"Труд": 10 млн. за преписване от интернет
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

10 000 000 лева за преписване от интернет, пише на първа страница "Труд". Материалът е посветен на начина, по който кабинетът "Станишев" е пилял пари за псевдонаука.

Към 10 млн. лева е потрошила през 2006 г. Дръжавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) за "антиземетръсен" проект, който съдържал превод от индонезийска дисертация, взета от интернет.

За друг проект, от 4 странички, българска организация с идеална цел искала от държавата 800 хил. лв.

Скандалните разкрития прави в интервю пред вестника бившият заместник-шеф на УС на ДАИТС и на "Информационно обслужване" Тошо Недялков.

"Не зная обаче още колко пари за проекти е отпуснало на ДАИТС предишното правителство през целия си мандат - продължава Недялков. - По различни програми се получават огромни суми. И е невероятно трудно, когато проверяващите не са специалисти, да разберат дали свършеното въобще отговаря на темата."

СДС: Кабинетът "Станишев" похарчи 621 млн. лева за 10 дни, отбелязва "Труд".

СДС иска незабавна проверка на харчове на кабинета "Станишев" от текущата сметка на правителството в БНБ, извършени в първите 10 дни на юли. Това обяви вчера лидерът на партията Мартин Димитров.

Сините настояват за пълна проверка къде са отишли парите, в кои фирми и по какви договори, кой ги е подписал. Това ще са част от данните, с които според СДС трябва да се занимава анкетната комисия за ревизия на кабинета "Станишев", която се очаква да бъде сформирана от НС тази седмица.

Справка на "Труд" показва, че ако бюджетът на България се харчи всеки ден по равно, то сумата за 10 дни е около 560 млн. лева.

Държавата е тотално източена, отбелязва в интервю за "Труд" Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет на премиера.

По думите й дупката в бюджета показва разходите в последните месеци на правителството на тройната коалиция. Практиката е била възпроизведена в министерствата и в дирекциите.

При това в ситуация, когато има пълна яснота, че сме в криза.

Установено е, че отделно всички разходи са били завишавани. Ако изработването на програма е струвало 7000 единици, те са били осчетоводени като 70 000. Въпрос на време е да се установи къде са отивали парите.

Когато кажеш: "Всички са крали", конкретни виновници няма, обяснява в интервю за "Сега" политологът Антоний Тодоров. Той предлага вместо министрите да вадят всекидневно информации за злоупотреби на предшествениците си, да се поръча всеобхватна проверка на Сметната палата и след това да се издаде една Бяла книга, за да може всичко това да бъде фиксирано с доказуеми факти.

Говоренето от типа "предишното управление беше пълен провал и във всички министерства не е имало нищо друго освен злоупотреби" е непремерено, неточно и несправедливо.

Според Тодоров, когато се каже "всички са крали", става невъзможно да се посочи конкретният виновник. Това "всички" оневинява истински отговорните.

МЗ набъбнало двойно, а работи по-бавно и в хаос, отчита в интервю за "24 часа" министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Той посочва, че първите му изненади като министър са свързани с бюрократичната машина и скоростта, с която са работили институциите, с отношението им към работата.

"Бавни, безотговорни - продължава министърът, да имаш закони и няколко години да не направиш наредбите по тях, за да има ясни правила кой какво прави. Оттам нататък да има прозрачност на процедурите - търгове за лекарства, конструиране на комисията по позитивния списък. Според мен от 12 души комисия по-малко от 1/3 са компетентни. Промени задължително ще има", категоричен е Божидар Нанев.

Алексей Петров: Край на мълчаливото несъгласие, пише "Труд". Бившият командос и офицер под прикритие Алексей Петров не работи в ДАНС от днес. Той напусна агенцията две седмици след като новият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев покани всички от политическия кабинет на Петко Сертов да се оттеглят.

Петров коментира последния си работен ден така: "Това е последният ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет".

Пред вестника Петров е пояснил фразата си "мълчаливо несъгласие". "Ситуацията, в която Бойко Борисов ми е работодател, ми пречи да му кажа някои неща в очите, приятелски."

Законовата рамка за премахване на конкурентното начало между МВР и ДАНС е готова, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Борисов се заема и с антените на оператори, научаваме от "24 часа". Да се изготви стратегия, с която да се обяснява на хората къде и как се поставят антените на мобилните оператори и дали са вредни, или не, се договори премиерът Бойко Борисов и шефът на "М-Тел" Андреас Майерхофер.

Двамата имаха среща вчера в Министерския съвет. Стратегията щяла да бъде подготвена от компаниите, а ще се координира от правителството.

Намаляват с 30 на сто заплатите на жепейци, съобщава "Труд". Заплатите на служителите на Национална компания жп инфраструктура (НКЖИ) ще бъдат орязани с 30% от 1 септември за период от 3 месеца.

Това стана ясно след среща на ръководството на фирмата със синдикатите. Намалението на възнагражденията обаче няма да е завинаги, а ще бъде изплатено след Нова година заедно с лихвите, обясни шефът на НКЖИ Антон Гинев.

Компанията ще икономиса за трите месеца 9,3 млн. лева.

Ден втори, или стартът на същинските трудности, коментира "Труд". Според автора традиционните 100 дни на правителството условно се делят на две части.

В Ден първи се инвентаризира състоянието на държавата, а Ден втори е за изработването на нова стратегия и програма на управление. Тя би била успешна, ако в нея се обърне особено внимание поне на три неща.

Първото е административната реформа, от която се очаква по-евтино и по-ефективно управление, изразходващо по-рационално средствата на данъкоплатеца.

Второто направление на промените трябва да бъде свързано с икономическата програма. Правителството би постигнало огромен успех, ако се старае не просто да опази страната от кризата с по-малко загуби, а да открие в нея шанс за България.

Третата особено важна група от отговори, които ще се дават в управленската програма е на въпросите, свързани с нашите отношения с ЕС.

Мазохизмът на Станишев презарежда Борисов, коментира "Сега". Ако някой още не е разбрал, пише авторът, положението в държавата е следното: единственият човек, който дръзва да каже нещо срещу премиера е предшественикът му Станишев.

В мига, в който го направи, Генерала го засипва с куп клетви и сочни епитети, при това основателно. Парадоксът е, че не само България, но и самият Борисов се нуждае неистово от опозиция.

На него му трябва смислен и аргументиран политически дебат, за да може да канализира и прогнозира критиките срещу себе си. А те несъмнено ще се увеличават с дните на мандата.

При тоталния срив на БСП, перманентната криза вдясно, масовото дискредитиране на традиционните политици единствената му опозиция остават раздумките и електронните форуми.

В XX в. това е най-страшната и непредвидима опозиция, тъй като активирането й пред урните винаги е неуловимо от социологията.

Закриват 11 агенции, пращат чиновници на село, съобщава "24 часа".

"В момента в България има десет-двайсет агенции, съсредоточени в София. Ние ще закрием всички агенции и част от услугите ще се изтеглят от столицата, за да не стоят чиновниците само зад бюрата, а да отидат по провинцията и да извършват услугите." Това заяви вчера министърът на финансите Симеон Дянков.

След като се направи преглед на техните функции и численост, държавните агенции щели да се преобразуват или в изпълнителни агенции към съответните министерства, или като директорати към тях, добави Дянков. Справка на "24 часа" показва, че има 11 държавни агенции, в които работят общо 4439 чиновници.

"Класа" отразява реакции след изявлението на Симеон Дянков. Лидерът на СДС Мартин Димитров предлага първо да се направи анализ на тяхната ефективност.

Лидерът на РЗД Яне Янев е лаконичен: "Това си е наша идея". Според депутата от КБ Румен Петков решението е популистко.

"НЕК и "Булгаргаз" излизат на борсата, отбелязва "Новинар". По 15% от дъщерните дружества на Български енергиен холдинг ще бъдат пуснати на борсата, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Холдингът не си върши работата и вариантът е той да бъде закрит, а проценти от стопанисваните от него компании да бъдат пуснати на борсата и дейността им да стане прозрачна, обясни той.

Накъде води икономиката политическият нюх на Борисов, коментира за "24 часа" Милен Велчев, бивш финансов министър в кабинета "Сакскобургготски".

Той преценява неприетото предложение за замразяване на доходите през следващата година за безкрайно реалистично. За тази година уверено сме тръгнали не само към икономически спад, но вероятно и към дефлация.

В номинални измерения икономиката може да спадне дори с 10%. Тогава замразяването на доходите е огромен жест в полза на работещите и пенсионерите.

Доходите би трябвало да спаднат, ако искаме държавата да продължи да ги плаща безпроблемно. Така, както вече става с доходите в частния бизнес.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Протест в защита на канабиса в центъра на София (СНИМКИ)</p>

"Да гледаме от германците": Протест в защита на канабиса в центъра на София

България Преди 19 минути

Част от протестиращите призоват страната ни да почерпи опит от Германия

<p>Порои превърнаха улици в Турция в реки (ВИДЕО)</p>

Порои превърнаха улици в Турция в реки

Свят Преди 32 минути

Десетки съобщиха, че фасадите на къщите им са пострадали

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 1 час

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 2 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 2 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 2 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 3 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 3 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 4 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 4 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 5 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 5 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 5 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 6 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца