"Индипендънт": Възход на крайните формации преди евроизборите
Алесандра, внучката на Бенито Мусолини, е депутат в европарламента   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6
Ха андски антиислямисти, унгарски националисти, италиански сепаратисти и една подкрепяна от ирландците партия срещу Лисабонския договор - всички те вдигат врява за спечелване на места на предстоящите европейски избори между 4 и 7 юни.

 

Депутати от Европейския парламент се тревожат, че икономическите проблеми и общественото разочарование от сегашните правителства ще тласне избирателите към крайни партии на европейските избори следващия месец.

 

Шумно и разнородно множество от националисти и евроскептици започна от Стокхолм до Сардиния и от Уотърфорд до Варшава предизборната си кампания с надеждата да измести от Европейския парламент своите съперници от основните партии.

 

Изглежда крайнте формации ще бъдат облагодетелствани от комбинацията между отчайващо ниската избирателна активност и икономическия срив.

 

Загубата на работни места и най-мрачните икономически прогнози от десетилетия създадоха идеалните условия за спечелване на места в събранието в Страсбург от кандидати, чиято програма се свежда само до един въпрос, и маргинални групи, враждебни към ЕС.

 

"Това е тревожна тенденция", казва десноцентристката полска евродепутатка Урсула Гачек, чиято страна именно приютява няколко свръхконсервативни католически партии и е ръководена от евроскептичния президент Лех Качински.

 

"Екстремистите по-добре мобилизират своите избиратели, като използват страховете на гражданите и надигат глас в подкрепа на нуждата от протекционизъм и затваряне на границите", заявява тя.

 

Много хора, подобно на Гачек, изпитват граничещо със страх безпокойство от възможното идване на формации от краищата на политическия спектър, тревожейки се, че новите им парламентарни колеги ще се опитват да блокират работата и правомощията на институциите, в които се стремят да бъдат избрани.

 

"Достатъчно проблеми ни създават шумните противници на ЕС от Партията за независимост на Обединеното кралство, но какво ще стане, ако сега тези хора се сдобият с реална власт?", казва един португалски депутат.

 

По време на последното заседание на парламента в Страсбург преди изборите в кулоарите преобладаваха разговорите за задаващите се промени в баланса на силите.

 

Политиците обмисляха на чаша вино в баровете на парламента възможни съюзи за нарушаване на традиционното господство на десноцентристите и социалистите.

 

Една от перспективите е учредяването на евроскептична фракция, заслуга за което има силно критикуваният план на британските консерватори за изоставяне на могъщата десноцентристка Европейска народна партия, в която влизат различни политически сили.

 

Има информация, че сега консерваторите правят опити за съюз с формацията "Либертас" на ирландския бизнесмен Деклан Ганли, който създаде това паневропейско движение именно с амбицията да провали Лисабонския договор.

 

По-тревожна е заплахата от крайната десница, към която спокойно може да бъде отнесена Британската национална партия (БНП).

 

БНП е на път да спечели поне едно място и се стреми към "по-голямо сътрудничество между британските граждани".

 

Миналия месец заместник-председателят на БНП Саймън Дарби беше посрещнат с нацистки поздрави на митинг на крайната десница в Милано, организиран от италианския евродепутат Роберто Фиоре, който оглавява "Форца нуова", настояваща за експулсирането на около 150 000 цигани от Италия.

 

"Наистина е голяма ирония, че тези групи са решили да влизат в Европейския парламент, при положение че всички те в общи линии водят кампании срещу ЕС", казва съпредседателката на групата на Зелените в Европейския парламент Моника Фрасони.

 

Тя обаче изтъква, че тези партии са пуснали толкова дълбоки корени във вътрешната политика, че едва ли румънските и унгарските групи, залагащи на кампания срещу циганите, ще се коалират примерно с партията "Влаамс беланг", която иска независимост за фламандците.

 

"Не виждам как те ще се организират във вдъхваща доверие нова фракция, като се има предвид пълната бъркотия и изолация, пред която бяха изправени преди", заявява тя.

 

В Италия през 2007 г. само няколко седмици след създаването си зрелищно се разпадна една нова крайнодясна партия - "Идентичност, традиция, суверенитет", след като Алесандра Мусолини обиди румънските си колеги, като ги нарече "измет".

 

Австрийските изказвания за нуждата от промяна на полско-германската граница пък разгневиха поляците.

 

Всичко това беше доста далеч от приятния европейски дух, завладял дори британските депутати, които свикнаха да целуват по двете бузи колегите си от другите държави.

 

"Неизбежно беше след всичко това да настъпи хаос и сега те никога няма да съберат необходимия брой политици за създаването на нова политическа формация".

 

Това казва британският евродепутат Андрю Дъф от групата на либералите, като има предвид скорошните промени, според които минималният брой политици, необходими за съставянето на жизнена политическа формация, беше увеличен три пъти, достигайки 28.

 

Власт в парламента могат да имат само сформирани групи, тъй като те могат да председателстват комисии и да влияят върху гласуването, казва той.

 

"Независимите депутати не се броят за нищо, което реално прави опасността от тези екстремисти толкова значителна", заявява Дъф.

 

На другия край има риск парламентът да се превърне в сборище от чудати натегачи или провалили се бивши величия.

 

Падналата звезда на френската политика - бившата министърка на правосъдието Рашида Дати - поне може да се похвали с опит от работата си в правителството, за разлика от върволицата от знаменитости от сапунени опери и манекенки, които бяха включени в листите на десноцентристката партия на италианския премиер Силвио Берлускони.

 

Този ход вбеси съпругата му, която миналата седмица подаде молба за развод, наричайки този ход "безсрамие".

 

Във Великобритания бившата звезда от риалити шоуто "Стажантът" Кати Хопкинс, която работеше и в метеорологичната служба, обяви, че ще участва като единствения независим кандидат в Ексетър под името Кати Оливиа Хопкинс.

 

"Това ни прави да изглеждаме като група аматьори", казва Фрасони.

 

Седемстотин осемдесет и петимата депутати в Европейския парламент обичат да обвиняват медиите за намаляващия обществен интерес, като твърдят, че те не са успели да отразят неговите постижения при промяната на законодателството по най-различни въпроси като работните часове, целите на ЕС в областта на околната среда и таксите на мобилните телефони за услугата "роуминг".

 

Вместо това репутацията на парламента доста често става жертва на скандали заради сумите, отпускани на депутатите, и екстравагантната особеност да бъде единственият парламент в света, който има две седалища.

 

Веднъж в месеца евродепутатите и армиите от сътрудници и преводачи напускат лъскавото полукълбо от стомана и стъкло в Брюксел, за да пропътуват неколкостотин километра до Страсбург за четиридневна пленарна сесия.

 

Тази спазвана от години практика се нарича "пътуващ цирк", "влак на европейското притегляне" или някаква комбинация от двете.

 

Ежемесечното преместване до Франция на хиляди души персонал, мъкнещи куфари с документи, както и поддържането на сградите, които са истински произведения на изкуството, но стоят предимно празни, струва на европейксите данъкоплатци около 200 млн. евро на година.

 

Макар че в ресторантите в Страсбург се чува глъчката на нощните посетители от Европейския парламент, много избрани представители дори не си правят труда да се появят.

 

"Около 150 от колегите ни не присъстваха на последната сесия, което е напълно неприемливо и опасно, тъй като изкривява резултатите при гласуванията. Някои депутати от средиземноморието даже почти не се вясват", казва Дъф.

 

Други недоволстват заради нежеланието на парламента да се самореформира.

 

"В миналото Страсбург беше символ на френско-германското помирение. Сега той е символ на прахосничеството", заявява германският депутат Александър Алваро от групата на либералите, настояващ Страсбург да спре да бъде седалище на Европейския парламент, което е в разрез с историческите разпоредби, пазени от договорите на ЕС.

 

Има обаче признаци, че Европейският парламент разбира посланието.

 

Нови правила ще обуздават някои от крайностите.

 

А ако Ирландия одобри Лисабонския договор на втория референдум през есента, Страсбург ще се съсредоточи повече върху правосъдието, имиграцията и външната политика, отколкото да разпилява енергията си вгласуването на решения по въпроси, които са извън неговата компетентност.

 

По ирония на съдбата еврофобите и екстремистите може да се сдобият с реална власт, вместо да се занимават с разстройване на напрегнатите обсъждания за ситуацията в Бирма или за изчезването на кафявата мечка.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 4 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 58 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет