Цветанов: Няма да правя реформи със съмнителен ефект
Цветан Цветанов беше сред първити потвърдени министри в кабинета на Бойко Борисов   
Източник: БГНЕС
12

Два дни преди Бойко Борисов да обяви състава на новото правителство, бъдещият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи в интервю за БТА кои са приоритетите в работата му през следващите четири години.

Инкорпориране на "Гражданска защита" и "Телефон 112", в системата на МВР; осигуряване на стабилна нормативна база за работата на ведомството; ясно дефиниране на отговорностите на всеки служител - от най-ниското изпълнителско ниво до най-високо управленско равнище са само част от неотложните задачи.

Цветанов посочва, че в края на мандата на това управление България ще има по-подредена система за сигурност и полицаи, които работят по стандартите и критериите на колегите си в Европа.

- Какви са първите мерки, които ще предприемете като министър на вътрешните работи за осигуряване на нормална работа на полицейските органи?

- В самото начало ще формирам своя кабинет, подчинен на идеята за осигуряване на стабилна нормативна база за дейността на ведомството и на адекватна икономическа политика за обезпечаване на основните дейности.

След това ще проведа срещи с ръководствата на отделните звена на министерството, за да се запозная с техните проблеми и идеи за решаването им, включително и в критичен аспект. Първостепенна задача е и провеждане на среща със синдикалните организации на служителите от МВР за взаимно изясняване на позициите.

- Как смятате да върнете доверието на обществото към полицията и на самите полицаи към МВР?

- Според мен двете неща не само не бива да се противопоставят, но и са взаимно обусловени. Дейността на добре мотивираните полицейски служители със сигурност ще има за последица покачване на доверието от страна на обществото. За да се случи това, е необходимо на първо място проявяване на сериозна политическа воля от моя страна и на екипа, с който ще работя.

На следващо място е нужна пълна прозрачност в дейността на структурите на МВР пред гражданите. Освен това следва ясно да бъдат дефинирани отговорностите на всеки служител от най-ниско изпълнителско ниво до най-високо управленско равнище.

Абсолютна предпоставка, за да се случи всичко това, е наличието на постоянен диалог - както на професионално ниво, така и със структурите на гражданското общество.

- Ще има ли кардинални промени в системата на МВР с оглед осигуряване на по-бърза реакция и по-добра работа?

- Нека това да не бъде най-важният въпрос в актуалния момент. Демонстрирането на идеи за радикални реформи без сериозен анализ, без дългосрочно стратегическо виждане и без осигуряване на подкрепа от обществото и служителите може да доведе до добре познатите резултати от досегашния управленски мандат - хаотичност, непоследователност, демотивация. Промени, разбира се, ще има, но те ще се случват последователно и с ясна идея за крайната им цел.

- В последните месеци от старото управление много от ръководителите на регионално ниво бяха пенсионирани. Смятате ли да промените условията, по които до момента се правят конкурсите за заемане на вакантните постове?

- Установеният кадрови модел се нуждае от промяна. Конкурсното начало, разбира се, е нещо положително, но ако е съпроводено с организация и критерии, които подпомагат професионалната дейност, вместо да създава административни пречки или да прикрива непрозрачни намерения.

- Да очакваме ли започната и завършена реформа в системата по време на четиригодишния управленски мандат?

- Имам амбицията това да се случи. Без да звучи пресилено ще заявя, че в края на предстоящия правителствен мандат ще имаме една по-подредена система за сигурност и полицейски служители, работещи по стандартите и критериите на своите европейски колеги. Искрено се надявам това да бъде съпроводено с повишено доверие от страна на гражданите.

- Материалната база беше една от причините за брожения сред полицаите. Какви мерки ще бъдат предприети за подобряването й?

- Както вече споменах, едно от основните направления на моя политически кабинет ще бъде провеждането на адекватна икономическа политика за обезпечаване на дейностите на министерството. Необходимо ми е малко време за запознаване с действителното състояние на нещата, преди да внеса в Министерския съвет конкретни предложения за промяна на съществуващата ситуация. Това, разбира се, ще бъде обвързано с възможностите на държавния бюджет.

- Ще има ли нов подход по отношение на заплащането на служителите?

- Давам си сметка, че това е най-деликатният проблем, пред който ще бъда изправен. От една страна - ограничен бюджет, а от друга - основателни искания за повишаване на заплатите. Държа да се запозная с икономическите разчети на министерството и с конкретните предложения на синдикатите.

Безспорно възнаграждението е един от водещите фактори за мотивиране на служителите. Имам амбицията в оптимален срок да бъде изготвена програма, която да начертае реалните стъпки за доближаване на възнаграждението на служителите в МВР с това на останалите звена в правозащитната система. Искам да уверя всички свои бъдещи служители, че за това няма да бъдат спестявани никакви усилия от страна на политическото ръководство на МВР.

- Какви мерки ще бъдат предприети по отношение на администрацията?

- Имам воля да разтоваря министерството от ненужен персонал, но това не бива да става самоцелно. За решаването на този проблем ще се подчинявам на следния алгоритъм: наличие на оптимални административни структури с доказана необходимост от съществуване и диалог със синдикалните организации при предприемане на промени.

- Какво ще бъде направено, за да се ограничат или премахнат напълно корупционните практики?

 - Неведнъж съм заявявал, че антикорупционните усилия ще бъдат неотменим елемент в управленските ни политики във всички сфери. В това отношение изключения в МВР няма да се правят. Вярвам, че с встъпването на моя екип корупционният потенциал във висшето управленско ниво ще бъде елиминиран. А що се отнася до корупционните прояви в дейността на служителите на МВР, ще бъда абсолютно безкомпромисен.

Ще бъде мобилизиран целият контролен механизъм на министерството за противопоставяне на подобни прояви, а едновременно с това ще търсим начини за елиминиране на предпоставките и условията за корупция.

- Ще има ли ревизиране на сделки и търгове, които са правени по време на старото ръководство на МВР?

- Последователно ще подложим на преглед търговете и конкурсите и при констатирани нередности относно незаконосъобразност и нецелесъобразност те ще бъдат ревизирани.

- Каква ще е структурата на министерството по време на вашето управление?

- Не бих желал да избързвам с изводите. Естествено, разполагаме с голяма по обем информация за случващото се в МВР през последните години, но не бих желал ускорено да провеждаме реформи с краткотраен и съмнителен ефект, последвани от нови реформи. И още нещо - важно е не само служителите да почувстват смисъла от една или друга промяна, а да бъдат отчетени в най-висша степен нуждите на обществото.

Държа да стане ясно, че ще бъде прокарана ясна разграничителна линия между професионална и политическа отговорност при управлението на МВР. Политическото ръководство ще "задава" политическите приоритети, изразяващи се най-вече в създаването на добра правна рамка и съответната структурна обезпеченост плюс правомощия. А конкретното професионално управление на полицейската дейност ще е изключителна отговорност на съответните ръководители. С убеденост мога да кажа, че министърът няма да участва в оперативни комбинации.

- Смятате ли, че са необходими законодателни промени, за да се ускори и облекчи работата на досъдебното производство?

- Досъдебното производство ще бъде разглеждано като приоритетна дейност на българската полиция. За съжаление и тук положението е драматично: законодателни разнопосочия, изключителна натовареност на разследващите полицаи, функционално "отчуждение" от проблемите на разследването от страна на оперативния и униформения състав. Ето защо нормативни промени са належащи - както в Наказателно-процесуалния кодекс, така и в Закона за МВР.

На първо време ще предвидим възможност и за лица извън щата на разследващите полицаи да извършват следствени действия. Например неотложните действия и тези срещу неизвестен извършител. Разбира се, тези действия ще бъдат възложени на подготвени служители.

На следващ етап предвиждаме интегриране обучението на новоназначените разследващи полицаи в Националния институт на правосъдието, подобно на обучението на младшите прокурори и младшите следователи. Нужни са и някои корекции в НПК с оглед облекчаване работата по разследването особено при бързите и незабавните производства. Но всяка наша стъпка ще бъде предхождана от обсъждане с адресатите на тези промени - както вътре във ведомството, така и с представители на прокуратурата.

- В програмата си за управление заявихте, че "Гражданска защита" и противопожарните служби ще се слеят. Как на практика ще се случи това?

- Не е ставало дума за механично сливане на двете звена. Това, което ще направим в бързи срокове, е инкорпориране на двете основни структурни звена от Министерството на извънредните ситуации - "Гражданска защита" и "Телефон 112", в системата на МВР. По този начин срещу бедствията и авариите ще бъде противопоставен много по-координиран подход. Видно е за всички, че това звучи функционално и дори житейски най-логично и буди недоумение защо години наред подобна стъпка не е била предприета. Всъщност професионалните нужди са паднали в плен на поредните политически съображения.

- Каква ще е реформата в сегашната Академия на МВР?

- Конкретно на въпроса ще мога да отговоря след месец-два. Но ще държа да се спази принципът за максимално приближаване на функционалния резултат от дейността на Висшето училище на МВР до конкретните нужди на ведомството. В това отношение изглежда полицейската академия е в дълг. Самоцелното и безпринципно създаване на затормозяващи дейността тежки административни структури в академията без преподавателски потенциал ще срещне енергичното ни противодействие. Категоричните императиви са следните: приспособяване към нуждите на МВР, обективни и проверими резултати от страна на обучаемите, компетентни и мотивирани преподаватели.

- В какъв срок ще се създаде общинската полиция?

- Нека в самото начало не говорим за срокове, а за смисъла от съществуването й. Въпросът за общинската полиция настоятелно се поставя от няколко години от страна на местните власти. Тук можем да постигнем максимално широк политически консенсус, след отговорно обсъждане на положителните и отрицателните черти на идеята. В дискусията ще се включи активно местната власт, ще ползваме и добрия опит в европейски план.

- Какви са поставените от Вас лични цели по отношение на МВР, за да счетете, че след завършването на мандата управлението е било успешно?

- Те съвпадат със заложените цели в управленската програма на ГЕРБ за развитие на сектора за сигурност, в чието разработване активно участвах. А те са ефективно действаща система за сигурност, в която работят мотивирани служители, и в крайна сметка - постигане на повече сигурност за българските граждани.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 2 минути

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване