"Стандарт": Първанов загрява за червен месия
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
23

Всички издания коментират разменените реплики между президента и премиера.

Първанов и Борисов пак разиграха междузвездни войни, пише "Сега" на първа страница.

"Първанов: Защо Сергей в затвора, а мутрите - не", извежда "Стандарт", и коментира: "Първанов загрява за червен месия".

"Първанов: Босовете на престъпността остават недосегаеми", извежда "Класа".

Първанов закриля изборните измами, пише "Атака" под глава.

"Земя" пък цитира под глава думите му "Силово няма да излезем от кризата".

Разследваният за злоупотреби и конфликт на интереси бивш главен секретар на ИА "Морска администрация" (ИАМА) Сергей Църнаклийски е новият изпълнителен директор на агенцията, пише "Класа", като се позовава на сайта на морското ведомство.

Новината била потвърдена и от транспортния министър Александър Цветков. Досегашният шеф на агенцията Николай Апостолов е освободен преди 10 дни с основен мотив нарушенията около отдаването на спасителния кораб "Перун" под наем, отбелязва изданието.

Ако "Кремиковци" бъде затворен, квотите, заделени за комбината, ще бъдат преразпределени поравно, казва в интервю за "Пари" министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Заглавието е "Може да връщаме европари на Брюксел".

Недостигът по програма "Околна среда" е 1 млрд. евро, казва тя пред "Класа".

Трябва да приключим с кризисния начин на работа, казва пред "Класа" кандидатът на ГЕРБ за столичен кмет Йорданка Фандъкова.

Един общ учебник по всеки предмет с уроците от 8-и до 12-и клас ще имат гимназистите от есента на 2011 г., пише под глава "Телеграф".

Според изданието промяната е част от мащабна реформа на образователното министерство, която предвижда в езиковите гимназии 3 предмета задължително да се преподават на чужд език.

Пътните полицаи да спират от движение автомобили за 3 месеца заради просрочени дългове на граждани. Това е предложение на Асоциацията на банките в България с цел защита от некоректни длъжници в условията на криза и растящи необслужвани кредити, съобщава "Сега" под глава.

Трезорите вече са пратили идеите си, които предвиждат промени в 7 закона, на министерствата на финансите и правосъдието, на БНБ и парламента.

Цените в българските курорти за зимния сезон са по-високи от тези в Австрия; въпреки това легловата база ще бъде запълнена 100 процента, пише под глава "Новинар".

Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара, обяснил, че около 5 на сто повече чужди туристи са се записали да почиват в България.

Очакват се най-много руснаци, сърби и македонци. Най-добре се движели записванията за Банско, следван от Боровец и Пампорово.

Повече от два пъти са се увеличили отвличанията през 2009 г. - от януари до момента антимафиоти са разследвали 23 похищения, поне 7 от които извършени за откуп. През 2008 г. случаите са били 10.

Разпечатките на мобилни телефони трябва да се правят от МВР, а не от мобилните оператори, тъй като се нуждаем от достъп до тази информация в реално време, за отвличане или убийство разпечатките трябва да идват на секундата - това казва в интервю за "Монитор" Калин Георгиев, главен секретар на МВР.

По думите му сега тази информация се бави средно 23-28 дни, а МВР има необходимия интерфейс, за който навремето са платени много пари.

По данни на МВР средно 600 хил. евро печели банда за отвличания от удар.

Антимафиоти успели да спасят от плен момиче от София и мъж от Благоевград през последните месеци. 15 са разкритите до момента похищения.

Почти всеки ден бизнесмени се оплакват, че ги изнудват за огромни суми със заплахата, че ще бъде отвлечен член на семейството им, разкрива Антонов.

Близък роднина на семейство Гунински е бил регистриран за отвличане от столичната полиция преди 11 години, научил "Труд" от криминалисти.

В хода на разследването на похищението на Румен Гунински-син е проверявана и версията "Фамилия". Смятало се за възможно 20-годишният студент в НСА да е станал заложник на спорове за бизнес или наследство между родственици.

"Абсурдно е отвличането да се наказва като тежкото убийство" извежда "Новинар" над интервю с председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Полицията първо трябва да разкрие отвличането, а след това да се мисли за увеличаване на наказанията, коментира пред "Труд" адвокат Марин Марковски.

Според него увеличаването на санкциите ще доведат до това похитителите да вдигнат сумите за откупите.

Ако бандитите са изправени пред алтернативата да прекарат остатъка от живота си зад решетките, има реална опасност да убият пленниците, казва той.

Всеки град си има по 2-3 мафиоти, казва пред "Телеграф" шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

По думите му в наркосредите цари хаос, текат процеси на преразпределение, а от МВР са установили основните играчи и човека, желаещ да застане най-високо в престъпната пирамида.

Прокурор от тефтера на Красьо Черничкия е помилвал убиец, пише "Стандарт" под глава.

Обвинителят от Стара Загора Петър Василев не само не е бил наказан за гафа, но дори е допуснат до шефския конкурс, казала пред изданието началникът на Инспектората към ВСС Ана Караиванова. Изданието публикува интервю с нея.

Личните карти и шофьорските книжки да важат 6 месеца след изтичане на валидността им, без обаче с тях да се пътува в чужбина или да се ползват извън страната.

Предложението са направили експерти от МВР заради изпуснатите срокове за стартиране на производството на новите документи с чип, съобщава "24 часа".

Промяната на валидността, която трябва да бъде одобрена от МС и парламента, засяга над 300 хил. българи, чиито лични карти или шофьорски книжки изтичат до 31 декември 2009 г. и до края на март 2010-а.

Най-рано от пролетта на следващата година в МВР ще имат техническата възможност да правят от новите паспорти с чип и лични карти от поликарбонат с лазерни надписи и снимка.

Забавянето на процедурата за новите документи се получило заради провалянето на две обявени обществени поръчки на МВР при вътрешните министри Румен Петков и Михаил Миков.

Паспортната мафия е взета на прицел от правителството, съобщава "Труд".

Премиерът бил разпоредил министърът на правосъдието да уволни безусловно чиновниците, с чийто подпис чужди бандити са получили български паспорти. Тече проверка в МВР и правосъдното министерство, а отделно се подготвя проект за промяна на Закона за българското гражданство, съобщава изданието.

В момента течало преброяване на злодеите, получили българско гражданство, въпреки че документите, които се изискват за целта, не са били представени или са били подправени.

Български паспорт струва 5-6 хиляди евро, споделил пред "Труд" родолюбец от Бесарабия, чакащ да стане българин повече от 6-7 години. "Мотаят те безкрайно, ако не платиш", допълва негов другар по съдба от Молдова.

Изданието посочва, че българи са станали легендарни в криминалния свят чужденци като Шабан и Фатик - баща и син, Степан Рибаков - издирван от Интерпол за търговия с дрога и оръжие, Адел Саркиз - наркопроизводител.

"В ДАНС вече няма война за власт" извежда "Труд" над интервю с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. Новото ръководство на ДАНС и МВР създадоха вече ограничителна линия пред изтичането на информация, отбелязва той.

Има желание за силна ръка, казва пред "Труд" първият български еврокомисар Меглена Кунева и добавя: "За мен балансът ще бъде намерен, ако се свърже с демокрация и уважение към личността. Сила без право е безправие, а право без сила - безсилие".

"Най-тежката санкция, която може да се наложи, ако страната не се управлява демократично, и забележете тук не става въпрос за фондове, а за политически свободи - като човешки права, свобода на медиите, на изразяване и т.н. - е страната да не гласува в Съвета. Т.е. санкционира се правителството, а не парламентаристите или комисарят", отбелязва Кунева в отговор на въпрос.

Според нея по-тревожен сигнал от спрените фондове е, че "Фрийдъм хаус" класира България след Ботсвана по свобода на медиите. Интервюто е под заглавие "Желая успех на Желева".

Добър (4,06) пишат сега българите за управлението през социализма срещу 3,51 за властта по време на прехода. Това показва проучване на "24 часа" сред 1060 анкетирани в 23 областни града.

Носталгия по онова време изпитва всеки четвърти, а 45,8 на сто заявяват, че сега живеят по-зле от тогава. В сравнение с преди 4 години обаче недоволните от живота си през демокрацията са намалели с 20 на сто, а проспериращите са скочили от 19 на 28 процента.

Всеки трети намира отварянето на границите ни за най-голямото постижение след 10 ноември. Приблизително толкова отчитат членството ни в ЕС като успех, макар недоволните от живота си сега да са мнозинство.

Като най-голям провал е пределна корупцията - 38,8 на сто, и престъпността - 36,6 на сто. Средно 892,94 лв. е доходът, необходим според анкетираните на месец, за да се чувстват доволни от демокрацията.

Без реформа в пенсионната система не може, казва финансовият министър Симеон Дянков в интервю в "24 часа".

По думите му всеки пропуснат месец за реформа в началния стадий на правителството е голям пропуск. В следващите дни ще се разбере за реформата в държавната администрация, казва министърът.

Всички министерства вече са пратили предложения за 15 процента оптимизация, но това се проточи във времето, отбелязва той.

Едно от най-големите предизвикателства за страната ще бъде огромният разход на пенсионната система - вече 65 на сто от разходите за пенсия се поемат от държавния бюджет или от данъци, само 35 на сто се финансират по вноските по социално осигуряване.

Това пише в "Труд" бившият вицепремиер Лидия Шулева. По думите й трябва да бъде обмислено какви политики да се създават в тази посока.

Под заглавие "Да не надделее силата на инерцията" Шулева отбелязва като добра стъпка на кабинета драстичните съкращения на разходите в условията на липса на приходи, закриването на някои държавни агенции, положителните сигнали от Брюксел.

Надежда депозитните лихви да са достигнали тавана си и постепенно да се завърнат на нормалните си нива, диктувани от обективната ситуация, изразява в "24 часа" Асен Ягодин - изпълнителен директор на Пощенска банка и зам.-председател на Асоциацията на банките в България.

Не може инфлацията от септември 2009 към септември 2008 г. да е 0,2 на сто и в същото време да има лихви от 9, дори 10 на сто - нещо е сбъркано, разсъждава той.

Той очаква лихвите по депозити да се нормализират, което по думите му ще създаде възможности за намаляване и на лихвите по кредити.
Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 1 час

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 4 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи