0

Х ърватия трябва да може да приключи всички преговори за присъединяване към ЕС до края на 2009 г., което ще й позволи да влезе в съюза през 2011 г., заяви Европейската комисия в разпространения днес доклад за напредъка на страните от Западните Балкани към членство в ЕС.

За пръв път Европейската комисия поставя график за бившата югославска република да приключи преговорите за присъединяване.

Ако Хърватия се придържа към крайния срок, тя ще стане двадесет и осмата членка на ЕС, след като всички сегашни членки одобрят присъединяването й - процес, който обикновено отнема около 18 месеца.

Македония е постигнала определен напредък,

особено в икономическото си развитие, в борбата против корупцията и във визовата либерализация, но все още не е изпълнила политическите критерии, се казва в доклада за напредъка на Македония в процеса на евроинтеграция през 2008 г.

В доклада не се отправя препоръка за определяне на дата за започване на преговорите за членство с ЕС.

Европейската комисия констатира общ напредък на Македония в реформите в областта на икономиката, съдопроизводството и полицията, в прилагането на Охридския договор и в други области, но има и сериозни забележки за изпълнението на политическите критерии.

Критиките са насочени преди всичко към инцидентите на предсрочните парламентарни избори, липсата на конструктивен политически диалог между главните политически партии и лица и бойкота на парламента от страна на някои опозиционни партии.

Европейската комисия посочва необходимостта от установяване на по-добър и постоянен политически диалог.

В областта на правосъдието е констатирано добро развитие на институциите с препоръка да се работи за по-голяма независимост и ефективност на съдилищата.

Напредък е регистриран и в борбата против корупцията, но се посочва, че тя продължава да бъде широко разпространена и представлява сериозен проблем. Затова се препоръчва по-добра координация между министерството на вътрешните работи, агенцията по приходите, прокуратурата и всички други компетентни органи за борба против корупцията.

Европейската комисия оценява положително напредъка на Македония при изпълнението на икономическите критерии. Страната има солиден икономически растеж и подобрен бизнес климат, направила е голяма крачка напред към функционалната пазарна икономика и в кратък срок ще бъде готова да се справи с натиска на конкуренцията в ЕС, се казва в доклада със забележката, че главната грижа остава голямата безработица. Критики в икономическата част има и за дисбаланса между вноса и износа.

В доклада се отбелязва и напредъкът в реформата на обществената администрация.

Реформите в полицията се оценяват положително, но се отбелязва, че има политизация на по-висшите нива. Препоръчва се подобряване на условията в затворите и по-ефективно разследване на нарушенията от страна на полицията.

По отношение на визовия режим Европейската комисия констатира, че Македония е постигнала голям прогрес в тази сфера, особено с въвеждането на биометричнигте паспорти. В зависимост от постигнатото, ЕК може да предложи премахване на визите през 2009 г.

По спора за името комисията отбелязва само, че трябва да се избягват действия, които биха повлияли негативно върху добросъседските отношения, и че трябва да се увеличат усилията за намиране на взаимно приемливо решение с посредничеството на ООН.

Сърбия би могла да получи статут на страна кандидат за членство през 2009 г.,

ако изпълни необходимите условия като пълно сътрудничество с международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия и напредък в извършването на реформи в икономиката и правосъдието, се казва доклада за напредъка на Сърбия.

В доклада се изтъква, че през 2008 г. Сърбия е постигнала "определен напредък" в изпълнението на политическите критерии, необходими за продължаване на европейските интеграции, и има достатъчно добър административен капацитет за правилно прилагане на Споразумението за стабилизиране и асоцииране и включващото се в него преходно търговско споразумение.

По въпроса за условията, които Сърбия трябва да изпълни за премахване на визите на ЕС за сръбски граждани, в доклада се констатира, че остава да се направи още много, особено в законодателството.

Европейската комисия посочва, че отношенията между ЕС и Сърбия са били доста засегнати от обявяването на независимостта на Косово, действията на правителството в Белград са били белязани от този акт и е бил изгубен консенсусът във връзка с интеграцията в ЕС.

От друга страна, Европейската комисия посочва и многобройни проблеми, с които се сблъсква Сърбия. Комисията смята, че корупцията е широко разпространена, представлява сериозен проблем и е необходима ясна антикорупционна стратегия.

Реформата в правосъдието е все още "в ранна фаза", се казва в доклада.

Комисията критикува работата на парламента и изтъква, че са приети "само няколко закона" във връзка с европейските стандарти, че парламентарната реформа е отложена и въпросът за партийния контрол над мандатите на депутатите не е решен.

В доклада се дава оценка, че сръбската икономика продължава силния си растеж, но се сблъсква с многобройни проблеми като нарастване на външния дълг и макрочувствителността в контекста на световната финансова криза.

В доклада се подчетава, че структурните реформи са забавени и че високото равнище на безработица и увеличеният инфлационен натиск остават главни проблеми.

Европейската комисия смята, че Сърбия има ключова роля в региона и я призовава към конструктивен подход спрямо участието на Косово в регионалните инициативи и в международните форуми, както и спрямо усилията на Европейския съюз да допринесе за мира и стабилността в Западните Балкани.

В доклада за Албания се посочва, че по отношение на политическите критерии страната е продължила да напредва в консолидирането на демокрацията и правовия ред.

Отбелязва се, че корупцията продължава да бъде особено сериозен проблем, както и организираната престъпност, и се препоръчва да бъде обърнато специално внимание на продължаването на съдебната реформа.

За Босна и Херцеговина, която подписа Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС през юни 2008 г., в доклада на ЕК се отбелязва, че липсата на консенсус по основни въпроси на държавното изграждане, честите предизвикателства към Дейтънското мирно споразумение и яростната реторика неблагоприятно са засегнали функционирането на институциите, забавят реформите и са изложили на риск постигнатото досега.

Ролята, играна от етническата идентичност в политиката, пречи на функционирането на демократичните институции и общото управление на страната, се казва в доклада като се отбелязва, че не е бил постигнат напредък по отношение на конституционната реформа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 58 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 1 час

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 2 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 2 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 2 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 2 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 3 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 3 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 3 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 3 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 4 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 4 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 4 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"