0

С поредица предпазливи ходове и внимателно формулирани изявления руският президент Дмитрий Медведев започна да се отърсва от имиджа си на послушен приятел на могъщия си предшественик, премиера Владимир Путин, като подхранва спекулациите, че партньорството им може би е обтегнато от влошаващата се икономическа криза в страната.

Путин остава доминиращата фигура и няма признаци за сериозни разногласия между двамата, обаче усилията на Дмитрий Медведев да си изгради независим имидж внесоха нов елемент на несигурност във върха на авторитарната система, изграждана от Путин, и то в момент, когато тя е

поставена за първи път на изпитание от жестока рецесия

Откакто пое поста преди осем месеца, Медведев като цяло е смятан за човек без политически авторитет, признателен на Путин, който го настани в президентството, след като сам бе принуден да отстъпи мястото на държавен глава поради конституционни ограничения на мандата му.

Дългогодишен сътрудник на Путин, без собствена политическа подкрепа, Медведев се представи като по-заинтересован от него от правните реформи, но обеща приемственост и назначи своя покровител за премиер.

Миналия месец например държавната телевизия показа Путин и Медведев да пият заедно чай по време на ски-екскурзия в черноморския курорт Сочи.

Две публикации - в руския седмичник "Ню таймс" и руското издание на сп. "Нюзуик" - обаче писаха за разцепление в Кремъл относно потушаването на протестите в далекоизточния град Владивосток срещу увеличаването на данъците върху вносните автомобили.

"Ню таймс" писа, че Путин искал да уволни държавен служител за това, че загубил контрол над ситуацията, но Медведев възразил и човекът запазил своя пост.

Части за борба с масовите безредици бяха изпратени от Москва през цялата страна, за да потушат демонстрацията, поради опасения, че представители на местните власти, които също са против новите данъци, ще откажат да го направят, разкриха официални източници.

Около седмица по-късно Медведев изрази меко недоволство от начина, по който правителството на Путин се справя икономическата криза, като определи отговора като "далеч не идеален". Преди това, на 11 януари, той каза, че

кабинетът е твърде муден при предприемането на мерки срещу кризата,

която доведе до съкращаването на стотици хиляди работни места и рязко повишаване на цените.

Много неща се осъществяват неоправдано бавно, каза президентът на среща с бизнес лидери и се оплака, че са били изпълнени едва 30% от мерките, обявени от правителството през октомври.

Говорител на премиера отговори, че кабинетът "обръща голямо внимание" на критиките.

Ние поддържаме добри и приятелски отношения, но това не означава, че президентът трябва да си затваря очите за съществуващите проблеми, каза миналата седмица Медведев в тв интервю по повод отношенията си с Путин.

Следователно, при моите срещи с правителството, министрите, аз привличам вниманието им към съществуващите различия, което е напълно нормално, добави той.

Забележките на Медведев изложиха в светлината на прожекторите традицията, че премиерът носи отговорност за икономиката, макар и Кремъл да се готви за нарастване на общественото недоволство, причинено от най-тежката рецесия в страната от десетилетие и от края на

дългия петролен бум, който поддържаше управлението на Путин

Някои анализатори казаха, че Медведев е дал сигнал на руския елит, че правителствената реакция на кризата подлежи на критики, и е поставил Путин в ролята на потенциална "изкупителна жертва", докато се е самопредставил като възможен алтернативен лидер.

Той се опитва да запази собствения си имидж, защото усеща, че Путин ще пострада през идните месеци, заяви политическият анализатор от базираната в Москва изследователска група "Меркатор" Дмитрий Орешкин.

"И тази крачка няма да е последната. Никой не знае колко далеч ще отиде той", подчерта Орешкин.

В края на януари Медведев нареди внесен от правителството на Путин законопроект за предателството да бъде върнат и преработен.

Правозащитни групи осъдиха текста като връщане назад към времето на Сталин и се аргументираха, че той е твърде двусмислен, така че да позволи на милицията да повдига обвинения в предателство срещу всички критици на властта и в шпионаж срещу всички, които работят с чуждестранни организации.

Решението за преработване на законопроекта бе оповестено от Владислав Сурков - влиятелен политически съветник, който служеше преди при Путин, но поне на хартия сега се подчинява на Медведев.

Сурков, който дълго време твърдеше, че Русия строи - по думите му - суверенна демокрация, наскоро убеди една от основните опозиционни партии да се преобразува в прокремълска формация, представляваща онези, които подкрепят либерализацията.

Един от лидерите на новата дясна партия "Правое дело" (Справедливо дело) Леонид Гозман заяви, че смята този ход за опит на Медведев да укрепи опорната си база.

Гозман обаче допълни, че не съзира сериозни различия между политиката на Медведев и Путин.

Те правят същите неща, казват същите думи, обобщи той.

Два дни след като нареди законопроектът за предателството да бъде върнат, Медведев обаче се разграничи отново, като се срещна с бившия съветски ръководител Михаил Горбачов и главния редактор на неговия независим вестник "Новая газета", за да поднесе съболезнованията си за

безочливото убийство на стажант-репортерка от изданието и известен адвокат правозащитник

Този жест влезе в рязък контраст с пренебрежителния отговор на Кремъл на убийството през 2006 г. на друга журналистка от "Новая газета" - разследващият репортер Анна Политковска, чиято работа Путин омаловажи навремето като изключително незначителна.

По време на едночасовата си среща с Горбачов и Муратов президентът наблегна на важното значение на несъгласните гласове в медиите, подкрепи учредяването на изследователски център за запомняне на жертвите на сталинистките чистки и предложи икономическите престъпления да бъдат наказвани с глоби вместо със затвор.

За сравнение - Путин осмива опозиционните журналисти като врагове на държавата, одобри учебно ръководство, в което Сталин е описан като сполучлив мениджър, и използва финансови престъпления, за да вкара в затвора богати олигарси, които застанаха на пътя му.

Почувствах, че думите му бяха искрени, заяви Муратов след срещата си с Медведев. Той добави, че президентът му казал, че е свободен да опише техния разговор във всеки форум и по какъвто начин иска.

Обстоятелствата около срещата обаче показаха нагледно докъде се разпростират възможностите на Медведев. Тя бе уговорена в последния момент и се състоя, докато Путин бе извън страната - цели 10 дни след двойното убийство.

Държавната телевизия не спомена за срещата и дори сайтът на президента (Kremlin.ru)се въздържа от обяснения за какво е била тя.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обвинителен акт срещу Божков и още девет души</p>

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Божков и още девет души

България Преди 27 минути

Обвинението твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 37 минути

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 2 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 2 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 3 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 3 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 3 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 4 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 4 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 4 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 4 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 4 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 4 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 5 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 5 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден