Какви ги вършат щерките на лидерите
Мери Чейни.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3
Де ерите на някои недолюбвани и даже мразени лидери и диктатори финансират терористи, убиват съпрузи, възлагат обществени поръчки в замяна на лъскави джипове. Често пъти те следват утъпкания път на бащите си.

Ричард (Дик) Чейни може би ще остане в историята като един от политиците, които пропуснаха възможността да станат президенти.

В средата на 90-те години той беше идеалният политик, който можеше да се противопостави на президента Бил Клинтън. Тогава на него се гледаше като на строг пазител на най-суровите консервативни принципи.

Наричаният от приятелите си просто Дик обаче дори не се опита да се изправи срещу демократа. Тогава републиканците предложиха тази възможност на Боб Доул и нещата свършиха зле. И всичко това по вина на една жена.

Но нещата на са такива, каквито изглеждат. Жената се казваше Мери Чейни - дъщерята на Дик Чейни. Млада дама, която от години беше сгодена за горска пазачка на име Хедър. Това определено не беше съжителство, което да се понрави на доста затворената към подобни "новости" американска десница.

През онези години Чейни обаче отричаше дъщеря му да е хомосексуална. После, когато се озова в Белия дом като вицепрезидент на Джордж Буш-младши, той дори й намери работа. И така Мери стана стратег в екипа му. Именно благодарение на нея днес в САЩ има много повече гейове републиканци.

Всичко е добре, когато свършва добре. Но не винаги това е правилото. В политиката обикновено проблемите идват от любовниците и приятелките, но често пъти и щерките на лидерите представляват бреме или имат тежката дума.

Подобно нещо се случва - за разлика от примера с Мери Чейни, когато опиянени от властта и славата, лидерските дъщери си наумят да

градят репутация по-голяма от тази на бащите си

Добър пример е ситуацията около мианмарската дисидентка Аун Сан Су Чжи, пленник на военната хунта в страната от близо 20 години, след като спечели изборите.

Съдбата й беше предначертана от една млада любителка на изкуствата - Сандра Вин, любимата дъщеря на президента Не Вин преди идването на власт на хунтата.

Сандра беше до такава степен обичана от баща си, че едва 37-годишна тя получи специални правомощия и бленувайки да оглави азиатската държава, нареди ужасяващи репресии в родината си.

В страната мнозина подозират, че именно тя е подсказала идеята Аун Сан Су Чжи да бъде хвърлена в затвора, защото я е смятала за своя най-голяма съперница в битката за лидерското място.

Прекалено амбициозната и страшно суетна щерка обаче си навлече до такава степен ненавистта на военните, че в крайна сметка и тя се озова под домашен арест. От година тя е вече на свобода, след като успя да я купи с богатството, натрупано докато беше на власт.

Пари не липсват и на Гулнара Каримова, ослепително красивата дъщеря на узбекистанския президент Ислам Каримов. В САЩ на нея гледат като на бегълка, а в родината й като на бъдещ държавен глава.

Не може да се каже, че Ташкент и Вашингтон имат идеални отношения. Гулнара, която беше омъжена за узбекско-афганистански магнат, през 2001 г. избяга от него в САЩ, където двойката живееше по онова време, и отведе със себе си децата им. В Америка това се смята за отвличане, но за Гулнара това няма голямо значение.

Фабриката за производство на безалкохолни напитки на съпруга й в Узбекистан беше закрита само за няколко седмици. Родителите на нещастния й съпруг пък бяха най-безцеремонно депортирани в Афганистан.

Гулнара, която при обиколките си из Европа е снимана за бляскавите списания в компанията на Шарън Стоун и Боно, обожава елегантните дрехи, но е и страстна почитателка на чая. Даже притежава чаена фабрика в родината си.

Конкурентна фабрика за производство на чай в Узбекистан беше принудена заради тази страст на президентската щерка да затвори врати, след като беше посъветвана да го направи от групичка от маскирани и въоръжени мъже, нахлули в производствените й помещения преди година.

Понякога обаче тежестта на ударите на бащите пада върху плещите на техните деца. Подобно нещо се случи с Рашида Хюсеин, дъщерята на покойния иракски диктатор Саддам. 41-годишната дама имаше доста бурни отношения с татенцето си.

През 90-те години заедно със съпруга си тя избяга в Йордания заради караниците с него. Само след две години в изгнание се покая и поиска да се върне в родината си. Баща й се съгласи, при условие, че тя му позволи да обезглави съпруга й. Речено-сторено. Така семейството отново беше заедно и щастливо.

През 2003 г. Рашида отново избяга след нахлуването на САЩ в Ирак. Като почетна гостенка на йорданското кралско семейство тя написа обидно писмо до американските власти, в което поиска да й бъдат върнати семейните бижута.

От две години щерката на Саддам сякаш изчезна в небитието и никой не знае нищо за нея. По следите й сега е Интерпол, защото се оказа, че е заподозряна във финансиране на терористични атаки в Ирак. Както изглежда, тя явно иска да върне на иракските сунити миналото величие.

Бляскава е със сигурност и Пинтонгта Шинаватра, дъщерята на тайландския магнат и бивш премиер Таксин Шинаватра. Грациозната 27-годишна дама беше мултимилионерка още преди баща й да бъде свален от власт през 2006 г.

Милионите си тя беше натрупала по много лесен начин. Купуваше за по долар акции в тайландската национална комуникационна компания, а после ги препродаваше 50 пъти по-скъпо от пазарната им стойност в Сингапур.

Съдия в Банкок поиска от нея да върне спечелената по този начин сума от 500 млн. долара, но никой не знае къде са скрити тези пари.

От корупцията и от замесването й в нечисти сделки в чужбина се спаси Иябо Обасанджо, дъщерята на бившия нигерийски президент Олусегун Обасанджо. Тя отиде да учи в Америка, за да потърси различно бъдеще. Дипломира се като лекар и обещаваше да свърши чудеса в медицината.

През 2004 г. обаче реши да се върне в родината си, където оглави комисията по здравеопазването, а после едва 40-годишна стана и сенаторка. Днес тя е в окото на циклона.

Оказва се, че австрийска фирма е спечелила търг за голям енергиен проект в Нигерия, като е подарила на Иябо модел джип, който тя страшно много харесвала. Тя отрича тези твърдения като клевети по неин адрес. Факт е обаче, че се разхожда из Лагос с лъскав яркочервен джип "Тойота".
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 6 минути

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 21 минути

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 48 минути

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 58 минути

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 1 час

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално смени адреса си в&nbsp;САЩ</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 1 час

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 1 час

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 1 час

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 1 час

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 2 часа

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 2 часа

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер