Ражда се Коалиция за БГ (Братя Галеви)
Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев обясняват на журналисти, че това е обновеният и реновиран салон на стол за хранене, който обслужва няколко училища   
Източник: 24 часа / Пиер Петров
2

Когато Братя Галеви бяха освободени във вторник, журналистката Велислава Дърева и фотографът на в. "24 часа" Пиер Петров вече бяха в Дупница и чакаха пристигането им, за да говорят с тях и да видят реакциите на хората в града.

Дърева е една от 7-те специални кореспонденти, които "24 часа" "назначи" за предизборната кампания.

1. Дупница, 16 юни. На площада, точно срещу общината, има два паметника. Единият е на Христаки Павлович (1804-1848), възрожденски учител, писател и просветител, автор на "Аритметика или научна числителница", "Общополезен Писмовник", "Първа българска граматика", "Царственик или История българска", "Граматика славяно-българска" и др.

Другият паметнике на Братя Галеви. Не точно паметник, а зелена шатра, украсена с транспарант "Подписка за издигане кандидатурата на Пламен Галев за народен представител".

2. Площадът пуст, сцената - в напразно очакване за празненство. Никаква шетня, никакви приготовления за историческото събитие, никакви посрещачи с хляб и сол, никакъв камбанен звън в чест на "братята" освободители и спасители дупнишки. Тихо.

На въпроса "Приготвяте ли се да посрещнете Братя Галеви?", портиерът на общината (!) отговаря лаконично: "Не ги познавам"; млад мъж в работни дрехи отвръща троснато: "Стига сте им правили реклама на тия!"; възрастна жена откликва радостно: "Чакаме ги! Обичаме ги!  Те са добри деца!" Ето я първата социологическа сонда.

3. Колегите от Кюстендил по-добре познават своите обекти, звънят непрекъснато по GSM-ите и ни повеждат към градската градина. Люлки, пейки, дечица, майки, влюбени. Горещ юнски следобед. Никакво трепетно очакване. Отговорите на дупничани са в познатите 3 разновидности: "Братя Галеви са нашите герои!", "Не ме занимавайте с глупости!" и  боязливо мълчание.

4. Тъкмо решаваме да си тръгнем и - "Ето ги!", възкликва кореспондентката на Би Ти Ви. Очакваният тур за овации не се случва, ако не броим две възрастни жени, които падат в прегръдките на своите герои.

"Братята", облечени в екипи за бодибилдинг (поне така твърди Пиер Петров), се движат с внушителен антураж: охранители, кмет, двамата му заместници, членове на инициативния комитет. Инициаторите ликуват. Сашо Бельов: "Не си ли личи по изражението на лицето колко много сме доволни! Виждате какво е направено по време на тях двамата! Хората оценяват това. Ще гласуваме за тях при всички положения. Аз съм бивш шеф на полицията, Пламен е бил по мое време полицай".

Стефан Чавеев, възрастен мъж, който при всяка възможност бърза към микрофоните: "Искам да ви съобщя, че това, което става в Дупница, е нещо като чудо! Не помни Дупница такова активно общинско ръководство. Община Дупница върви напред, нагоре!  Даже Кюстендил изостава!"

5. Цялата кохорта прави обиколка по обектите: парк Рила, градската градина, нов училищен стол, детска градина в строеж. Галевите - в ролята на строги инспектори, общинското ръководство - в ролята на рапортуващи, които очакват похвала.  "Братята" не скриват своето задоволство.

Пламен Галев (Пл.Г.): "Всичко се развива много добре. Това, което сме го планували, екипът е продължил да го прави въпреки всички атаки".

Ангел Христов (А. Хр.): "Всичко се е запазило тук. Това не е малко - в един град да запазиш това, което е направено. Защото има градове, където за 1 г. се съсипва всичко".

6. На всички въпроси за изборите отговарят кратко, енигматично и някак заканително: "Ще видите!".

Репортери: Смятате ли наистина да участвате в предизборната кампания или това е само един театър?

Пл. Г.: Смятаме. Ще видите.

- Реални ли са тези 14 000 подписа?
 Пл. Г.: Ще видим.

- Ако станете депутати, какво точно смятате да правите?

Пл. Г.: Ще видите.

- Нямате ли план?

Пл. Г.: Ще видите. След 2-3 дни.

- Каква ще е вашата кампания?

Пл. Г.: Ще видите. Много лесно. Позитивна, естествено.

- Имате ли лозунг, девиз?

Пл. Г.: Не.

- Плакати?

Пл. Г.: Ще видите.

- Имате право да участвате в дебати, в предизборни срещи.

Пл. Г.: Ще участваме. Ще видите. Ще преценим.

7. Казват, че не са нито леви, нито десни.

Пл. Г.: Защото трябва да има някаква промяна и то към положителното.

Топлата връзка с мистериозната партия ПЛАМ е дело на вездесъщия адвокат Менко Менков.

А. Хр.: "Човекът от партията намерил нашия адвокат и го помолил дали ние можем да участваме в неговата листа. Не знам как се казва. Ако ни бяха предложили нещо друго? Не знам. Трябва да се мисли. Искаме да участваме в партия нова, непозната, независимо дали в положителен или отрицателен смисъл. Искаме да участваме с наше име, да ни припознават."

Ето как от една виртуална партия може да се роди поредната персонална партия. И ще я прекръстят на Коалиция за братя Галеви, или накратко - Коалиция за БГ.

8. Най-сърдити са на журналистите:

- На какви гласове разчитате?

А. Хр.: Основно на хората в Дупница.

- Казвате, че ако ви изберат, ще се откажете от имунитета. Защо?

Пл. Г.: За да не ни се пречи да правим това, което правим в Дупница.

А. Хр.: Имате ли нещо против това да си народен представител и да нямаш имунитет, и да работиш за доброто на града, за хората, които са ти гласували доверие? Имунитета... искаме да се откажем от него, за да можем да декларираме че сме чисти.

Пл. Г.: Да продължи делото.

А. Хр.: Да продължи делото. Да не кажат, че това е адвокатски трик. Това не е адвокатски трик!  Ние наистина искаме да направим нещо за града и както виждате, тук сме направили доста неща.

- Защо няма големи посрещания? Казаха, че с хляб и сол ще ви посрещат и с камбанен звън. Къде е камбанният звън?

Пл. Г.: Ами изненадахме ги. Не е организирано. Ако имаше нещо организирано, щяхте да кажете "Вие го правите нарочно". Ние си идваме направо от затвора, повечето хора не знаят, ние започнахме веднага да обикаляме по обектите.

- Като минавате, разпознават ли ви, казват ли ви нещо, поздравяват ли ви?

Пл. Г.: Ами гледайте и ще видите.

- Гледаме, ама не виждаме такова нещо.

Пл. Г.: Вие сте дошли да се заяждате. Вие плюете по нас 6 месеца! За 6 месеца толкова злоба срещу никого не сте проявили, медиите! Не знам, не мога да си го обясня това защо беше, но такова нещо...

А. Хр.: Нито една медия не дойде да провери това, което се прави, това, което се казва, дали е така, че се прави нещо за тоя град, че се правят детски градини, нови...

- Имате ли свое обяснение защо медиите се отнасят така към вас?

Пл. Г.: 
Имам, но не искам да го коментирам.

- Това, което се случва, е подигравка с правосъдието, със закона.

Пл. Г.: Не е подигравка. Защо да е подигравка? Съдът ще докаже. Защо бързате да ни осъждате? Съдът е институцията, която казва дали един човек е виновен или невинен. Поне досега е било така. Не знам дали нещо не се е променило.

Но медиите ни осъдихте вече. Чакайте, оставете съдът да реши. Недейте така!
А. Хр.: Дайте ни време да се ориентираме, ние преди 2 часа сме излезли от затвора, още сме с тези дрехи. Много ви беше приятно да сме в затвора.

Пл. Г.: Глас народен - глас Божи! Оставете хората да решат. Ако хората не ни харесат, разговорът приключва.

- Смятате, че ще бъдете оправдани, така ли?

Пл. Г.: Това е нашето мнение. Съдът ще реши. Ние не сме показали нашите свидетели. Ние си запазихме правото да не даваме показания.

- За какво ще използвате тези 21 дни на кампанията?

Пл. Г.: Какво ще спреш с 21 дни по едно дело? Нищо.

- Можете да си организирате свидетелите, да сплашите други.

Пл. Г.: Да, бе!

- Дето се вика, и България можете да напуснете.

Пл. Г.: Така им изнася на някои ваши колеги. За какво да бягаме от България! Не сме извършили нищо.

- Не мислите ли, че тази подписка от 14 000 души е резултат от страха в този града, страхът от вас?

Пл. Г.: Аз не мисля така. Ще видим. Какво очаквате? Какъв страх? Вие защо внушавате на хората, че ги е страх?

- Вие се разпореждате в този град.

Пл. Г.: Говорите така, както ви изнася на вас. Това си е ваша работа. Много тенденциозно представяте нещата. При вас няма никаква обективност.


9. Те са народняци и диктатори; предразполагат, за да респектират; демонстрират дружелюбност, която се изпарява мигновено при най-лекия повей на неодобрение; демонстрират сила; обичат своя град, но най-вече обичат себе си; те живеят и диктуват в два свята - видимия и невидимия; мястото им в подземната йерархия е неясно; колкото до официалната власт - те не само са я подменили, те я притежават.

До вчера политиците приемаха закони, изгодни на мутрите. От утре кой ще пише законите? А наплашеното народонаселение ще ги боготвори и славослови като своите нови месии. Ако избирателят вкара в парламента такива персонажи, това ще бъде най-страшната присъда срещу политическата класа. 
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 4 минути

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

<p>Илияна Йотова с коментар за рокадата в МВнР</p>

Йотова за служебния кабинет: Не се знае кой носи отговорността за него

България Преди 12 минути

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 51 минути

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 59 минути

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 1 час

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 2 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 2 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 3 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"