0

Н ай-малко 125 души са убити при серията терористични нападения в Мумбай, по данни на местната полиция, съобщи Франс прес.

Всички заложници, държани от ислямистки терористи в луксозния хотел "Тадж Махал" в Мумбай, са освободени, съобщи по-рано началникът на полицията в щата Махаращра, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В "Тадж Махал" е имало около 50 заложници и петима терористи. За съдбата на нападателите не се съобщава нищо.

Все още терористите държат заложници в друг луксозен хотел, "Трайдънт-Оберой". Там операцията на полицията и силите за борба с тероризма продължава. Полагат се всички усилия да бъдат избягнати цивилни жертви. След началото на полицейската операция бяха чути две силни експлозии, съобщи Ройтерс.

Полицаи са обградили пететажното представителство на крайно ортодоксалната еврейска организация "Чабад Либавич", което бе превзето от нападателите.

Централата на тази организация е в Ню Йорк. В зданието има синагога, учебен център и офиси на организацията. Една от нейните дейности е борба с наркотиците.

При нападението екстремистите убили трима души и използвали гранати, за да разпръснат голяма група съседи, които се опитали да попречат на нападателите да проникнат в зданието. За съдбата на директора на представителството, равин Залман Шмоткин, и на семейството му няма данни, съобщи АП.

Сред загиналите има най-малко шестима чужденци, в това число японец, австралиец, италианец и англичанин. За останалите жертви няма информация. Сред ранените има седем англичани.

Индийският телевизионен канал "Тайм нау" съобщи, че според анализ на индийските специални служби нападенията в Мумбай са подготвени и координирани от радикалната групировка "Лашкар е Тайба" (Легион на правоверните), базирана в Пакистан.

Групировката бе уличена в организирането на серия бомбени атентати в крайградски влакове около Мумбай през юли 2006 г., причинили смъртта на 180 души.

Според "Тайм нау" тактиката на "Лашкар е Тайба" е винаги да използва местни екстремистки групи като преки извършители на атентати срещу индийски обекти.

"Искаме заложници американци и британци" - това крещели въоръжените ислямисти в Мумбай пред ужасените гости на атакуваните луксозни хотели, предаде АФП.

"Те заповядаха на всички да не мърдат, да сложат ръце на главите си, след което ни питаха дали сме американци или британци" разказва гост на хотел "Оберой Трайдънт" - англичанинът Алекс Чембърлейн, който успял да избяха по аварийно стълбище. След като той се спасил, похитителите отвели заложниците си към горните етажи на хотела.

Извършителите на атентатите в Мумбай са дошли от Пакистан, заяви индийски офицер, цитиран от Франс прес.

"Те произхождат от другата страна на границата, може би от Фаридкот в Пакистан. Опитаха да твърдят, че са от Хайдерабад", град в Южна Индия, заяви генерал Р. К. Роода, който води операцията срещу ислямистите.

Пакистанският министър на отбраната Чаудри Ахмед Мухтар заяви в телефонно интервю за АФП, че страната му по никакъв начин не е замесена в атентатите.

Пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши поиска Индия да не обвинява никого без доказателства.

Високопоставен представител на руското разузнаване заяви пред РИА-Новости, че атентаторите в Мумбай са свързани с терористичната мрежа Ал Кайда.

"Руските разузнавателни служби разполагат със сведения, че някои от нападателите в Мумбай имат връзка с Ал Кайда. Става конкретно дума за терористичната групировка "Лашкар е тайба". Бойците от тази групировка са преминали специално обучение в лагери на Ал Каида на границата между Пакистан и Индия", заяви пожелалият анонимност източник.

До този момент няма данни за загинали или ранени българи

при серията нападения в Мумбай, каза за БТА говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.

Той уточни, че по принцип в този район на Индия не живеят наши граждани. Правителството на Индия е обявило в цялата страна състояние на тревога и повишена бдителност, особено на местата, на които се събират много хора, каза говорителят.

Българските граждани могат да получат информация за свои близки от посолството ни в Индия, от консулската дирекция в МВнР и от службата на говорителя.

Външното министерство остро осъжда кървавите терористични атаки в Мумбай, насочени срещу индийски и чуждестранни граждани, в т.ч. и официални лица. Разглеждаме тези терористични нападения, както и задържането на заложници, като нагло предизвикателство срещу общоприетите хуманитарни норми, пише в специално изявление.

България категорично потвърждава своята нееднократно изразявана позиция, че подобни престъпления не могат да бъдат оправдавани с никакви политически, етнически, религиозни и други съображения.

Обявяваме се за засилено сътрудничество на международната общност в борбата с тероризма като явление, несъвместимо с основополагащи човешки ценности, се отбелязва в изявлението на Министерството на външните работи.

Лидери на държави от целия свят осъдиха терористичните актове в Мумбай.

Белият дом публикува изявление, в което заяви, че САЩ осъждат това терористично нападение и ще продължат да подкрепят индийския народ в този трагичен момент.

Преходният екип на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама също направи изявление по трагичния повод. "САЩ трябва да продължат да укрепват стратегическото си партньорство с Индия и с нации от целия свят, за да изкоренят и унищожат терористичните мрежи", каза в изявление говорителката на Обама Брук Андерсън.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обади по телефона на индийския премиер Манмохан Сингх, за да изрази съчувствието си. Нашите мисли са насочени към жертвите и техните семейства, каза тя.

Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че решително осъжда безразборното насилие, стоварило се върху Индия с поредица "грозни и противни терористични актове".

Британският премиер Гордън Браун също изрази съболезнования. "Първият ни дълг е към британските граждани, които попаднаха в това (клане). Втората ни отговорност очевидно е да изкореним тероризма и да окажем помощ на индийското правителство", каза той.

Своята съпричастност към жертвите в Мумбай и техните близки изразиха и министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от Европейския съюз в Брюксел, както и лидерите на Бангладеш, Шри Ланка, Организацията ислямска конференция, мюсюлманската общност в Австралия, израелският външен министър Ципи Ливни и лидерите на Холандия и скандинавските държави.

Междувременно няколко страни изпратиха, или обещаха да изпратят на индийските власти помощ, за да се справят с последствията от нападенията.

Британското правителство съобщи, че е изпратило цивилен екип за бързо реагиране, който да помогне на британските представители в Мумбай да се справят с кризисната ситуация. Екип британски експерти в областта на борбата с тероризма има готовност да помогне на индийските власти в разследването на атентатите.

Германският кабинет създаде кризисен щаб и изпрати в Индия психолози, които да помагат на жертвите на нападенията, съобщи германското външно министерство.

Американските медии съобщиха, че САЩ са готови да изпратят разузнавателни агенти, ако Индия поиска помощта им.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Политически реакции след предложената рокада в&nbsp;МВнР</p>

Политически реакции след предложените промени в състава на служебния кабинет

България Преди 13 минути

Димитър Главчев поиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 19 минути

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 44 минути

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 59 минути

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 1 час

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 1 час

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 1 час

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 1 час

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 1 час

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 2 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 2 часа

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 2 часа

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 3 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 3 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 3 часа

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 3 часа

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия