"Сега": 50 хил. лв. награда за осъден мафиот
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

"Възстановяваме ГДБОП, отсече Цветан Цветанов", пише "Труд".

Да се възстановят функциите на службата за борба с организираната престъпност и да се върне старото й име. Това обеща пред антимафиоти новият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Вчера той проведе първата си среща със служители на МВР след встъпването в длъжност.

Цветанов иска да се създаде работна група от представители на МВР и ДАНС, за да се изчисти дублирането на работата. Пред спецполицаите министърът гарантирал, че в МВР вече няма да има политически чадъри.

Цветанов обяви още, че ще де заеме с проблема с разпечатките от мобилни телефони. В момента, за да сдобие МВР с такава справка, се иска разрешение от съдия.

МВР ще дава 50 000 лева награда за осъден мафиот, отбелязва "Сега". Новото правителство предприема серия от мерки, с които да съживи борбата с организираната престъпност.

Смесените екипи, които ще разследват мафията, ще бъдат стимулирани с бонуси от по 50 000 лева за всяка осъдителна присъда. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов след среща с главния прокурор Борис Велчев и заместниците му вчера.

Идеята е така да бъде решен и вечният проблем с неконтролируемия теч на информация към "подземния свят". Идеята за създаване на екипи от прокурори, служители на МВР, ДАНС, НАП и митниците бе сериозно застъпена в доклада на ЕК.

Няма да давам фалшиви отчети, уверява от страниците на "Труд" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той е категоричен, че трябва да се направи всичко възможно да бъде изчистен профилът на ДАНС.

"Не трябва да има състезателно начало между които и да било институции, криене на информация или недоверие - продължава министърът. - В тази посока ще предложим на премиера да назначи работна група, която да е с представители на ДАНС и на МВР, за да се подготви законодателната инициатива в краткосрочен план. Държавата в момента не е в това финансово състояние, за да си позволи дублиране на подобен вид правоохранителна дейност."

"Махат Петко Сертов, в САЩ не му вярват?", пише "Труд". Ръководството и ключови офицери от ДАНС трябва да бъдат сменени, защото агенцията е загубила доверието в партньорските ни служби.

Това обяви вчера шефът на комисията за контрол на ДАНС и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Той припомни, че преди няколко месеца САЩ са отказали визита на шефа на ДАНС Петко Сертов в американските спецслужби.

Според Костов случаят е ясен сигнал, че ДАНС е загубила доверие сред партньорските служби на НАТО.

Митнически шефове пуснаха каналите на ВИС и СИК отново, разкрива в интервю за "24 часа" Яне Янев. Шеф на митниците е търгувал с влияние чрез мрежа от структури, които се проверяват от прокуратура, ДАНС и следствието.

Сигналът е внесен в парламентарната комисия за борба с корупцията, чийто председател е Янев.

Схемата била свързана с митническите режими и процедури, администрирането и информационната система на агенцията. Цели партиди от стоки липсвали, те се движели само по документи. Затова депутатите викат ръководството на митниците.

Янев допълва, че "същите тези схеми преди време се извършваха от структури на ВИС и СИК".

ДАНС разкрила далавери за над 3 млн. лева с онкомедикаменти, съобщава "Труд".

Търгове само за два онкомедикамента са нанесли щети на държавата за поне 3 млн. лева. Това показва една от проверките на ДАНС в Министерството на здравеопазването, които се извършват с цел ревизия на дейността на предишното му ръководство.

Става дума за периода 2005-2008 г. Откритите нарушения вече са предадени на прокурор, твърдят източници на вестника.

Край на безплатното пенсионерско море, съобщава "Труд". Социалният министър Тотю Младенов обяви вчера, че от предвидените по тази програма 6 млн. лева са останали 4,5 млн., които ще бъдат насочени към най-бедните възрастни за лекарства, за разкриване на безплатни кухни и т.н. Ще бъде направена ревизия и на всички други програми и ще бъдат спрени тези, които не са ефективни.

Над 60% от българите гледат с надежда към новия кабинет, показва представително национално изследване на Агенция АФИС, представено в "Монитор".

Резултатите показват, че пред новото управление се очертават както големи възможности, така и сериозни проблеми. Възможностите се дължат на безпрецедентната подкрепа, с която то започна работа.

Борисов пробуди достатъчно големи дози надежда, което му донесе значително одобрение в аванс. 61% от българите заявяват, че новото правителство дава надежда, разочаровани са само 6 на сто.

Парламентът започва с 38% доверие, което е висок показател за тази институция. Проблемите идват от една от причините за голямото мнозинство на ГЕРБ - икономическата криза. Тя изисква леви мерки, а на власт идва дясно правителство.

След първата година на управлението ни ще мислим за Велико народно събрание, научаваме от интервюто в "Класа" с Цецка Цачева, председател на НС.

Тя посочва, че в управленската си програма ГЕРБ категорично е заявила, че конституцията вече не отговаря на действителните обществени отношения. Свикването на ВНС обаче не е краткосрочен приоритет за партията. Преди това е необходимо да се предприемат промени в законодателството.

Велико народно събрание ще има, но това ще се случи едва след първата година от управлението на ГЕРБ, заявява Цецка Цачева.

Парламентът пак се оплете в агентурни мрежи, коментира "Сега". Посочва се, че Народното събрание, което гласува в ръководствата на комисиите да няма хора на бившата Държавна сигурност, съвсем изненадващо отказа да провери дали пък членовете на комисиите, които ще контролират и проверяват МВР и специалните служби, не са сътрудници - щатни, нещатни или под прикритие.

Така бе допуснат абсурдът върху хората, които ще контролират тази ключова фигура, да тегне съмнение.

Петте гафа на лустрацията в парламента, е анализът в "24 часа". Първият гаф е от чисто практическа гледна точка. Парламентът загуби един прекрасен шеф на комисията по култура в лицето на Божидар Димитров.

Вторият гаф е юридически - не може един правилник да превишава действието на закона. А в официалния сайт на комисията по досиетата изрично е записано, че "законът няма лустрационен характер".

Нарушена е и конституцията, според която "всички граждани са равни пред закона". Авторът припомня, че всички нови демокрации въведоха лустрационни правила още през 90-те години. И ги отмениха с влизането си в ЕС.

БСП и ДПС в акция "Спаси другарче", коментира "Труд". Операция "Шок и ужас", която тече в БСП след изборите, е на път да премине плавно в "Спаси другаря".

След като установят, че животът продължава, в левицата ще започнат трескаво да търсят работа за кадрите си, освободени от изпълнителната власт.

В сряда следобед на "Позитано" 20 се събраха кметовете, областните управители и общинарите социалисти. Областните и заместник-областните управители са потенциалните "жертви", защото предстои да бъдат уволнени. А кметовете са в ролята на техни евентуални "спасители".

Очаква се периодът извън властта да отрезви ДПС. Дерибеите по места ще се затаят, партийните лобита ще се понаместят, а кариеристите ще си тръгнат.

"Парите за оръжие отиват за пенсии", е заглавието на интервюто с финансовия министър Симеон Дянков в "Стандарт". Той обяснява как може да се запълни дупката в бюджета от 2,5 млрд. лева.

По думите му начините са два: съкращаване на разходите и увеличаване на приходите. Няма да се съкращават разходи за образование, здравна система и МВР.

Всичко останало е под въпрос. Голяма част от съкращенията ще дойдат от бюджета за отбрана, но няма да се пипат парите за заплати, а за превъоръжаване. Във време на криза можем да си позволим да го отсрочим с 1-2 години.

Другата част от съкращенията ще са енергийни проекти, където също може да има забавяне и преосмисляне. Според министър Дянков увеличението на приходите ще стане реалност след свързването на информационните системи на митниците и данъчните. Това може да стане още следващата седмица.

Депутати: Държавата да се дръпне от "Белене", отбелязва "Труд". Бъдещето на АЕЦ "Белене" е все по-мрачно, стана ясно от водещи икономисти в ГЕРБ и СДС.

"Държавата не трябва да дава гаранции по проекти като АЕЦ "Белене" и да обезпечава кадри за тях. Най-добрият вариант е да се търсят частни инвеститори", каза Стоян Мавродиев от ГЕРБ, след като беше избран за заместник-предеседател на икономическата комисия на парламента.

В момента не е далновидно държавата да поема риск за атомна централа на стойност 8 млрд. евро, коментира Мартин Димитров от СДС, който оглави икономическата комисия в парламента.

София чака присъдата на ОЛАФ за 98 проекта по САПАРД, информира "Сега". Независимо от оплакванията на месо- и млекопреработвателни фирми, че несправедливо са обвинени в злоупотреби с европейски пари, шансовете някоя от тях да не връща пари на Брюксел са нищожни, стана ясно вчера.

Проверките на 98 проекта по програма САПАРД продължават и вай-вероятно няма да се намерят изрядни фирми, според запознати.

Земеделският министър Мирослав Найденов поиска от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ да даде поне месец отсрочка, за да се провери дали няма и коректни компании. Независимо дали ОЛАФ ще удължи проверките, Софийската градска прокуратура прави свое разследване на съмнителните проекти, което не е приключило.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка