Андрей Иларионов: Днешна Русия не е демократична страна
Андрей Иларионов   
Източник: Архив
0

Изявлението на Андрей Иларионов - старши научен сътрудник от института "Катон" (Вашингтон, окръг Колумбия) и председател на Московския институт за икономически анализ, пред външнополитическата комисия на Камарата на представителите по време на изслушването: "От конкуренция към сътрудничество: заздравяване на отношенията между САЩ и Русия", предизвика сериозна медийна вълна в Русия и по света - с неточни преразкази, опровержения, интерпретации. Българският седмичник "Култура" публикува пълния превод на изказването на Иларионов.

Същност на сегашния политически режим в Русия

Днешна Русия не е демократична страна. Международната правозащитна организация Freedom House пет пъти е присвоявала на Русия статуса Not Free (не свободна) за петгодишния период от 2004 г. насам.

В съответствие с класификацията на политическите режими, днешният режим в Русия трябва да се третира като чисто авторитарен.

Централно място в руската политическа система заема Корпорацията на тайната полиция. 

Корпорацията на тайната полиция (КТП)


Сътрудниците на Федералната служба за безопасност - както тези на действителна служба, така и другите, вече в оставка1 - представляват особен род обединение (не непременно институционализирано), което може да бъде определено като братство, орден или корпорация.

В корпорацията на служещите в тайната полиция (КТП) влизат, първо, всички действащи и бивши офицери от ФСБ (бившия КГБ) и - в по-малка степен - представители на Федералната служба за охрана (ФСО) и на Генералната прокуратура. Служещите в Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Службата за външно разузнаване (СВР) също играят определена роля.

Членовете на корпорацията са свързани помежду си чрез преданост към съответните организации, строг кодекс на службата и честта, базови поведенчески принципи, в които, освен всичко друго, влизат принципът за взаимна подкрепа при всякакви обстоятелства и принципът на "омертата".

Тъй като Корпорацията пази традициите, йерархиите, кодексите и обичаите на тайната полиция и разузнавателните служби, нейните членове демонстрират висока степен на субординация на текущото началство, взаимна преданост и много строга дисциплина.

Съществуват както формални, така и неформални методи за принуда към спазване на тези норми. Престъпилите този кодекс подлежат на сурово наказание, включително и на най-тежкото.

КТП и руското общество

Членовете на КТП са специално обучени, добре мотивирани и подготвени да прилагат сила спрямо други хора - в това е съществената им разлика от цивилните.

Важната разлика между правоприлагането в съвременна Русия и правоприлагането в държавите, основани на системи от правила, се състои в това, че в първия случай това е далеч не законодателна принуда. То може да бъде принуда чрез власт и сила, когато законите се игнорират, а често и се нарушават.

Членовете на Корпорацията се обучават и възпитават в атмосферата на комплекс за превъзходство над останалото население. Членовете на корпорацията изхождат от съзнанието, че те са началници, стоящи над другите хора, които не влизат в КТП.

Те имат членски привилегии, които включват атрибути, даващи реална власт над останалото население в съвременна Русия: удостоверение на сътрудник на ФСБ3 и правото да носят и използват оръжие.

Завземане на държавната власт от Корпорацията

За времето, докато Владимир Путин беше на власт, КТП проникна във всички разклонения на властта в Русия. Според изследване на Олга Криштановска, хора от специалните служби заемат около 77% от 1016 висши държавни длъжности (26% открито са заявили своята принадлежност към различни правоохранителни органи, а останалите 51% скриват своята принадлежност).

Главните държавни органи на Русия (президентската администрация, държавният апарат, данъчната служба, министерството на външните работи, министерството на отбраната, парламентът, съдебната система), а също и най-важните компании в сферата на бизнеса и най-важните средства за масова информация бяха завладени от КТП.

Тъй като членовете на КТП завзеха ключовите позиции в най-важните държавни институти, деловите кръгове, средствата за масова информация, почти всички достъпни на обществото ценни ресурси (политически, изпълнителни, правови, юридически, правоприлагащи, военни, икономически, финансови, информационни) се оказаха съсредоточени в ръцете на КТП, а в редица случаи - монополизирани от нея.

Средствата за масова информация

Независими средства за масова информация в Русия всъщност няма. Телевизионните канали, радиото, печатните издания са подложени на жестока цензура от страна на правителствената пропаганда, проповядваща култ към властта и насилието и насочена срещу демократите, либералите, ‛западно мислещите‛ и самия Запад, преди всичко САЩ. Равнището на антиамериканската пропаганда е несравнимо дори със съветските времена, най-малкото ако говорим за 1970-те и 1980-те години.

Избирателната система

От 1999 г. насам в Русия не е имало свободни, открити, основани на конкуренция парламентарни или президентски избори. В двата последни случая изборите (за Държавната Дума през декември 2007 г. и президентските през март 2008 г.) се провеждаха под формата на специална операция; в двата случая имаше силна подкрепа във вид на минимум 20 милиона фалшиви бюлетини в полза на кандидатите на режима.

Нито една от опозиционните политически партии и нито един от опозиционните политици не бяха допуснати до участие в изборите; дори не бяха регистрирани в министерството на правосъдието.

За сравнение: беларуският режим, който се смята за "последната диктатура в Европа", миналия септември разреши на политици от опозицията да участват в парламентарните избори.

Политическата опозиция

Членовете на политическата опозиция в Русия биват редовно потискани, заплашвани и бити от специалните служби на режима. Всяко събрание на опозиционери от 2006 г. насам беше подлагано на жестоки атаки от щурмови отряди; стотици хора бяха бити, арестувани и хвърлени зад решетките.

През април 2007 г. Гари Каспаров беше арестуван и затворен за пет дни. Същия ден беше извършен опит да бъде арестуван бившият министър-председател Михаил Касянов.

Политическите затворници

По данни на правозащитните организации, в страната сега има около 80 политически затворници, които имат присъди от 2 до 9 години лишаване от свобода заради своите възгледи и политическа дейност; те ги излежават в затвори и лагери.

Един от най-известните политически затворници е Михаил Ходорковски, който за 9 години е изпратен в сибирския лагер ‛Краснокаменск‛ въз основа на явно изфабрикувано дело срещу него и неговата нефтена компания "ЮКОС". Компанията беше конфискувана и дадена на една от ключовите фигури на днешния чекистки режим, която сега заема длъжността заместник министър-председател в руското правителство.

Г-н Ходорковски неотдавна пак беше докаран в Москва, за да го съдят по още едно изфабрикувано дело - с очевидната цел да бъде оставен завинаги зад решетките.

Пак за сравнение: политическият режим на г-н Лукашенко в съседна Белорус, който е далече от истинската демокрация, все пак освободи последните четирима политически затворници през 2008 г.

Струва си да отбележим, че съвсем доскоро ЕС прилагаше така наречените "целеви санкции" срещу г-н Лукашенко и членовете на правителството му. Доколкото ми е известно, САЩ и досега прилагат подобни санкции към белоруското правителство - а не към руското.

Терорът

Има хора, още по-тежко пострадали от режима. За последните десет години десетки хиляди хора бяха убити в Чечня, Ингушетия, Дагестан, Северна Осетия, Кабардино-Балкария.

През есента на 1999 г. няколкостотин души загинаха заради серия от взривове в жилищни сгради, преминала като вълна през страната - от Москва до Буйнакск в Дагестан. Въпреки заявленията на ФСБ, че взривовете са извършени от чеченци, местната милиция успя да залови няколко души при опит да взривят жилищна сграда в Рязан. Те се оказаха агенти на ФСБ.

Тогава ФСБ заяви, че това били "антитерористични учения", провеждани с цел да бъде заложен взрив в мазето на сградата. След като историята получи гласност, задържаните агенти бяха освободени по заповед от Москва, след което те се укриха, а взривовете в жилищни сгради престанаха така неочаквано, както бяха започнали.

От ноември 1998 г. няколко души измежду вероятните кандидати за президент, политици, журналисти, юристи - които или бяха в опозиция, или проявяваха независимост по отношение на политическия режим, бяха убити или починаха при много подозрителни обстоятелства.

Сред тях са лидерът на партия "Демократична Русия" и член на парламента Галина Старовойтова; журналистът и редакторът Артьом Боровик; журналистът и членът на партия "Яблоко" Лариса Юдина; губернаторът на Красноярския край Александър Лебед, който през 1999 беше трети в списъка на кандидатите за президентския пост; лидерът на "Движение в подкрепа на армията", членът на парламента генерал Лев Рохлин; лидерът на партия "Либерална Русия" Сергей Юшенков; един от организаторите на партия "Либерална Русия" Владимир Головльов; журналистът и един от лидерите на партия "Яблоко", членът на парламента Юрий Шчекочихин; етнографът Николай Гиренко; журналистът и писателят Анна Политковская; журналистът и военният експерт Иван Сафронов; заместник-ръководителят на Централната банка на Русия Андрей Козлов; членът на Национал-болшевишката партия Юрий Червочкин; журналистът, редакторът и един от лидерите на Ингушетското национално движение Магомед Евлоев; юристът Станислав Маркелов; журналистът Анастасия Бабурова.

От март 1999 г. вълната от политически убийства излезе извън очертанията на руските граници.

През март 1999 г. Вячеслав Чорновил, лидер на партия "Народный рух Украины" и кандидат за президент на Украйна (изборите трябваше да се състоят през есента същата година), загина при автомобилна катастрофа недалеч от Киев; специалните служби на Украйна квалифицираха това като убийство, инициирано от ФСБ.

През февруари 2004 г. Зелимхан Яндарбиев и петнадесетгодишният му син бяха взривени в Доха от двама сътрудници на Руското посолство в Катар. Яндарбиев загина.

През септември 2004 г. кандидатът за президентския пост в Украйна на президентските избори през ноември 2004 г. беше отровен и по чудо остана жив.

През ноември 2006 г. бившият сътрудник на ФСБ Александър Литвиненко беше отровен с полоний в центъра на Лондон и умря.

Войните с други държави

От 2004 г. политическият режим в Русия започна серия различни по рода си войни срещу чужди държави.

Списъкът на войните за последните 5 години е доста внушителен:

- Руско-белоруската газова война от 2004 г.;
- Първата руско-украинска газова война, януари 2006 г.;
- Руско-грузинската енергийна война, януари 2006 г.;
- Руско-грузинският конфликт, свързан с вината и минералните води, март - април 2006 г.;
- Руско-естонският конфликт по повод паметниците;
- Кибервойната, април-май 2007 г.;
- Руско-грузинският въоръжен конфликт, април-октомври 2008 г.;
- Руско-азърбайджанската кибервойна, август 2008 г.;
- Втората руско-украинска газова война , януари 2009 г.;
- Разгърнатата пропагандна война против САЩ, 2006 -- 2009 г.

За руско-грузинската война, която започна миналата година, руските власти се готвеха поне от февруари 2003 г. Това е една от най-сериозните световни международни кризи най-малкото за последните 30 години и тя се нарежда сред най-тревожните съвременни тенденции.

По време на тази война:
а). за първи път от нахлуването на Съветския съюз в Афганистан през 1978 г. бяха мащабно задействани въоръжените сили на РФ зад граница;
б). осъществено беше първото нахлуване в независима европейска страна от времето, когато Съветският съюз нахлу в Чехословакия през 1968 г.;
в). за първи път от времето на края на 1930-те и началото на 1940-те години нахлуването на територията на независима европейска държава доведе до едностранни изменения на международно признати граници.

Особено тревожна е приликата на тези събития със събитията от 30-те години на миналия век.

Уникалността на днешния политически режим в Русия

Една от най важните особености на днешния политически режим в Русия се състои в това, че реалната политическа власт в страната принадлежи не на някое конкретно лице, не на семейство, не на военна хунта, не на партия и не на етническа група.

Властта принадлежи на корпорация от сътрудници на специалните служби.

Политическа система, в която специалните служби играят важна роля, не е толкова рядко явление. ВЧК-ОГПУ-НКВД-МГБ-КГБ в комунистически СССР; Гестапо в нацистка Германия; САВАК в шахски Иран - всички те имаха огромна власт при тираничните режими.

И все пак, на нито една от тези организации не е принадлежала върховната власт в съответната страна. При всички предишни исторически случаи специалните служби и тяхното ръководство са се подчинявали на своите политически началници - било то Сталин, Хитлер или Пахлави, независимо от степента на тяхната чудовищност.

По такъв начин политическият режим в съвременна Русия е в известна степен уникален, защото досега в нито една страна за цялата световна история (това е вярно, поне що се отнася до сравнително развитите страни през ХХ и ХХІ век) специалните служби не са завладявали цялата политическа, административна, военна, икономическа, финансова и информационна власт...

Пълният текст на изказването: kultura.bg

 

 


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 4 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 6 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 7 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 7 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 8 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 9 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 9 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 10 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 10 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 10 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 10 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 11 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 11 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове