"Монитор": Пети от Наглите "пропял" в ареста
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Пети човек от групата на Наглите е "пропял" в ареста, съобщават "Монитор" и "Телеграф", позовавайки се на източници сред разследващите.

Изненадващо показания поискал да даде Ивайло Евтимов - Йожи, който е сочен от полицаите за шеф на бандата. Пред прокурорите той обяснил, че не е мозъкът на схемата за похищения.

Определил се като подставено лице, което да ръководи групата при част от отвличанията. По думите на Йожи други трима души са истинските поръчители на престъпленията, които обаче не били задържани по време на полицейските акции.

"Като видял, че аверите му се измъкват сухи, Йожи побеснял и решил да ги натопи", обяснили запознати.

В новогодишната нощ е обран апартаментът на бившия председател на Народното събрание Йордан Соколов, докато той и съпругата му празнували извън София, съобщава "Стандарт".

Взети са ценни вещи, начело с голяма колекция пендари и ценни монети с голяма нумизматична стойност.

Президентът Георги Първанов раздава по орден на седмица, пише "Сега" на първа страница и уточнява, че за мандат и половина държавният глава е раздал 592 ордена.

Още поне 40 души са получили "Почетен знак на президента" - отличие, измислено от Първанов и раздавано по негово усмотрение от 2002 г., установила проверка на в. "Сега" в "Държавен вестник".

До края на втория мандат на Първанов през 2011 г. се очаква да бъдат зарадвани още над 200 души, тъй като предстои разглеждането на още около 220 предложения на правителството на Сергей Станишев, пише "Сега".

Според публикацията само за първите 2 г. на първия си мандат Първанов е дал почти толкова ордени "Стара планина" (142), колкото бившите държавни глави Петър Стоянов и Желю Желев, взети заедно (168).

Има идея сградата на "Врабча" 23, в която се помещава партийната централа на НДСВ, да бъде взета за държавни цели, съобщили пред "Класа" източници от управляващото мнозинство.

Мотивите са, че в столицата не достигат сгради за държавната администрация, а НДСВ вече не е парламентарно представена партия и не може да се простира на такъв голям имот.

Оптимистичната прогноза е, че трудно и мъчително още минимум една година ще продължи задълбочаването на кризата и чак след това може да се говори за прогноза за начало на излизането. Това казва финансистът Красимир Ангарски в интервю за "Труд" под заглавие "Държавата е блокирана от раздута администрация".

Под заглавие "Борисов си хареса модела "Папандреу" "Труд" пише, че е много вероятно българският министър-председател да вземе пример от гръцкия и да приложи негов управленски модел на родна почва - премиер да поеме функциите и на първи дипломат.

Изданието отбелязва, че в интервю за "Труд" на въпрос "Кой ще е умният и красив мъж, който ще наследи Румяна Желева като дипломат номер едно?" Бойко Борисов отговори "Ще го кажа на 13-14 януари. Но по това определение, което тя даде, освен мен не виждам друг!... Как да признаят сега кой е по-умен и по-красив от мен? А кажете сега, де!". 

Неотдавна Желева заяви, че нейният наследник ще бъде умен и красив мъж. Известно е, че Борисов е очарован от гръцкия си колега Георгиос Папандреу, отбелязва вестникът.

Държавата ще предложи на българските общности в Претория (ЮАР), Отава (Канада) и Женева (Швейцария) да им изпрати сглобяеми църкви.

Това научил "Труд" от Божидар Димитров, в чийто ресор са религиите. Сънародниците ни поискали помощ, за да започнат градеж на храмове. Поради кризата обаче няма пари, ще им предложим да им пратим подвижни църкви, обяснил министърът.

Малките храмове, които са по-скоро параклисчета, излизали около 8000 лв., а по-масивните - около 20 000 лева.

Нетрадиционните храмове се правят в Гърция и са много разпространени в част от християнския свят. Наскоро и  базирана в Бургас българска фирма е изявила готовност да прави подвижни църкви.

"Частният бизнес ще ни извади от блатото" е озаглавено интервю в "Стандарт" с премиера Бойко Борисов. Той заявява, че стои зад всяко действие на финансовия министър и че Симеон Дянков е направил геройство в ситуацията, в която е бил поставен.

Спасихме България от банкрут, твърди премиерът. По думите му МВР започва акция "Апашите", свързана с кварталните бандити.

Възстановяването на България от кризата ще е L-образно, казва за "Дневник" председателят на УС на Института на дипломираните финансови консултанти Любомир Христов.

Наскоро Бойко Борисов го посочи като един от тримата си икономически съветници заедно с вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева и професора от ИНСЕАД Илиян Михов.

Очаквам към 2020 - 2025 г. бедността сред възрастното население у нас да стане национален проблем - финансов или социален, отбелязва Христов.

Кризата спря скока на местните данъци и такси, пише "Сега" под глава.

Противно на прогнозите на Националното сдружение на общините, местните данъци и такси в повечето населени места тази година няма да се вдигат или корекциите ще са минимални.

Дори в общините, където преди Нова година кметовете съобщиха, че ще има увеличение на налозите, за да се покрият дълговете, това няма да се случи, установила проверка на "Сега".

Повечето общини ще търсят други източници за набавяне на необходимите им средства за покриване на дълговете.

С водещо заглавие "Кризата удря и раждаемостта" "Дума" цитира специалисти, според които българският "бейбибум" ще е около Великден, след което голяма част от българските семейства вероятно няма да планират раждането на второ дете.

Причината била икономическата криза, несигурността на работните места и доходите на семействата.

От 2010 г. здравната каса ще плаща по 7,70 лв. на лекарите за профилактичен преглед на дете, който досега той струваше 5,30 лв., отбелязва изданието. Както и досега, за деца не се плаща потребителска такса.

От 2010 г. всяко дете ще има право на неограничен достъп до педиатър при направление от личния лекар. В Националния имунизационен календар са включени две нови ваксини, за които родителите не трябва да плащат нищо - против пневмококови инфекции и комбинираната петвалентна ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца тип В.

И тази година ще бъде трудна за някои от най-важните отрасли в икономиката ни, а най-рано през втората половина на 2010 г. може да се очаква подобрение, прогнозират пред "Дневник" представители на бизнеса.

Икономическите анализатори сочат като основни проблеми ограничения паричен ресурс, липсата на чужди инвестиции и безработицата, която ще продължи да расте и може да достигне около 11 на сто.

Строителството и туризмът се готвят за тежка година, пише "Дневник".

Прогнозата е мрачна - няма строителство, няма обеми, няма поръчки, казва Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара.

Големите надежди са свързани с държавните поръчки, но инфраструктурните проекти няма да успеят да компенсират напълно липсата на инвестиции от частния сектор.

Според КРИБ съживяване ще има в селското стопанство и в сектора на възобновяемите енергийни източници. Оптимистични са прогнозите за фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия, а песимистични - за машиностроенето.

Банковият сектор и в България е доста по-позитивно настроен от други бизнеси, отбелязва вестникът. "Прогнозите ми са за 7-8% ръст на кредитирането през 2010 г.", казал изпълнителният директор на ОББ Стилиян Вътев.

"Очаквам към средата на годината нивото на лихвите по кредитите да започне да се влияе благоприятно в резултат от мерките, които очакваме правителството да предприеме.

Вече няма икономическа логика да продължи увеличението на цената на депозитите, което също ще окаже влияние върху лихвите по кредитите в посока задържане и понижение", коментирал Асен Ягодин, шеф на Пощенска банка.   

Близо 86 млн. лв. са събраните държавни вземания в края на ноември 2009 г., което е над два пъти спадане от предходната година, съобщила за "Класа" бившият вече изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания Димана Митева.

От 1 януари 2010 г. ведомството се вля в структурата на Националната агенция по приходите. Много от търговете на досегашната агенция са завършили без продажби.

Низходящата тенденция на събираемост на средства от длъжници продължава от 2 години. През 2008 г. данните на АДВ показват малко над 185 млн. лв. приходи, докато през 2007 г. са били 281 млн. лв.

За 2005 г. АДВ е събрала около 182 млн. лв. Основната причина е, че дружествата и търговците заделят все по-малко средства за закупуване на имоти, на недвижима собственост и машини от търговете, които агенцията организира", коментира Митева.

Правителството активизира усилията си Турция да ни върне 20 млрд. долара за имотите на тракийските бежанци. Това съобщил министърът без портфейл Божидар Димитров пред в. "Атака", цитиран под главата на вестника.

Доброто редуване на лявото и дясното дава оптимален резултат за страните, казва пред "Дума" испанският посланик у нас Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга. Според него в една демократична страна от ЕС не трябва да има сфери на несигурност.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 минути

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 55 минути

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 56 минути

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове