Сенатор в Конгреса към Обама: Лъжеш!
Барак Обама пред Конгреса   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Времето за спорове относно реформата на американската здравна система приключи, заяви американският президент Барак Обама в реч пред Конгреса, в която защити плановете си за промени в здравеопазването, предаде Ройтерс.

Обама призова Конгреса да действа, защото американската здравна система се намира в повратна точка и не трябва да се губи време в препирни с онези, които системно се противопоставят на проекта за здравна реформа, допълва Франс прес.

Президентът отбеляза, че до тази повратна точка се е стигнало заради колективната неспособност да се посрещне предизвикателството на реформата година след година и десетилетие след десетилетие, предаде Ройтерс.

Той обаче беше обвинен в лъжа, докато произнасяше речта си.

Докато Обама уверяваше американските депутати, че реформата, която предлага, няма да засегне онези, които са в САЩ незаконно, депутатът от Южна Каролина, републиканецът Джо Уилсън извика по адрес на президента: "Лъжеш!".

След края на речта на Обама неговият съперник от президентската надпревара от 2008 г., републиканският сенатор Джон Маккейн определи поведението на Уилсън като тотална липса на уважение и настоя той да се извини за думите си по адрес на Обама.

Американският президент припомни, че 80% от членовете на Конгреса са съгласни с необходимостта да се извърши здравна реформа и подчерта, че неговият план включва идеи на демократите и на републиканците.

"Сега е моментът за действие. Сега ние трябва да вземем най-добрите идеи от двете партии и да покажем на американския народ, че продължаваме да правим онова, за което сме избрани в Конгреса. Сега е времето да осигурим адекватна система за здравни грижи", заяви президентът.

Обама призова американските законодатели да обединят усилията си и да изготвят проектозакон в сферата на здравеопазването, от който ще извлекат полза милиони хора, предаде Асошиейтед прес.

Не съм първият президент, който се захваща с тази кауза, но съм решен да бъда последният, каза Обама в речта си пред конгресмените, която се излъчва и по американските телевизии.

В словото си Обама се обърна и към онези американци, които имат вече здравна осигуровка, направена им от техните работодатели или по програмата за социално осигуряване на ветераните, както и по програмите "Медикеър" и "Медикейд".

"Медикеър" е програма за социално и здравно осигуряване на хората над 65 години и на хора, отговарящи на други специфични критерии. "Медикейд" пък е програма за социално и здравно осигуряване на хора с ниски доходи.

Обама увери всички тези хора, осигурявани по някоя от горните схеми, че нов закон за американското здравеопазване няма да ги застави да променят каквото и да е било във връзка с техните здравни осигуровки, нито пък да сменят личния си лекар.

Според много критици на плана на Обама, тези уверения обаче не вдъхват надежда, защото няма какво да попречи на американските работодатели да спрат здравните осигуровки на техни служители и да ги накарат да прибягнат до държавната медицинска осигуровка, ако подобна се предвижда в закона, отбелязва Ройтерс.

В речта си Обама се обърна и към милионите американци, които изобщо нямат здравни осигуровки и каза, че новата система ще им предостави много възможности. Като пример той посочи, че ако някой загуби работата си или просто смени работното си място, той ще запази здравната си осигуровка.

Като пример за конкретни промени Обама посочи това, че съгласно плана му застрахователните и осигурителните компании ще покриват вече и рутинни медицински прегледи и превантивните грижи, като мамографиите и колоноскопиите, защото няма причина в САЩ да не се хващат болестите в ранен стадий, преди да са настъпили усложнения.

Президентът припомни, че според плановете му, от американците ще се изисква да разполагат с основна здравна застраховка, предаде Асошиейтед прес.

Сега 46 млн. американци изобщо нямат такава осигуровка, припомня Франс прес по темата.

За да подтикне американските конгресмени да приемат плана му, Обама им припомни, че той ще коства на САЩ 900 млрд. долара, които ще бъдат похарчени през идните десет години, предаде Асошиейтед прес.

Това е много по-малко от парите, които похарчихме за войните в Ирак и Афганистан и много по-малко от данъчните намаления за малкото от най-богатите американци, които бяха приети през 90-те години, припомни президентът.

Здравната реформа, замислена от Обама, се превърна в първия голям препъникамък за президента, още преди той да е прекарал една година на поста.

Републиканците в Конгреса са противници на реформата. Плановете на Обама обаче пораждат разделение и в редиците на демократите, припомня Асошиейтед прес.

Американското общество пък не престава да е скептично настроено към този план.

Намериха се и политици, сред които и бившата републиканска кандидат-президентка Сара Пейлин, които казаха, че планът на Обама за здравна реформа предвижда създаването на група от бюрократи, които ще имат властта да избият възрастните американски граждани.

В речта си пред Конгреса Обама нарече тези обвинения цинични и безотговорни, предаде Асошиейтед прес.

Замислената от Обама реформа на здравната система обаче стана причина и за спад на популярността на президента сред американците, предаде Асошиейтед прес.

52% от тях не одобряват начина, по който той се справя с въпросите, свързани с американското здравеопазване, сочат данни от ново допитване до общественото мнение.

Миналият месец това неодобрение беше споделяно от едва 43%.

49% от американците не одобряват плана на Обама за здравна реформа. Одобрение изразяват едва 34% от американците.

Допитването показва, че 49% от тях вече не одобряват като цяло начина на работа на президента си. Преди месец този показател беше със шест пункта по-нисък.

Във връзка с плановете за здравна реформа агенция Франс прес припомня данни на Организацията за сътрудничество и икономическо развитие, според които САЩ харчат най-много средства от бюджета си за здравеопазване в света.

Отделените средства в тази насока се равняват на 16% от БВП на САЩ. На глава от населението това е равно на 7000 долара.

По повод плана си за здравна реформа Обама, както и съпругата му Мишел, дадоха и поредица интервюта за американски здравни списания.

Пред сп. "Уимен'с хелт" Мишел Обама отчете, че САЩ харчат за здравеопазването най-много пари в света, но това не прави американците най-здравите хора в света, а дори напротив.

В действителност някои страни харчат по-малко и живеят повече, признава Мишел Обама.

Барак Обама от своя страна казва за сп. "Мен'с хелт", че дори и американците да бяха в по-добро здраве, отколкото са сега, САЩ ще продължат да имат една от най-неефикасните здравни системи в света, ако не се направи нещо в тази насока.

По време на речта си пред Конгреса Обама каза, че е получил писмо относно необходимостта от извършване на здравната реформа от сенатор Едуард Кенеди, малко преди той да почине от тумор на мозъка предаде Франс прес.

Обама припомни, че Едуард Кенеди е бил защитник на тази реформа, предвиждаща универсална здравна осигуровка, след като двете му деца са се разболели от рак.

"Той никога не забрави ужаса и безпомощността, която всеки родител изпитва, когато детето му е сериозно болно. Той можеше да си представи какъв е ужасът на родителите на болно дете, които нямат здравна осигуровка за него", каза президентът.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румънка бе измамена от мним „Брад Пит“ в TikTok

Румънка бе измамена от мним „Брад Пит“ в TikTok

Свят Преди 1 минута

Тя се оставила да бъде убедена да внесе 300 евро за ВИП карта и още 1000 евро чрез трансфер

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

ЕС затяга правилата за внос от Украйна на селскостопански продукти

Свят Преди 1 минута

В сряда 27-те държави-членки на ЕС се споразумяха за нов компромис относно митническите изисквания

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 1 час

Очаква се и нова подредба на бутоните

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ