Борисов: Желева падна в капан на БСП
Източник: БГНЕС
395

Премиерът Бойко Борисов заяви, че оценките за слабото представяне на Румяна Желева при изслушването й вчера за еврокомисар са резултат от подривната дейност на левицата.

Според него клеветите срещу нея са атака срещу правителството заради успехите му.

Борисов не смята, че е направил кадрова грешка с избора на Желева като предложение на правителството за еврокомисар, но сподели, че разполага и с план Б.

Искам да кажа на тези от БСП, че дори не са ме ядосали, гледах ги със съжаление и снизхождение, но на жена такова нещо не се прави, заяви той.

От няколко месеца знаехме как се работи срещу нас, каза Борисов в отговор на въпрос дали е очаквал действията вчера на НДСВ при изслушването на българската кандидатка.

Той обаче определи БСП като основен генератор в кампанията срещу Желева.

Единственото, което успяха да извадят срещу Желева, е един мним конфликт на интереси във фирма, в която не е работила, каза премиерът.

Той посочи още, че по време на работата си с Румяна Желева не е забелязал конфликт на интереси, но направи уговорката, че все пак тази констатация е на основата на нейно изявление.

Премиерът съобщи, че е разговарял с представители на ЕНП, които го уверили, че Желева се е представила добре, че в този капан, в който са я поставили, е реагирала емоционално, но това е нормално за всеки човек.

По думите му е имало "по-трагични" кандидатури от другите държави, но техните страни са ги подкрепили, вместо да ги нападат.

В ада около българския казан не слагат дяволи, защото самите българи те теглят надолу, каза той.

Очаквам решението на ЕП за Румяна Желева да бъде в нейна полза, обяви още Борисов.

Самата Желева не пожела да коментира случилото се. Нека да изчакаме да приключи проверката. В момента не би могло да бъде коректно да правя изказвания.

Според председателката на Народното събрание Цецка Цачева,

Желева е защитила "блестящо" отговорите

на съществените въпроси.

Тя показа задълбочена подготовка и детайлно познание на въпроси, за които тя би отговаряла като еврокомисар, заяви Цачева.

От друга страна "съм омерзена от това, на което станах свидетел - член на ЕП демонстрира пълна неангажираност към своята държава и въвлякохме и ЕП в един битовизъм. Тъжно беше". Така Цачева коментира атаките при представянето на Желева от страна на евродепутата от НДСВ Антония Първанова.

Според Цачева нападките се основават на твърдения без доказателства. Желева е външен министър, а всички министри, съгласно законите в България, са подавали декларации в НС.

"Нито г-жа Първанова, нито който и да е друг от членовете на ЕП или българските депутати там, не е поискал официална информация от парламента дали има или няма конфликт на интереси.", възмути се Цачева.

Председателката на НС увери, че план Б за българска кандидатура за еврокомисар "не стои на дневен ред".

Ако аз бях на мястото на Румяна Желева, щях да отделя много

повече време за подготовката,

заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според него е очевидно, че по време на изслушването е имало "организирана атака, което е недостойно за нашата страна, поради факта, че тя е единственият нападнат от собствената си страна кандидат".

Що се отнася до атаките към нея и семейството й, Желева е трябвало поне да размножи документите, с които разполага на английски език, а подготовката й е трябвало да бъде съсредоточена повече в конкретиката на задаваните въпроси.

На въпроса, който всички си задават - защо БСП реши да извади информацията за конфликт на интереси в деня на изслушването, депутатът от Коалиция за България Михаил Миков отговори, че това е резултат на ината на премиера, който сам е избрал Желева за този пост, въпреки че не е ясно дали тя притежава достатъчно качества за толкова висока позиция.

Няма какво да се канят депутатите от ЕП в страната и в Бургас, за да се запознават със семейството на Желева и с бургазлии, достатъчно е да се влезе в публичния регистър и да се види, че става дума за конфликт на интереси, каза Миков пред БНТ.

Представянето на Желева не е приятно за България и е определено

"жълт картон" за министър-председателя,

за подхода му към европейските институции и европейската политика, заяви бившият премиер и председател на БСП Сергей Станишев.

Не го казвам със злорадство, а със съжаление, но повечето депутати от Европарламента не бяха удовлетворени, каза Станишев.

На въпрос какъв подход би избрал самият той, Станишев каза, че за да случи България на сериозен ресор, е трябвало да издигне кандидатура с много висока компетентност в съответната област.

Преди това е трябвало да се знае коя сфера е важна за България и да се отстоява с аргументи, а не с партийни назначения.

Този балкански подход не върви, заяви той във връзка с изслушването на Желева. Според него характерното за ГЕРБ е, че за всичко все някой им е крив.

Европейски издания за изслушването на Желева

Желева може да е нарушила българските закони и правилата на Европейския парламент, а може и да не е, но това сега вече не е важно, пише европейската онлайн медия Neurope.eu.

От начина, по който тя реагира на въпросите за "Глобал консулт", пролича, че й липсват съществени умения в разрешаването на кризи, при все, че кандидатства за портфейл за реакция при кризи.

Евродепутатите останаха доста отрицателно настроени към нея, коментира изданието.

Сайтът поставя оценка 1,5 от 5 възможни звездички на представянето на българската кандидатка.

Бъдещето на Желева в Европейската комисия виси на косъм, след като евродепутатите решиха да поискат допълнителна информация по въпроса с "Глобал консулт" от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, пише "ИЮОбзървър".

Барозу ще хвърли светлина, вероятно в писмено изявление, върху резултатите от вътрешния одит, който Европейската комисия извърши върху финансовите активи на българския външен министър, а юристите към Европарламента ще проучат документите, представени от нея и нейните противници, разясни председателят на ЕК.

Желева не успя да впечатли евродепутатите с отговорите си на подробните въпроси, като този как възнамерява да включи в работата си Международния наказателен съд в Хага, пише "ИЮОбзървър".

След вчерашното изслушване пред комисията на ЕП по развитието кандидатурата на Желева за европейски комисар е застрашена от вероятността да бъде отхвърлена, отбелязва в кореспонденция от Брюксел италианската информационна агенция "Апком".

Българската кандидатка се показа противоречива в изявленията си и доста объркана. Лоша услуга й направи дори нейният английски език, който далеч не беше безупречен, а на места беше и колеблив. Не бива да забравяме, че Желева имаше правото да говори на български по време на изслушването, но тя не го направи, допълва агенцията.

Като че ли в новата европейска комисия се очертава нов случай Роко Бутильоне?, посочва агенцията и припомня обстоятелствата, при които преди пет години италианецът Бутильоне беше принуден да оттегли кандидатурата си за европейски комисар заради будещи полемика изказвания.

Ако съмненията обаче не бъдат разсеяни, отхвърлянето на номинацията на Желева изглежда неизбежно, отбелязва италианската информационна агенция.

Българската кандидатка за еврокомисар Румяна Желева не успя да обори твърденията, че е слабото звено в новия състав на Европейската комисия, пише европейското онлайн-издание "Юръпиън войс".

Тя си навреди като не спомена обвиненията за конфликт на интереси в началното си обръщение и избегна няколко конкретни въпроса.

Дори без това обвинение Желева щеше да си има проблеми по самата материя на длъжността, за която кандидатства. Тя си беше научила добре огромния списък с имена и съкращения на европейските институции, но въпреки това не звучеше убедително.

Тя отговаряше неясно и несвързано, блудкавите фрази валяха на парцали, коментира изданието.

Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Румяна Желева за комисар, целият процес по

назначаването на новата Европейска комисия може да се забави до пролетта,

съобщава ДПА.

На среща късно снощи политическите партии в ЕП решиха да отложат анализа на представянето на Желева и да поискат от председателя на Комисията Жозе Барозу повече информация за финансовите интереси на българската кандидатка.

Така че след като Барозу предостави сведенията, депутатите ще вземат решение дали Румяна Желева е приемлива кандидатка.

Парламентът трябва да гласува назначаването на цялата комисия на 26 януари и остава много малко време за проучване.

При това положение назначаването на новата комисия може да бъде отложено до март и изпълнителната власт да остане в ръцете на временна Комисия, казали източници от парламента, цитирани от ДПА.

Пълния запис на представянето на Желева можете да видите тук.

Коментари 395
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

395 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 7 минути

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 20 минути

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 1 час

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 1 час

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 2 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 3 часа

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

Доц. Ангел Кунчев: Заразяването с коклюш ще засегне хиляди деца

България Преди 3 часа

По думите му "страшното е за децата до едногодишна възраст, особено за бебета, които не са навършили двумесечна възраст"