Десните водят в Европа
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Тенденция за победа на десни партии се очертава в последния ден за евровота (elections2009-results.eu).

Християндемократите водят убедително пред социалистите, показват данни на самия Европарламент.

Според първите изчисления на ЕП консервативната Европейска народна партия (ЕНП) ще има между 263 и 273 депутати в новия 736-членен състав на парламента. Това означава, че тя остава водеща политическа сила в европейски мащаб, при това с нараснало влияние.

ЕНП имаше 288 депутати в досегашния състав на Европейския парламент, но той бе и по-голям, като включваше общо 785 депутати.

С между 155 и 165 мандата, Партията на европейските социалисти (ПЕС) остава с втора по големина фракция в ЕП. Влиянието на социалистите обаче намалява.

Съюзът на европейските либерали и демократи (АЛДЕ) ще бъде трета политическа сила със 78 до 84 депутати.

Зелените партии печелят между 52 и 56 мандата.

Рекордно ниска е била избирателната активност

на изборите за Европейски парламент - 43,01%, сочат първоначалните данни.

На изборите през 2004 г. беше регистрирана предишната най-ниска избирателна активност от 45,47%.

Анкетите показват, че изборите са били белязани от широко разпространената апатия на избирателите и желанието на гражданите да накажат националните си правителства за управлението им в уславията на икономическа криза.

Победата на консерваторите на европейските избори може да позволи на настоящия глава на Европейската Комисия

Жозе Мануел Дурау Барозу да остане начело на Европейската комисия

въпреки критиците, предаде АФП.

Освен, че е покрепян от десните формации, Барозу се ползва и с подкрепата на множество европейски държавни глави.

Новият глава на изпълнителната власт в ЕС ще бъде посочен на тяхната среща на високо равнище на 18 и 19 юни, след което ще бъде предложен за одобрение на Европейския парламент.

Християндемократическият съюз на Ангела Меркел води на евроизборите в Германия, сочат предварителни резултати. Представянето им обаче е по-слабо в сравнение с изборите преди пет години.

Християндемократическият съюз и Християнсоциалният съюз, които се явяват с обща листа, получават 38,5% при 44,5% през 2004 г. Социалдемократическата партия получава 21%, а бизнес-ориентираната партия "Свободни демократи" - 11%.

Подобно на България, в Германия днешните избори за ЕП се смятат за изключително важен тест за настроенията в обществото преди федералните избори през септември.

Дясната партия Съюз за национално движение на президента Никола Саркози печели категорична победа на изборите за ЕП във Франция, като получава между 27% и 28,3% от гласовете на избирателите, предаде АФП.

Тя изпреварва отслабената Социалистическа партия, която получава между 16,4 и 17,5%, показват първоначалните данни, цитирани от френските телевизии.

Изненадващо коалиция на еколози излезе на трето място с до 15% от гласовете на избирателите, а лидерът на центристите Франсоа Байру получава по-малко от 9%.

Съюзът за национално движение показа, че продължава да е силен въпреки икономическата криза, заради която рейтингът на президента Никола Саркози рязко намаля, но днешните избори съдържат и здравословни предупреждения към правителството, коментира Ройтерс.

Общо всички партии, които открито се противопоставят на Саркози, печелят мнозинство, което означава, че президентът може да има проблеми, ако те успеят да обединят сили.

Рекорден брой французи - 60% не отидоха до урните днес, показват първоначалните данни.

Социолозите считат, че това вероятно е наказание за левицата, защото тенденцията е тя да получава подкрепа от по-млади избиратели, повечето от които днес не отидоха до урните.

Консервативната партия в Австрия води на изборите за ЕП с 29,6%, следавна от социалдемократите с 23,7%, които регистрират сериозно отстъпление, показват данните, цитирани от АФП. Следват листата на евроскептика Хан-Петер Мартин с 18% и крайната десница, която регистрира по-висок резултат спрямо 2004 г.

Социалдемократите на канцлера Вернер Файнман, които спечелиха последните избори от 2004 г. с 33,33%, регистрират спад от над 9 пункта.

Консерваторите, които преди пет години бяха на второ място, губят 3,1 пункта. Листата Мартин, подкрепена активно от най-големия всекидневник в страната "Кроне Цайнтунг", прави пробив с 18%, 4 пункта повече спрямо предишните избори.

Крайната десница подобрява представянето си спрямо 2004 г., но резултатът й е по-нисък спрямо парламентарните избори през септември 2008 г., когато двете партии от това течение спечелиха близо 30% от гласовете.

Въз основа на тези резултати консерваторите ще имат шестима депутати в ЕП, социалдемократите - пет, листата Мартин - три, Австрийската партия на свободата - два, и зелените - един депутат.

Консерваторите в Испания изпреварват леко управляващата Социалистическа партия на изборите за ЕП, показват данните от екзит-пола.

Народната партия печели 43% от гласовете на избирателите и 23-24 места в ЕП от общо 50, с които разполага Испания, спрямо 40,5% или 21-22 места за Социалистическата партия на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, сочат данните от анкетата за католическото радио Cadena Cope.

Испанското вътрешно министерство съобщи, че към 18 ч местно време избирателната активност е била почти същата като през 2004 г., 33,96% спрямо 33,92% пет години по-рано.

Официалните резултати от изборите в Испания се очаква да бъдат обявени след 22 ч. местно време.

Най-голямата дясна опозиционна формация в Унгария Фидес води на изборите за ЕП с 67% от гласовете на избирателите с огромна преднина пред управляващите социалисти, а крайната десница прави пробив с 8%, съобщи АФП.

Избирателната активност беше близо 35% спрямо 38,5% през 2004 г.

Фидес на бившия премиер Виктор Орбан (1998-2002 г.) ще може да изпрати 16 депутати в Европейския парламент, сочат прогнозни данни. Социалистите ще получат едва четирима евродепутати. На трето място е крайната десница, която ще изпрати в ЕП двама депутати.

Големите губещи са двете малки партии в унгарския парламент - консерваторите от Демократичен форум и либералните съюзници на социалистите, които няма да изпратят депутати в ЕП.

Унгария е представена в ЕП от 22-ма евродепутати.

Опозиционната Демократическа партия спечели изборите за ЕП в Словения, побеждавайки Социалдемократическата партия на премиера Борут Пахор според прогнозните резултати.

Демократическата партия печели 26,46% от гласовете на избирателите и ще изпрати двама от общо седемте словенски депутати в Европейския парламент.

Социалдемократическата партия получава 18,22% от гласовете и две места.

Дясноцентристката партия "Нова Словения", която не е представена в словенския парламент, но има двама депутати в Страсбург, получава 14,71% от гласовете и едно място.

Либералнодемократическата партия, която участва в правителствената коалиция, и либералите, получават съответно 11,91% и 11,26%. Така ще изпратят по един депутат в Европейския парламент.

Опозиционната социалистическа партия в Гърция води убедително на изборите за Еворпейски парламент пред консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Костас Караманлис.

Изборите бяха белязани и от рекордно ниска изибрателна активност, като 45% от избирателите не упражниха правото си на глас, показват данните на държавната телевизия Нет и на двата големи телевизионни канала - Мега и Антена.

На теория гласуването в Гърция е задължително, но въздържането от гласуване не се санкционира.

Резултатите на социалистическата партия ПАСОК варират между 36 и 39,5%, сочат данните на телевизиите. Тя води убедително с до 6 пункта пред партия "Нова демокрация", която получава между 30 и 33% от гласовете.

През 2004 г. "Нова демокрация" получи 43%, като победи ПАСОК с 9 пункта.

Комунистическата партия получава между 8% и 10% от гласовете на избирателите спрямо 9,48% през 2004 г.

Четвъртото място си оспорват крайната десница Лаос, която получава между 5,3% и 7% и радикалната левица с 4,3% до 7,2%.

Зелените, които през 2004 г. получиха едва 9,67%, сега постигат пробив, получавайки между 4,3% и 6,4%.

Гърция трябва да изпрати 22 депутати в Европейския парламент.

Социалистите печелят евроизборите в Малта, сочат предварителни резултати. Избирателната активност в островната държава беше особено висока за Европейския съюз - близо 79% от 400-те хиляди избиратели са упражнили правото си на глас, съобщи ДПА.

Въпреки това на предишните избори за Европарламент през 2004 г. избирателната активност в Малта беше по-висока с 4%.

Според екзит-половете опозиционната Лейбъристката партия печели 55% от гласовете. Социалистите лейбъристи спечелиха дивиденти от недоволството на електората от начина, по който националистическото правителство се опитва да се справи с нелегалната имиграция, както и от неотдавнашното поскъпване на електричеството, отбелязва ДПА.

Лявата Социалдемократическа партия и дясната Демократлиберална партия, които участват в правителствената коалиция в Румъния, получават равни резултати между 30% и 31% на изборите за ЕП в Румъния, показват резултатите от два екзит-пола, цитирани от АФП.

Двете партии ще имат по 11 депутати в ЕП от общо 33, които може да изпрати Румъния в бъдещия ЕП, показват данните от двата екзит-пола, осъществени от институтите Инсомар и CCSB.

Те са следвани от либералите с около 16% от гласовете и Демократичният съюз на унгарците с между 9 и 10%.

Партията Велика Румъния (крайната десница) получава около 7%. Това й дава право да изпрати двама евродепутати, което бележи завръщането й на европейската сцена след поражението през 2007 г.

По-малката дъщеря на президента Траян Бъсеску, Елена Бъсеску, която е независим кандидат, е на път да спечели място в ЕП, получавайки 3,5%.

Избирателната активност в Румъния беше изключително слаба, като два часа преди затварянето на избирателните секции тя беше 21,63%, съобщи Централната избирателна комисия.

Опозиционната Социалдемократическа партия в Дания печели изборите за ЕП и ще има 4 мандата, показват данните от екзит-пола, цитирани от АФП.

Според анкетата, осъществена при затваряне на избирателните урни сред 3746 души, упражнили правото си на глас и оповестени от националната телевизия TV2, Социалдемократическата партия получава 21,8% от гласовете на избирателите и губи един мандат спрямо изборите през 2004 г.

Управляващите либерали запазват трите си места в ЕП, като получават 20,8%, а съюзниците им от Консервативната партия в двупартийната коалиция запазват единствения си мандат с 12,4%, показва анкетата със статистическа грешка около 5%.

Датската народна партия, която е основен поддръжник на правителството в парламента, печели две места с 14,4% от гласовете на избирателите, с едно повече спрямо последните избори за ЕП.

Народната социалистическа партия с 16,1% удвоява мандатите си, като печели две места, а Народното движение, което е настроено против ЕС, запазва единственото си място от 2004 г. с 6,9%.

Дания разполага с 13 места в ЕП.

Финландската националистическа и евроскептична партия "Истински финландци" отбелязва силно увеличение на подкрепата си на парламентарните избори, показват предварителните резултати, съобщава АФП.

След преброяване на 80% от гласовете, "Истинските финландци" имат 10% от гласовете, спрямо 0,5% на европейките избори през 2004 г. Това означава, че националистите ще получат 1 от 10-те места на страната в Европейския парламент.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 5 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 8 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen