Направете услуга на африканците - не ги хранете!
Източник: netinfo
22
Аи иканският рог е обхванат от най-лошата суша от 47 години. Около 23 млн. души са заплашени от гладна смърт.

Би било нечовешко, ако не се трогнем до сълзи от телевизионните кадри на деца с подути от глад кореми, оплакващи умиращите си родители.

Направете им услуга - седнете си на ръцете, пише Сам Кайли, който е бивш шеф на бюрото на "Таймс" за Африка.

Положението безспорно е ужасяващо, но с наближаването на Коледа най-интелигентната реакция на това ново бедствие е да цитираме репликата на Ебенизър Скрудж: "Ами! Глупости!".

Организациите за подпомагане на Африка се впуснаха в истерична игра на надуване на данните, след като преди 25 години на телевизионния екран се появиха ужасните образи на глада в Етиопия благодарение на Майкъл Бърк от Би Би Си.

С всяка следваща година проблемите на Африка изглежда се увеличават. Хуманитарните организации и медиите завишиха мащаба на последвалия ужас, надхвърляйки реалните му измерения.

Тази година Международният комитет за спасение (МКС) публикува резултатите от проучване на смъртността в Демократична република Конго. "Вашингтон пост" се провикна, че "войната в ДР Конго и нейните последствия са убили 5,4 млн. души", позовавайки се на МКС. Глупости!

Нито МКС, нито "Пост" лъжат умишлено, но идеята, че 5,4 млн. души са загинали в резултат на войната в ДР Конго е нелепа. Тя трябва да се тръби, за да се наберат средства за облекчаване на истинските и ужасяващи страдания на конгоанското население, но въпреки това си остава нелепа.

Както признава МСК, "по-малко от 10% от всички смъртни случаи са причинени от насилие, а за най-голямата част са виновни

лесно предотвратимите и поправими фактори


като маларията, диарията, пневмонията и недохранването". Това, което МСК казва в действителност, е, че конгоанците умират, защото са бедни. Нови изследвания на Андре Ламбер и Луи Лол-Тар показват, че нарастването на смъртността в ДР Конго започва преди войните.

Но ако комбинираме думите "война" с "милиони жертви", получаваме заглавия, които печелят дарения. Всички го правим. Използваме статистиката, за да подчертаем ужасите в Африка и да покажем у дома невъобразимите мащаби на проблемите на континента.

Това е проблемът. Мащабите станаха невъобразими. Двайсет и три милиона? Съдейки по двайсетгодишния си опит като кореспондент от Африка, мога да кажа напълно уверено, че това са глупости.

Някой броил ли ги е? Не. "Оксфам" твърди, че 3,8 млн. кенийци, над 3,8 млн. сомалийци и 13,7 млн. етиопци "се нуждаят от помощ". Под това се разбира, че има опасност те да измрат поради липса на храна.

За Кения е възможно да се направи такова предположение, но за Сомалия, която се намира в състояние на постапокалиптична анархия от 1991 г.? Наистина има суша, както се случва на всеки десет години. Тази е най-тежката от десетилетие, но дори 23 млн. души да са застрашени от гладна смърт, моля не посягайте към чековата книжка!

Чуждестранната помощ е основната причина за агонията на Африка

Според "Оксфам" "хранителните помощи спасяват животи, но те изместват други инициативи в подкрепа на стратегиите за предотвратяване на катастрофалните последици на следващите суши". Точно така!

Ако изпратим помощ сега, ще убием повече хора впоследствие, защото така те ще се умножат, а никой няма да се сети да осигури реколта, с която да ги изхрани. Кения преминава през ужасни времена, но това нямаше да е така, ако богатата на зърно западна част на страната не беше разпокъсана от междуетническо насилие.

Ако програмите за подпомагане на земеделието, които през 60-те и 70-те години помогнаха на фермерите да подобрят производителността си, не бяха прекратени, ако правителствената система за разпределение на млякото и говеждото в търговската мрежа не се беше провалила заради корупция и ако хората не живееха върху неплодородна земя, която не може да ги издържа, Кения би могла да се изхранва дори по време на суша.

Когато дъждовете се върнат в Кения, там няма да има достатъчно зърно. Кенийските политици откраднаха голяма част от помощите, които им изпратихме, и сега се очаква ние да изхранваме техните избиратели. Винаги, когато Кения, а и Етиопия в тази връзка, са изпитвали недостиг на храна, богатите държави са се притичвали на помощ.

В последния си доклад "Анкерпласт и други" "Оксфам" твърди, че между 70 и 92% от американските помощи за Етиопия са под формата на храна - и почти всичката храна е от излишъка на американското земеделие.

Излиза, че на Етиопия не й е било необходимо да се самоизхранва. Още по-лошо - Етиопия и Еритрея изхарчиха милиарди, които трябваше да използват, за да развият способностите си за самоиздръжка от 1998 до 2000 г., за война по границата си заради купчина голи скали.

Те можеха да си го позволят, защото ние в богатия Север изхранвахме населенията и на двете държави. Тогава какво трябва да се направи? Обръщам се за отговор към Бирхам Волду, която преживя предизвикания от хората глад в Етиопия от 1984 г.

"Постоянното доставяне на храна от места като САЩ е скъпо, неикономично и насърчава зависимостта", пише тя в доклада на "Оксфам".

"Нашата страна е голяма и когато в една част от нея има глад, в друга има изобилие. Така че ние се нуждаем от по-добра инфраструктура и и комуникации, за да доставяме храната до там, където е нужна. Преди всичко се нуждаем от образование."

Ако го желаят достатъчно силно, етиопците могат само да си оправят пътищата. Остава образованието. Можем да помогнем на африканците да си помогнат сами, като правим дарения за организации, които ще ги използват изключително за образование. Ако не го правят, не им давайте пари!

Ако се наложи, пишете на всеки чек "не е за храна". Чрез образованието могат и ще се отърват от некомпетентните и корумпирани лидери, които ние поддържаме на власт от десетилетия с помощите, които изпращаме. Образованите африканци ще сложат край на опасния цикъл от глупости.
Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 35 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 38 минути

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той