България най-после защити Спаска Митрова
Спаска Митрова с детето   
Източник: ВМРО
262
Вм менно управляващата посолството на Република Македония в София Дивна Тричковска е била поканена днес на разговор в Министерството на външните работи по случая с осъдената българска гражданка Спаска Митрова.

Както обяви пресцентърът на министерството, повод за поисканата среща е била присъдата срещу българската гражданка Спаска Митрова, произнесена от съда в македонския град Гевгели (или Гевгелия - gevgelija.gov.mk), според която Митрова е отведена в затвора в Идризово.

По сведения на нейните роднини в Гевгели 23-годишната Спаска Митрова, която е с българско и македонско гражданство, е била осъдена на три месеца затвор за това, че не е осигурила на мъжа си легло за времето, в което той посещавал детето си.

Директорът на дирекция "Европа - І" в министерството на външните работи Снежана Найденова е заявила, че решението на македонския съд е предизвикало загриженост сред българската общественост.

Съдебно решение, при което майка на невръстно дете е отведена в затвор заради битов спор с бившия й съпруг, а детето, лишено от майчина грижа, е настанено в социален дом, не се вмества в нашите представи за хуманно отношение и спазване на европейски критерии в подобни случаи, бе казано от българска страна.

Министерството на външните работи на България настоява за спешна намеса на македонското МВнР за изясняване на случая и за предприемане на необходимите действия, с оглед българската гражданка да бъде освободена от затвора.

Начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури ни дават основание да смятаме, че

мотивите на съда не са само от юридически характер.

Налице са твърдения на семейството на потърпевшата, че те имат връзка с публично изразеното българско самосъзнание на Спаска Митрова, се подчертава в българската позиция.

Констатирали сме и други факти, които пораждат съмнения, че български граждани, както и македонски граждани с българско самосъзнание, се подлагат на административен, полицейски и друг натиск само заради самосъзнанието си. България ще отчита подхода на македонската страна в такива случаи, като един от критериите, по които ще оценяваме готовността на страната да извърши промените, позволяващи европейска интеграция на Македония, е заявила Снежана Найденова.

Тя е настояла въпросът да бъде спешно изяснен.

Дивна Тричковска казала, че не е запозната със случая, но изразила мнение, че решението на съда едва ли има връзка с българското гражданство на Спаска Митрова. Тя поела ангажимент незабавно да уведоми македонското МВнР и да информира за предприетите действия.

Случаят с арестуваната и вкарана в македонски затвор Спаска Митрова, която е и български гражданин, продължава без положителна засега развръзка за младата жена, съобщават от ВМРО - Българско национално движение (vmro.org).

Представители на партията посетили вчера дома на Спаска в град Гевгели и разговаряли с нейните родители. Хората са притеснени и наплашени, страхуват се за дъщеря си и смятат, че животът и здравето й в затвора са застрашени.

От

страх, че може да бъде отровена,

жената не била пила вода трети ден, разказали плачещите родители. Те нямат никаква информация за отведената от македонските социални служби 2-годишна дъщеричка на Спаска - Сузана.

Детето е с бронхиална астма, лекарствата му са останали при родителите на майката. По лекарска препоръка Спаска е трябвало да кърми детето, което е фактически невъзможно след арестуването й.

Председателката на Националната женска организация на ВМРО-БНД Султана Петрова пое ангажимент пред родителите на Спаска ВМРО да направи всички необходими постъпки до отговорните български институции с настояване българката да бъде освободена.

Султана Петрова предала на родителите парично дарение от името на ВМРО-БНД.

Случаят придобива политически привкус заради българското самосъзнание и документи на Спаска Митрова, настояват от партията.

ВМРО-БНД поддържа позицията, че като българска гражданка, изпратена в чужд затвор без вина, Спаска Митрова трябва да получи защита и подкрепа от страната ни.

През януари т. г. благоевградският

вестник "Струма" ( struma.com ) разказа за трагедията на младата жена,

която се самоопределя като българка. Тя не можела да се яви на държавен изпит в Югозападния университет "Н. Рилски" в Благоевград, където е била студентка по английска филология. Причината била, че бившият й съпруг със съдействието на социалните служби в родния й гр. Гевгели я преследва със съдебни дела заради българския й произход и заплахи да вземе дъщеричката им.

След системен физически тормоз по време на брака заради отказа на Спаска Митрова да оттегли подадените преди 4 години документи за българско гражданство съпругът й предприел психически тормоз след раздялата им, за да вземе детето и да го възпита като "македонка".

Младата жена разказа пред "Струма", че е осъдена от Основния съд в Гевгелия веднъж условно, че не била осигурила легло и условия бащата да вижда детето в нейното жилище и втори път на 3 месеца затвор ефективно за това, че не е изпълнила съдебно решение, което никой не й е връчил, нито доставил по какъвто и да е начин.

Апелационният съд в Скопие потвърди присъдата и с решение на Основния съд в Гевгелия на 14 юни трябваше да вляза в затвор за 3 месеца и да прекъсна задължително назначеното лечение на дъщеря ми, която още кърмя, обяснила за вестника Спаска Митрова по телефона.

От април т.г. с указ на вицепрезидента А. Марин тя е български гражданин, затова веднага се обърнала с молба за помощ към българското посолство в Скопие и консулството ни в Битоля.

Две седмици дипломатите ни обещавали съдействие на младата жена, без реални постъпки или конкретни действия. От в. "Струма" твърдят, че ъпреки неколкократните телефонни обаждания и до Външно министерство, и до посолството в Скопие, въпреки обещанията случаят да се изясни и да се даде информация, нищо подобно не се е случилао.

"Вероятно съдбата на една млада българка е последното, което вълнува в момента, в който се решава личната чиновническа съдба заради смяната на правителството в България", пише "Струма" на 23 юли.

Говорителят на Външно министерство Горанов три пъти поемал ангажимент да се вземе решение по казуса "Спаска Митрова", каквото и да е то, но такова не последва. После излязъл в отпуск.

В средата на юли Спаска Митрова изпратила апел за помощ и до президента Георги Първанов и до премиера в оставка Станишев. Преди това чрез съда в Гевгелия е депозирала молба за помилване до президента на Република Македония Георге Иванов с надеждата да не отнемат детето й и да не се прекъсва лечението му.

На 21 юли обаче се разбрало, че е отменено лекарското предписание за лечение на дъщеричката, молбата й за помилване е забавена и едва преди 2-3 дни е препратена до президента.Никъде не мога да изляза, пред вратата ми стои полиция и чака само да се появя, за да ме задържат, преди да се е произнесъл президентът Г. Иванов, плачеше вчера по телефона Спаска Митрова.

"Казаха ми до понеделник сама да отида да се предам в полицията. Ще ме затворят за нищо, само и само да ми вземат детето, после няма да мога да си я върна, а живот без нея няма за мене, никой не иска тук да ми помогне по какъвто и да е начин, всички ме обвиняват, защото семейството ми в Гевгелия се декларира за българи.

В българското консулство в Битоля г-н Кайчев не искаше да ми помогне, а г-н Караманов каза, че вече било късно и нищо не можел да направи. При последния ни разговор с посолството в Скопие г-н Цветанов ми каза, че още няма решение от Външно министерство", ридаела младата майка.

Екипът на в. "Струма" призова новите власти в България да поставят открито пред Скопие въпроса за правата на нашите сънародници.

"На политиката на "свалените гащи", която следва страната ни от идването на комунизма у нас до днес, трябва да се сложи край. Стига сме се молили на Скопие да сме "приятели". Те трябва да се борят за нашата подкрепа за ЕС, Гърция е достоен пример", писа "Струма".

ВМРО-БНД започва акция за набиране на средства, с които да се помогне на 23-годишната жена. За целта е открита специална банкова сметка в лева:
IBAN: BG90FINV91501204068333; BIC: FINVBGSF; Първа инвестиционна банка АД, клон „Централни хали".

Коментари 262
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

262 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 8 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 9 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 11 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове