Невиждан вътрешен изборен туризъм
Този път блокадите за изборните туристи, идващи от Турция, няма да свършат работа. Комбинациите са по-сложни, отлично и отрано подготвени   
Източник: БГНЕС
12
Нв виждан наплив на избиратели, които искат да гласуват на друго място, а не там, където живеят, отчитат общинските служби на дирекцията "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), пише днес в. "Дневник". Журналисти са направили проверки в различни общини за издадените удостоверения за гласуване на друго място.

Повод за тази анкета дават сигнали за организиране на "изборен туризъм" и подозренията, които са обзели всички щабове, че заради мажоритарния избор на 5 юли явлението ще бъде масово.

Изглежда почти никой не вярва на обясненията на гражданите, че искат да гласуват другаде, защото са поканени на сватба, предплатили са ваканцията си или са си намерили временна работа.

След като в събота изтече крайният срок за вадене на удостоверение за гласуване на друго място, днес ГРАО вече оповестява информация за общия брой на издадените документи.

Според социолога Антоний Гълъбов в някои райони увеличаването на хората, подали заявка за гласуване на друго място, е над 10 пъти  в сравнение с евроизборите през 2007 г.

На парламентарните избори през 2005 г. са били издадени 39 хил. такива документи, а на евроизборите преди около месец - 5228.

Възможността всеки един от 31 мажоритарни кандидати да спечели дори само с глас преднина депутатско място, докато претендентите от листите ще се класират в зависимост от това с колко политическата сила минава изборната бариера, е засилила дори вътрешнопартийните битки за електорат, забелязали от "Дневник".

Напрежение се усещало в НДСВ, където няма презастраховане и един претендент най-често води листа и е мажоритарен кандидат само в един район, т.е. може да влезе само от него. В царската партия се говорело, че има кандидати, които са осигурили превоза на роднини и приятели за гласуване в районите, където се кандидатират.

Трансфери се уговаряли както за симпатизанти от столицата към различни градове от страната, така и между отделните избирателни райони в София.

Един от примерите, които се дават, е как активисти от Ямболско щели да подкрепят водача на листата в Стара Загора Мария Нейкова. Цяло село се изнасяло към Старозагорско, което влошава положението на мажоритарния кандидат и водач на листата на НДСВ в Ямбол Минчо Спасов.

В Ямбол са издадени близо 600 удостоверения, а 90% от поискалите документ са роми, които казали, че ще ходят на сватба в съседен град. От щаба на БСП в Ямбол обаче твърдят, че тези хора ще отидат в Сливен и ще подкрепят ГЕРБ.

Освен че в Стара Загора се очаква да постъпят "външни" избиратели, над 1100 души от Старозагорско са поискали да не гласуват в района си.

От щаба на ГЕРБ подозират, че социалният министър Емилия Масларова, която досега беше избирана от Стара Загора, прелива симпатизанти към Хасково, където е първа в листата.

Подобни страхове имат и съпартийци на Масларова от листата на левицата в Стара Загора, които смятат, че така тя затруднява избора на своя съпартиец здравния министър Евгений Желев, който сега е водач в района.

В Пазарджик пък били притеснени от "подсилване" на позициите на ДПС. „Имаме данни, че движението ще пренасочи насам контролиран вот от други райони на страната", казал за "Дневник" водачът на листата на "Синята коалиция" в Пазарджик Даниел Митов.

От НДСВ пък бяха чули, че в подкрепа на кандидатите на ДПС Делян Пеевски и Рамадан Аталай в Пазарджик ще дойдат около 1500 симпатизанти от Пловдив. В община Пловдив са издадени 2644 удостоверения за гласуване на друго място.

От Пазарджик към Пловдив се насочвал насрещен лъч - в подкрепа на мажоритарния претендент на БСП Илия Баташки. В родното му село Дебращица, Пазарджишко, имало засилен интерес към гласуване в Пловдив.

Има спекулации с удостоверенията за гласуване, издадени в Карнобат, каза пред агенция "Фокус" Асен Гагаузов, мажоритарен кандидат и водач на листата на БСП в Сливен.

По думите му над 115 удостоверения за гласуване на друго място са издадени в Карнобат и по всяка вероятност гласовете ще бъдат насочени в Сливен. Голяма част от хората, които са се сдобили с такива удостоверения, са работници в една от фабриките на водача на листата и мажоритарен кандидат на ГЕРБ Десислава Танева, твърди министърът.

В завода за спирачни съоръжения в Първомай масово и под натиск са подавали заявления за гласуване на друго място, за да подкрепят Иван Колев - мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Стара Загора и син на собственика на завода Дечко Колев.

От централното ръководство на ГЕРБ отричат да правят подобни преизчисления и обясняват, че е важна подкрепата за партията в национален мащаб.

Не липсват и подозрения към "Лидер". Според социалисти от Лом, където са издадени около 210 удостоверения, избиратели ще бъдат закарани в Козлодуй, за да гласуват за партията на милионера Христо Ковачки.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров заявява пред "Дневник", че имали сигнали за отписване на избиратели от Бургас в полза на мажоритарния кандидат на "Лидер" и "Новото време" Емил Кошлуков в Пловдив.

При издаването на удостоверенията не може да се разбере къде ще гласува приносителят му. С удостоверението за гласуване на друго място избирателите ще могат да пуснат бюлетина и в избирателната си секция по постоянен адрес (този в личната карта), ако в деня на изборите - 5 юли, променят плановете и си останат у дома.

Въпреки че след издаването на документа дирекция ГРАО ги заличава от списъка, гражданите могат да гласуват в секцията си, като бъдат дописани в допълнителен списък, към който ще бъде приложено и удостоверението за гласуване на друго място.

От изборната администрация уверяват, че са взети всички мерки срещу фалшификация на удостоверенията за гласуване на друго място, които са с уникални идентификационни номера и защити срещу копиране на документа. Законът задължава след изборите Централната избирателна комисия да направи и проверка за двойно гласуване.

По неокончателни данни в Пловдив са издадени  2644 (при 280 за евроизборите), в Добрич - 525 (при 117 за евроизборите), във Враца - 758 (при 122 за евроизблорите, в Горна Оряховица - 160 (28 за евроизборите) и т.н.

Значително повече са издадените удовстоверения в Стара Загора, Русе, Благоевград, Велико Търново, Търговище, Разград, Кюстендил, Свищов, Ямбол и др.

БТА предаде и някои окончателни данни. Издадените от община Монтана до крайния срок - 20 юни, удостоверения за гласуване на друго място са 503. Броят им е 4-5 пъти по-голям, отколкото на предишни избори, съобщили от общината в Монтана.

Освен за гласуване на друго място там били издадени и много удостоверения за гласуване по настоящ адрес - 880. Около 70% от пожелалите да гласуват по настоящ адрес са си направили адресна регистрация в даденото селище в дните преди крайния срок за изготвяне на списъците с гласоподаватели за парламентарните избори.

Повечето от пожелалите да гласуват по настоящ адрес в Монтана имат регистрация и в някое от селата на общината.

В област Видин са издадени 567 удостоверения за гласуване на друго място.

Общинската администрация в Сливен е издала 328 броя удостоверения за гласуване на друго място и е обработила 743 заявления на избиратели, които са пожелали да гласуват по настоящия си адрес. По неокончателни данни към момента общият брой на гласоподавателите в общината е 115 хил. души.

В 23-ти софийски МИР са подадени 5499 заявления, а в 24-ти МИР - 4458 заявления - малко повече в сравнение с 2005 г.
Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 3 минути

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 11 минути

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 45 минути

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 1 час

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 11 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 11 часа

Оръжията са пристигнали този месец