0

Н ад 200 са загинали при въздушни удари в Газа. Стотици са ранените. Израелското военно командване потвърди, че е извършено нападение по въздух и уточни, че цел на обстрела е била "инфраструктура на терористи".

"Хамас" и други палестински групировки издадоха заповед въоръжените бойци да отмъстят за израелските нападения.

Кореспондент на Ройтерс съобщи, че пристанището на град Газа и сградите на силите за сигурност на "Хамас" са сериозно повредени.

По-късно през деня израелски бойни самолети подновиха въздушните нападения по обекти на "Хамас" в ивицата Газа.

Ударите бяха подновени след залез слънце в южната част на палестинската територия. Поразени бяха леярна и няколко други обекта, съобщиха представители на движението "Хамас", което контролира ивицата Газа от година и половина.

Въздушната операция ще продължи колкото е необходимо,

предупреди израелският министър на отбраната Ехуд Барак, предаде Франс прес.

"Тя ще стане по-интензивна, ако се налага. Борбата ще бъде дълга и трудна. Настъпи моментът да действаме", допълни той.

"Не сме ентусиазирани от идеята за тази конфронтация, но сме готови за нея. От месеци ние сме подготвени да ударим директно "Хамас", за да престане с нападенията срещу цивилни израелци", каза министърът на отбраната.

"Операцията едва започва, заяви говорителят Ави Бениаху по израелското военно радио.

Президентът на Израел Шимон Перес обаче уверява, че армията няма да навлезе в ивицата. В интервю за саудитския вестник 'Аш Шарк ал Аусат" той заявява:

"Няма да има война. Ние няма да навлезем в Газа, има други методи, за да сложим край на ракетния обстрел на "Хамас" срещу територията на Израел. Не напуснахме Газа, за да се върнем."

"Досега проявявахме сдържаност. Днес няма друг изход освен военна операция срещу "Хамас", заяви израелската министърка на външните работи Ципи Ливни пред журналисти.

"Само тази седмица близо сто ракети и минометни снаряда бяха изстреляни срещу израелски селища, като 80 от тях за един единствен ден, посочи Ливни, която е и водач на управляващата партия "Кадима".

Трябва да защитим цивилното население от нападенията, като отговорим, атакувайки терористичната инфраструктура в Газа, добави тя, обвинявайки "Хамас", че цинично използва за пропагандни цели цивилното население на територията, която контролира.

В Рияд, столицата на Саудитска Арабия, крал Абдула Втори и палестинският президент Махмуд Абас призоваха за

незабавно спиране на "израелската агресия срещу ивицата Газа"

На срещата си със саудитския крал Абас го прикани да задейства всичките си контакти с участниците в процеса за мир в Близкия изток, и главно със САЩ, за да окажат те натиск върху Израел да спре с агресията си срещу палестинците.

Протести срещу израелските удари в ивицата Газа имаше в редица палестински бежански лагери на територията на Ливан. Стотици протестиращи изгориха автомобилни гуми и контейнери за смет в най-големия ливански бежански лагер, в който живеят 45 000 палестинци.

"Хосни Мубарак ти си предател, ти си израелски агент", скандираха те срещу египетския президент, когото обвиняват в съучастничество с израелците.

Протести срещу въздушните удари имаше и пред посолството на Египет в Бейрут. Митинг в Бейрут организираха и членовете на шиитското движение Хизбула.

Протести срещу ударите са устроени и в няколко населени с араби израелски градове.

Няколко хиляди йорданци също протестираха срещу израелската операция в Аман и в няколко по-големи йордански града.

Своеобразен протест има и във Витлеем на Западния бряг. Светлините на коледната елха там, които по традиция остават запалени до края на коледните и новогодишните празници, тази вечер ще бъде изгасени в знак на солидарност с жителите на ивицата Газа и като протест срещу израелските въздушни удари, предаде Франс прес.

Сирия също протестира срещу ударите, които определи като "варварски престъпления". Дамаск призова в изявление на сирийското външно министерство за

организиране на спешна среща на върха на арабските държави

във връзка с израелската агресия срещу ивицата Газа.

Египет отвори пропускателния пункт Рафах на границата с ивицата Газа, за да може да приема палестинци, ранени при днешните израелски въздушни удари, предаде египетската информационна агенция Мена, цитирана от Франс прес.

Десетки ранени палестинци вече са превозени през Рафах, съобщи обществената телевизия. Президентът Хосни Мубарак е наредил ранените да бъдат лекувани в египетски болници.

Преди това Египет осъди остро израелските удари и обвини за ескалацията на насилието Израел. Външното министерство извика израелския посланик, за да протестира срещу атаките.

Иран настоя за спешни международни действия от страна на Съвета за сигурност на ООН и на Организацията Ислямска конференция, за да бъде принуден "ционисткият режим да спре престъпленията си срещу жителите на Газа". Франс прес припомня, че Техеран подкрепя и финансира ислямисткото движение "Хамас".

Няколко хиляди души се събраха в Истанбул,

за да протестират срещу израелските въздушни удари срещу Газа, предаде АФП.

Множеството между 3500 души според полицията и 10 000 души според организаторите, събрало се по призива на няколко партии, профсъюза и ислямски асоциации, премина по булевард "Истиклал" - най-оживената търговска артерия на европейския бряг на метрополията.

Мюсюлманският свят трябва да се обедини, заяви един от ораторите, като призова за бойкот на израелските стоки и за набиране на средства за подпомагане на палестинците.

Турция, чието население е мюсюлманско, но има светско управление, поддържа добри отношения с Израел. Тя обаче изрази недоволството си по повод израелската операция и настоя за незабавно спиране на атаките.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган остро реагира на израелските въздушни атаки и поиска възможно най-бързото им прекратяване, като ги нарече "удар срещу мирните инициативи", съобщи Анадолската агенция.

"Смятам, че методът, използван от Израел, когато ние полагаме толкова усилия за мир, е удар срещу мирните инициативи. Настоявам този подход да бъде прекратен възможно най-скоро", каза Ердоган пред журналисти във Великото национално събрание на Турция.

Турският премиер смята, че израелската операция представлява и "неуважение" по отношение на Турция, която месеци наред

посредничи в индиректните мирни преговори между Израел и Сирия

Смятах днес да потърся по телефона израелския премиер Ехуд Олмерт във връзка с израелско-сирийските преговори, но анулирах разговора, заяви той.

Турският премиер призова Съвета за сигурност на ООН да се намеси възможно най-бързо.

САЩ приканиха настоятелно Израел при въздушните си атаки срещу "Хамас" в Ивицата Газа да избягва цивилните жертви. Едновременно с това те предупредиха ислямисткото движение да спре ракетния обстрел, за да може да се сложи край на насилието.

САЩ настояват Израел да избягва цивилните жертви при нападенията си срещу "Хамас" в Газа, заяви говорителят на Белия дом Гордън Джондроу.

"На непрекъснатия ракетен обстрел от страна на "Хамас" срещу Израел трябва да се сложи край. "Хамас" трябва да преустанови терористичната си дейност, ако иска да играе роля в бъдещето на палестинския народ", се казва в комюнике на Джондроу, цитирано от АФП.

Лондон е дълбоко разтревожен от израелските въздушни атаки и настоява за максимална сдържаност от страна на израелското правителство и за незабавно спиране на ракетния обстрел срещу Израел откъм Газа.

"Траен мир в Газа може да се постигне единствено с мирни средства. Макар да разбираме задължението на израелското правителство да защити населението си, ние го призоваваме да прояви максимална сдържаност, за да избегне цивилните жертви.

Едновременно с това настояваме бойците в Ивицата Газа незабавно да прекратят всякакви ракетни атаки срещу Израел", изтъкна говорителят.

ЕС също призова за незабавно прекратяване на израелските въздушни удари в ивицата Газа и на палестинските ракетни нападения срещу Израел, предаде Асошиейтед прес.

В декларация на френското председателство на съюза се осъжда остро

"непропорционалната употреба на сила" и от двете страни

Документът настоява за отваряне на всички пропускателни пунктове и за незабавно възобновяване на доставките на гориво и хуманитарна помощ за ивицата.

Според ЕС не може да има военно решение на конфликта, поради което трябва да бъде сключено дългосрочно примирие между враждуващите страни.

В отделна декларация френският президент Никола Саркози изрази огромно безпокойство от ескалацията на насилието между израелците и палестинците.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 6 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 7 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 11 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 11 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 12 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 12 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 12 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 12 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 13 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 13 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 14 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 14 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 14 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 15 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща