1

М акар че раждането на осемзнаци в медицинския център "Кайзер Перманенте" в Белфлауер бе посрещнато с овации в страната и по целия свят, остават много въпроси, на които лекарите трябва да дадат отговор.

Първият и най-логичният от тях е защо гинеколозите не са направили необходимото, за да предотвратят подобна рискова бременност.

"Шансовете родените в понеделник осем близнаци да са заченати по естествен начин са почти нищожни", коментира Майкъл Тъкър, клиничен ембриолог от Атланта и един от водещите експерти в областта на репродуктивната медицина. Според него ако в тази сензация има лекарска намеса, имаме работа с недобросъвестна медицинска терапия.

Родителите на осемте деца все още са анонимни, а говорител на болницата Кайзер заяви, че не е упълномощен да дава информация как са били заченати близнаците.

Лекарите съобщиха във вторник, че шестте момчета и двете момичета, родени с цезарово сечение се чувстват много добре. Състоянието им е стабилно, а двете, които трябваше да получат медицинска помощ заради проблеми с дишането, вече са добре и се хранят нормално, обясни д-р Мандир Гупта, неонатолог в клиниката.

Въпреки оптимистичните информации обаче, медицинската практика сочи, че раждането на три и повече деца крие много

рискове и опасности както за майката, така и за бебетата

Преждевременно родените имат проблеми с дишането, съществуват рискове за развитието на мозъка, които могат да доведат до трайни увреждания. Най-лошото е, че те остават латентни и се проявяват едва на много по-късен етап от развитието.

Американското общество за репродуктивна медицина и Американският колеж на акушерите и гинеколозите коментираха, че лекарите би трябвало да положат всички усилия, за да не допуснат развитие на подобна множествена бременност с над три зародиша.

В това отношение няма никакви предписания, лекарите действат според обстановката, казва д-р Гийта Свами, доцент по акушерство и гинекология в университета "Дюк".

Според нея бебетата най-вероятно се заченати чрез инвитро, като при този метод яйцеклетките и сперматозоидите се комбинират в лабораторни условия и след това най-добре развилите се зародиши се трансферират в майката.

Този сценарий обаче също е малко вероятен, защото съществуват стриктни правила, които задължават лекарите да ограничат броя на трансферираните зародиши. Като резултат от това много

рядко има раждане на повече от три инвитро близнаци

По-всяка вероятност в конкретния случай става дума за медикаментозно лечение на майката по т.нар. процедура на контролирана хиперстимулация на яйчниците. То се използва най-вече при жени, които нямат овулация, за да се стимулират яйчниците им да произвежда яйцеклетки. Когато това се получи, пациентът обикновено получава изкуствена инсеминация.

Може да се използва лекарството Clomiphene, което се пие през устата и се използва за стимулиране отделянето на една или две яйцеклетки. Много по-силно действат инжекции, които могат да предизвикат развитието на 8-10 узрели яйцеклетки, обяснява д-р Давид Диас, директор на Центъра за репродуктивна медицина в Ориндж Каунти.

Това е най-вероятният начин, по който могат да се развият толкова много зародиши, убеден е той.

Някои пациенти с репродуктивни проблеми са по-склонни да приемат хиперстимулация на яйчниците вместо инвитро, тъй като лечението е по-евтино - между 2000-3000 вместо 10 000 долара.

Медицинският център "Кайзер Перманенте" не поема никакви разходи по лечението на стерилитета на пациентите си. Стимулацията на яйчниците е по-трудно поддаващ се на контрол метод от инвитро, тъй като лекарят не може да избере колко зародиша да върне в матката.

Но дори това да е така, лекарите през цялото време асистират лечението на стерилитета, смята д-р Диас. След като тестовете покажат колко яйцеклетки са били стимулирани, специалистите могат да пукнат някои от фоликулите, за да намалят броя на освободените яйцеклетки.

Ако пациентите решат да продължат с лечението, на по-късен етап някои от ембрионите могат да бъдат абортирани, при условие че е налице опасна множествена бременност.

Лекарите препоръчват да се оставят максимум до три зародиша

защото когато са повече, се увеличават рисковете за майката и бебетата - може би дори не толкова от физическа, колкото от финансова гледна точка.

Когато близнаците са повече от три, почти винаги раждането е преждевременно - преди 30-ата седмица на бременността. Осемзнаците са се родили осем седмици преди термина на майката.

Преди да роди тя е носела тежест от 11 кг, но сега й предстои още по-голям биологичен риск - кърменето. За да може да ги кърми, жената ще се нуждае от 6000 калории дневно, което е равно на изяждането на 82 кренвирша. Толкова калории изразходва един алпинист, който качва Еверест.

Освен това самото кърмене се оказва истинско мъчение. Според практиката кърменето на едно дете трае около 45 минути - за толкова то си запълва стомахчето. В това време се включва и толкова важното уригване.

Простата сметка: две гърди с по едно дете прави четири бебета за 90 минути. За осем бебета - три часа. Но тъй като децата се хранят през три часа, това ще рече, че майката трябва само да кърми. Ами нейните нужди - храна,тоалет, сън?.. Тя ще трябва да прекара в кърмене поне следващите шест месеца от живота си!

Новородените са изправени пред висок риск от респираторни проблеми, инфекции, увреждане на органи - особено на мозъка и стомаха. Освен това преждевременно родените деца са в рисковата група на високата детска смъртност през първия месец на живота си.

Не на последно място идват финансовите проблеми

Според акушерките децата ще се нуждаят от 56 памперса на ден. При цена от 20 цента това прави солидна сума - и то само за памперси. А какво остава за облекло, играчки, занимални, училище...

По официални данни на американското правителство средно родителите харчат за отглеждане на едно дете 269 520 долара - от раждането до навършване на 17 години. Това означава, че майката на осемте близначета трябва да има за тази цел 2,1 млн. до 2026 г. (без отчитане на инфлацията).

Осемте бебета, които все още нямат имена и са обозначени с първите осем букви от азбуката, най-вероятно ще останат в болницата поне два месеца. Майката ще може да напусне след една седмица.

Първите пет близнаци са дошли на бял свят през март 1967 г. в Мексико сити. Но всичките починали през следващите 14 часа. В САЩ единствен случай на пет близнаци е регистриран в Хюстън през 1998 г. Те се родили три месеца преждевременно, като най-малкото бебе починало една седмица след раждането.

Останалите навършиха десет години през декември. Техните родители Нкем Чукву и Айки Луис казват, че са изключително щастливи и са готови да дават всичките си пари за отглеждането им.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 2 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 21 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото