Нора Ананиева за прехода
Нора Ананиева   
Източник: БГНЕС
22
Най-силното постижение на прехода са политическата свобода и демокрация, каза в интервю проф. Нора Ананиева, директор на Центъра за икономически и политологически изследвания към НС на БСП.

Ананиева е и вицепремиер в правителството на Андрей Луканов и участник в Кръглата маса. Поводът за интервюто е 20-тата годишнина от 10 ноември 1989 г.

По темата за раздаваните куфарчета с пари в началото на промените, Ананиева коментира, че това е една от най-упоритите легенди за прехода, която според нея няма никаква реална основа.

Често тази легенда се свързва с името на Андрей Луканов, което е кощунство, посочи тя. Ако главната грешка на прехода беше разделението, пътят на България в бъдещето има нужда от целия човешки потенциал, каза проф. Ананиева.

20 години след промяната имаше ли преход в България?

В някои отношения - да, в други - не, в смисъл, че беше непълноценен и като че ли се движим в погрешната посока. Посоките на прехода бяха означени като демокрация и пазарна икономика. Демокрацията е непостижима в нейната пълнота, но все пак главното постижение на прехода стана радикалната промяна в политическата власт, постигането на целия комплекс от лични и политически права на гражданите, развитието на представителната демокрация.

Кои са най-големите грешки на прехода и можеше ли реформите да се случат по различен начин?

Най-големите грешки са в икономическата и в социалната сфера. Реституцията бе наложена преди приватизацията, приватизацията се превърна в тотално разграбване на построеното от нашия народ повече от четири десетилетия.

Работническо-мениджърската приватизация не случайно беше наречена "ментаржийска", а красивата идея за масова приватизация беше деформирана до измама и нов вариант на натрупване.

Да говорим ли за начина, по който се проведе "аграрната реформа", довела до връщане на земеделското производство далеч преди промените и до тъжната прогноза на един земеделски министър, че след около 20 години можем да постигнем равнището от 1989 г.

Целите на прехода - пазарна икономика и приватизация - не трябваше да се превръщат в самоцел, а в средство. Много бързо ликвидирахме предишната социална сигурност и мъчително трудно се придвижваме към някакво подобие на социална държава.

Всъщност, ако не тръгнем много решително в посоката към Нова социална Европа, ще се разминем не само с европейските критерии, но и с въжделенията на нашия народ. А това неизбежно ще компрометира и най-силното постижение на прехода - политическата свобода и демокрация.

Каква е ролята на БСП в промените, започнали на 10 ноември?

БСП изигра съществена роля в промените - и на "кръглата маса", и при приемането на новата Конституция.

Важно значение имаха при това две обстоятелства: първо, че в средите на бившата комунистическа партия, най-вече - интелектуалните, доста преди Десети ноември беше съзряла идеята за необходимостта от промяна; и второ, още в самото начало, през януари 1990 г. на своя конгрес партията направи своята промяна, прие Манифест за демократичен социализъм, възприе ценностите на европейската социалдемокрация - свобода, справедливост и солидарност, заяви се като последователно демократична, социална и парламентарна партия.

Сигурно и днес има хора, които разглеждат тази промяна само като тактическа, а не като окончателен, стратегически избор на европейския път на развитие.

Раздавани ли са "червени куфарчета" с пари и как някои забогатяха за една нощ?

Това е една от най-упоритите легенди за прехода. Смятам, че тя няма никаква реална основа. Често тази легенда се свързва с името на Андрей Луканов, което е кощунство.

Била съм до него като заместник-премиер и в двете му правителства в "лудата" 1990 г. Сигурно ме е "заобиколил". Той беше високообразована и интелигентна личност, посветен на каузата на партията и на нейната промяна, дори когато го сатанизираха.

Що се отнася до забогателите за една нощ, нямам такива приятели и близки. Но крадени и мръсни пари продължават да се въртят из страната.

Защо и леви, и десни не празнуват 10 ноември?

Още се спори по въпроса, кога точно е започнал преходът. Ние се опитваме да разглеждаме този въпрос в рамките на изследователската си дейност.

Работим върху проект "История на социализма в България" с участието на учени от университетите, БАН, други институти. Излезе от печат първият том "1891 - 1944 г.".

През цялата следваща година ще изследваме различни аспекти на 20-годишния преход, на който ще посветим третия том. Добре е, когато политическите оценки са основани на сериозни научни изследвания.

Какво е бъдещето на БСП и на левицата като цяло? И тя ли ще последва съдбата на партиите на прехода като СДС?

В своята история партията е преживявала различни превратности, печелила е и е губила влияние, консолидирала се е и се е разделяла.

Ситуацията днес е тежка, след едно управление с безспорни постижения (да споменем дори само влизането в Европейския съюз), но и в една сложна коалиция, в която често "губехме лице".

Надеждата ми за възраждане е свързана с непреходния характер на социалната кауза. Диалог с хората, честност, искреност, нови посветени хора, извличане на поуките от грешките - всичко това има повече шанс от популизма, който предлага лесни отговори на сложни въпроси.

Каква е оценката ви за Сергей Станишев като лидер на БСП и премиер?

Млад човек, високообразован, интелигентен, приет добре от европейските ни партньори. Чужд му е популизмът. В някои моменти проявява високомерие.

Има какво да преодолява в себе си, но качествата му са безспорни, както и несравнимата му отговорност за това, което се случи.

Как атаките срещу Станишев ще се отразят на партията?

Хората преживяват болезнено атаките, тъй като знаят, че той не е корумпиран, че полага искрени усилия да работи и за държавата, и за партията.

Вярвам, че тази болка няма да отблъсне, а ще консолидира. Преживявали сме вече моменти, в които наш лидер несправедливо беше държан на "Развигор".

Какви прилики или разлики намирате в управлението на страната преди 10 ноември и сега?

Има много общо като стил на общуване с хората - фамилиарност, потупване по рамото, шегички, заклеймяване на всяко различно мнение. Опасността виждам не толкова в този стил, който може да се харесва на мнозина, а по-скоро - в самочувствието, че "стоиш над всички" и знаеш "цялата истина", можеш да издигаш и сваляш, да позориш и хвалиш. Оттук до едноличното управление с един бутафорен парламент има само една крачка.

Какво предстои оттук-нататък на България?

Надявам се да не стигнем до икономически и социален срив, да не станем жертва на самонадеяни авантюристи. Но все си мисля, че ще се множи броят на хората, които не само виждат истината за нещата, но и са готови да включат усилията и интелекта си за добруването на страната.

Европейският път и конституционната повеля за изграждане на демократична, правова и социална държава имат нужда от консолидиране на нацията, а не от нови и нови разделения.

Ако главната грешка на прехода беше разделението, пътят на България в бъдещето има нужда от целия човешки потенциал, от приоритети, които да дадат шанс и простор за развитие на всеки.
Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 51 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 1 час

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби