"Труд": Дянков остави лекарите без пари
Източник: Архив
62
Фа ансовото министерство още не е превело на здравната каса парите на болниците и джипитата за ноември, оплакали се вчера директори на здравни заведения от цялата страна и от сдружението на общопрактикуващите лекари, цитирани под глава от в. "Труд".

Така докторите остават без пари навръх Нова година. Това е скандално - не се е случвало дори по времето на Жан Виденов, коментирал д-р Димитър Димитров, шеф на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.

Междувременно 500 съдии, следователи и съдебни служители внесли във Върховния административен съд

жалба срещу отказа на Симеон Дянков да преведе 24 млн. лв.


за коледни премии, добавя "Труд". Магистратите искат от ВАС да осъди министъра за бездействие и да го задължи да изпълни Закона за бюджета, а съдебният съвет да представи препис от кореспонденцията с МФ за субсидията.

По този повод "Дума" извежда под глава "Съдиите: Симеон Дянков нарушава закона". Вътрешният министър оказва натиск върху съдебната система, протестирали магистратите, пише "Дума".

Завършването на гимназията може да се окаже задължително с влизането на новия закон за средното образование, пише още в. "Труд".

Пред изданието просветният министър Сергей Игнатов заявил: "Не съм привърженик на идеята да имаш право да напуснеш училище с основно образование". И добавил: "Даваме някаква хартийка на детето и то какво прави после с нея?!

 Сега учениците могат да напуснат класните стаи с удостоверение за завършен 7-и клас. Цялостна промяна при писането на учебниците подготвя просветното министерство от 2010 година, съобщава "Труд".

Целта е тотално да се "разтовари" учебното съдържание и да останат само съществените за съответния предмет знания, които да покриват държавните образователни изисквания.

"Газпром" работи за енергийната сигурност на ЕС"

е статия в "Труд" на Александър Медведев, вицепрезидент на "Газпром". През 2009 г. се навършват 35 години, откакто компанията изнася природен газ за България, миналата година обемът на доставките достигнал 3,5 млрд. куб. метра и се планира той да се увеличава.

През 2020 г. се очаква консумацията на газ да се удвои спрямо 2007 г., пише той.

Очакваме бум на дискриминацията на работното място, казва пред "Новинар" Кемал Еюп, който оглавява Комисията за защита от дискриминация.

През 2009 г. България е с най-висок ръст на доходите в ЕС, казва пред "Монитор" директорът на икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов. Според него не са реални очакванията, че лихвите у нас ще спаднат. "2009 г. - кризисна, но успешна за банките" е водещата тема на "Пари".

Според изданието печалбата на трезорите за годината ще е около 700 млн. лв., въпреки свитото кредитиране. Догодина може да бъдем свидетели на сливания и придобивания, прогнозират банкери.

 "Грешката на Ирландия бе, че позволихме заплатите да растат много бързо. И сега минаваме през труден процес на връщането им назад, защото сме членове на еврозоната. Цените паднаха в Ирландия, заплатите също. И България е в по-добра позиция от Ирландия."

Това казва в интервю за "Пари" посланикът на Ирландия у нас Джефри Кийтинг. 

Акциите на българските компании са сред най-слабо представилите се в региона за 200 9 г., показват изчисления на "Дневник" на база основните индекси. Въпреки своите 19% повишение SOFIX е в дъното на таблицата с печелившите заедно с показателите на Хърватия и Сърбия, отбелязва изданието на първа страница.

Книжата на компаниите в Русия, Украйна и Турция са донесли най-сериозна печалба за своите инвеститори през тази година - някои от тях са се удвоили.

По данни на "Блумбърг" пък средната капитализация на всички световни борси се е повишила с 40%.

Основните причини за слабото представяне на българската борса са бягството на големи играчи, нежеланието на чуждите инвеститори да се завърнат, както и ниската ликвидност, уточнява "Дневник".

"ЕС трябваше да се ангажира в Копенхаген независимо от останалите", извежда "Дневник" над интервю с Жул Кортенхорст, главен изпълнителен директор на Европейската климатична фондация.

Доларът ще поскъпне до 1,60 лв., а цената на златото ще падне под 1000 долара за тройунция. Това гласят прогнозите на български финансови експерти за 2010 г., цитирани във водещия материал на "Стандарт".

"Дзифт" е най-касовият български филм след промените през 1989 г., според класацията на бокс офиса на екраните в страната, цитирана от "24 часа".

За 65 седмици присъствие на екраните филмът на Явор Гърдев е гледан от 35 972 зрители и е донесъл 255 598 лв. приходи. Продуцентите "Мирамар филм" успяха да продадат правото за световно разпространение на мощната компания за независими филми IFC, отбелязва изданието.

Външният министър Румяна Желева обявила пред "24 часа", че ще се обърне към съда, за да се защити заради твърдения, че е невеста на руската мафия, некомпетентна и злобна, пише изданието.

Повод за реакцията й бе статия, публикувана в германския в. "Ди Велт". "При положение че журналистката от в. "Ди Велт" си е позволила различни коментари на моята личност не само като жена, но и като български външен министър, както и да прави инсинуации по повод принадлежността на моя съпруг към организираната престъпност и руската мафия, смятам да потърся правата си пред съответния съд.

Защото е налице разпространяване на клеветнически твърдения и на обиди, които и по българското, и по немското законодателство се преследват наказателно", заявила Желева.

Тя обаче уточнила, че иска да се запознае по-отблизо с оригиналния текст на немски, защото у нас статията на "Ди Велт" била пусната в някои електронни медии с различни преводи, някои от които изопачени и неточни.

Решихме в сектор "Терор" на ГДБОП, всички служители да минат на полиграфски тест, казва вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за "24 часа".

Това е звеното, където трябва да се проверят абсолютно всички за лоялност към системата и държавата, отбелязва той. В този сектор се разследват отвличания.

Обсъжда се на подобни тестови да минат и полицаите, които работят по тежките престъпления. По-сериозни данни за евентуална съпричастност към бандата на "Наглите" МВР има за двама полицаи, но са изскочили нерегламентирани контакти на още един-двама, казва министърът.

1113 сигнала са получени от януари до ноември т. г. на горещата линия за борба с вредното и незаконно съдържание в бъларското интернет пространство - web112.net., съобщава "24 часа".

Линията се поддържа от Националния център за безопасен интернет - първата наша неправителствена организация, спечелила еврофинансиране на предния етап на програмата. Миналата година сигналите били наполовина.

33 от случаите през 2009 г. са за детска порнография. Още при първия контакт с непознат в интернет 58% от децата споделят истинското си име, а 36% показват своя снимка или видео в реално време, сочат данни от специално проучване на НЦИОМ, цитирано от "24 часа".

Готово е помагалото за безопасен интернет, разработено като част от кампанията на евродепутатките Илияна Йотова и Филиз Хюсменова за сигурността на децата в мрежата, съобщава изданието.

Проектът им стартира преди повече от година, след като Йотова първо бе докладчик в сянка на Европарламента по темата, а после - сред най-активните депутати в Страсбург по разработването на програми за интернет, пише вестникът.

Учебникът е трети етап от кампанията. Главният редактор на електронното издание www.podtepeto.com Ивайло Дернев, отговорният редактор на електронното издание на в. "Марица" Димитър Семков и приятелят им Ивайло Бекиров, сега собственик на онлайн магазин, подемат гражданска кампания срещу въвличането на непълнолетни в еротични сайтове, съобщава още "24 часа".

Пощальони ще отчитат електромерите и ще следят за изправността им, станало ясно от обществена поръчка на ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България, съобщава под глава "24 часа". Хората от пощите щели да следят и за повреди, да подават информация, ако има разминавания в показанията.

Процедурата на директно договаряне с пощите е обяснена с това, че изпълнителят трябва да има добре изградена клонова мрежа. От февруари ЧЕЗ трябва да върне едномесечното отчитане на тока. Преговаряме освен с ЧЕЗ и с EVN, казал вчера Милен Керемедчиев, шеф на "Български пощи".
Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 3 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 6 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според полицията това е рутинен случай