър режисьор.

Лентата бе фаворит преди всичко заради революционните си специални ефекти и въображението, с което е замислена природата на планетата Пандора.

Зад кулисите Камерън заяви, че именно в 3D-то е бъдещето на киното и победата на филма му "дава зелена светлина" и на други режисьори да мислят творчески в тази насока.

Научнофантастичният епос гони по петите предишния хит на Камерън от 1997 г. "Титаник", след като счупи рекорда за най-бърз милиард.

Оценката на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд (HFPA) затвърждава водещите му позиции за "Оскар"-ите, към които днешните награди са преддверие.

"Аватар" се състезава в категорията "най-добър драматичен филм" с Precious - история за измъкването на една харлемска тийнейджърка от неграмотността, малтретирането и безразличието, както и с филма с Джордж Клуни "Високо в небето" (Up In The Air), който имаше най-много номинации (шест) и се чака у нас в края на януари. Той получи "глобус" за най-добър сценарий на Джейсън Райтмън и Шелдън Търнър.

Сред предложенията за най-добра драма бяха още "Гадни копилета" на Куентин Тарантино и The Hurt Locker със сюжет от войната в Ирак.

Сред комедиите победител е лудият "Последният ергенски запой", който разказва за едно незабравимо, излязло от релсите ергенско парти в Лас Вегас.

В категорията "най-добра комедия и мюзикъл" се състезаваха още два филма с Мерил Стрийп - It's Complicated, в който си партнира с Алек Болдуин, и готварският "Джули и Джулия", донесли на актрисата и две номинации за женска роля.

Претенденти за приза бяха и мюзикълът "Девет" (Nine) на реж. Роб Маршъл ("Чикаго"), който бе номиниран в общо пет категории, включително за актьорите Даниъл Дей-Луис, Пенелопе Круз и Марион Котийар, както и романтичната история (500) Days of Summer.

Сандра Бълок и Мерил Стрийп си поделиха женските награди

Бълок получи "Златен глобус" в категорията "най-добра драматична актриса" за изпълнението си в The Blind Side - историята на травматизирано и бездомно чернокожо момче, чийто живот напълно се променя, след като едно семейство го взима под крилото си.

Сред претендентките за титлата бяха имена като Хелън Мирън, за ролята й като съпругата на руския писател Лев Толстой в драмата "Последната гара", и Емили Блънт, която играе младата кралица Виктория в едноименния филм на Мартин Скорсезе.

Мерил Стрийп бе определена за най-добрата комедийна актриса заради превъплъщението си в Джулия Чайлд - гранддамата на американската кулинария, известна със своите идеи и атрактивни готварски тв предавания.

Тук тя се състезаваше със себе си - за It's Complicated, със Сандра Бълок - за романтичната комедия "Предложението", както и с колежките си Джулия Робъртс за "Двуличие" и Марион Котийар за "Девет".

При мъжете за превъплъщението си в кънтри певец

с разбит живот, в който е имало твърде много жени, пътища и алкохол, и който най-после намира просветление, Джеф Бриджис получи "Златен глобус" за най-добър актьор в драматичен филм - Crazy Heart.

В категорията му бяха номинирани също Джордж Клуни за ролята си в комедийно-драматичната лента "Високо в небето", която бе включена сред драмите за повече тежест преди надпреварата за "Оскарите". Тя разказва за разглезения и пълен с пътувания живот на експерт по корпоративни съкращения, чиято комфортна рутина е застрашена от промяна.

Съперници му бяха още Колин Фърт, за ролята на хомосексуален британски професор, който се опитва да намери смисъл в живота след загубата на любимия си - в A Single Man, Морган Фрийман за превъплъщението си в Нелсън Мандела във филма на Клинт Ийстуд Invictus, където си партнира с Мат Деймън, както и Тоби Макгуайър за ролята на военопленник в Brothers - семейна драма със сюжет от войната в Афганистан.

Екшънът на Гай Ричи за легендарния британски детектив Шерлок Холмс с едноименното заглавие пък донесе на актьора Робърт Дауни-младши приз за най-добро комедийно изпълнение.

В категорията бяха номинирани още Майкъл Стулбарг за ролята му в най-новия филм на братя Коен A Serious Man, Мат Деймън - в "Информаторът", Даниел Дей-Люис - в "Девет", и Джоузеф Гордън-Левит за (500) Days of Summer.

"Златен глобус" за най-добър чуждоезичен филм

взе германската продукция "Бялата лента", която бе голям хит и на фестивала в Кан. Тя разказва странни случки от малко селце в навечерието на Първата световна война. Лентата на Михаел Ханеке спечели и Европейската филмова награда за 2009-а. 

На 68-годишния режисьор Мартин Скорсезе бе присъдена наградата "Сесил Б. де Мил" за цялостно творчество. Тя беше обявена от двама от актьорите, които играят най-често в неговите филми - Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо.

Скорсезе е носител на два "златни глобуса" за режисура за филмите "От другата страна" и "Бандите на Ню Йорк", и е номиниран още шест пъти за престижния приз.

Противно на комедийната си репутация, общо взето слабоизвестната тъмнокожа актриса Моник бе отличена за най-добра поддържаща актриса в драма - заради мрачната си роля на майка, която пренебрегва, унижава и тормози психически дъщеря си в Precious. Тя надви претендентки за титлата като Пенелопе Круз и Джулиан Мур.

Кристоф Валц пък получи "Златен глобус" за най-добра поддържаща роля за участието си в "Гадни копилета".

Триизмерната анимация на "Уолт Дисни" и "Пиксар" - "В небето" (Up), взе два глобуса - за най-добра анимация и оригинална музика, като задмина ленти като "Облачно, с кюфтета" и "Принцесата и жабокът".

При телевизионните сериали

Наградата за драматична телевизионна поредица за трета поредна година взе "Момчетата от Медисън авеню" в конкуренция с "Голяма любов" и познатите у нас "Декстър", "Д-р Хаус" и "Истинска кръв".

За най-добра актриса в драматичен сериал бе определена Джулиана Маргулис от The Good Wife. За приза се състезаваха още Глен Клоуз ("Щети"), Дженюари Джоунс ("Момчетата от Медисън авеню"), Ана Пакуин ("Истинска кръв") и Кира Седжуик ("Разобличаване").

В респективната мъжка категория бе награден Майкъл С. Хол ("Декстър"). Той победи Саймън Бейкър ("Менталист: Крадецът на мисли"), Джон Хам ("Момчетата от Медисън авеню"), Хю Лори ("Д-р Хаус") и Бил Пакстън ("Голяма любов").

При телевизионните комедии/мюзикъли за най-добър бе определен Glee. Номинирани бяха "Рокфелер плаза 30", "Антураж", "Офисът" и Modern Family.

Тони Колет ("Съединени щати на Тара") спечели "Златен глобус" за най-добра актриса в комедиен сериал. Другите кандидатки бяха Къртни Кокс ("Агнешко"), Еди Фалко (Nurse Jackie), Тина Фей ("Рокфелер плаза 30") и Лиа Мишел (Glee).

При мъжете спечели Алек Болдуин ("Рокфелер плаза 30"), в конкуренция със Стив Карел ("Офисът"), Дейвид Духовни ("Секс до дупка"), Томас Джейн ("Увиснал") и Матю Морисън (Glee).

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 3 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 8 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 8 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 9 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 9 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 9 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 10 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 10 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 10 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 10 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 11 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 11 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща