0

Р уският президент Дмитрий Медведев заяви, че е решил да бъде спряна военната операция в Грузия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Взех решение за прекратяване на операцията за принуждаване на грузинските власти към мир. Целта е постигната", каза Медведев на работна среща в Кремъл с министъра на отбраната Анатолий Сердюков и началника на генералния щаб Николай Макаров.

"Безопасността на нашите миротворчески сили и на гражданското население е възстановена. Агресорът е наказан и понесе значителни загуби. Въоръжените му сили са дезорганизирани", заяви президентът.

Медведев поиска от руските военни в случай на поява на гнезда на съпротива в Южна Осетия да предприемат действия за тяхното унищожаване.

Президентът обяви намерението си да награди руските военнослужещи за действията им в зоната на конфликта.

Приключването на мироналагащата операция

не означава, че руските военни прекратяват всякакви действия,

предупреди заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на РФ Ноговицин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руските войски остават на позициите, на които са получили заповедта за прекратяване на операцията.

Грузия се нуждае от още доказателства, че Русия е спряла военните операции и ще остане готова за всичко, докато Москва подпише мирно споразумение, заяви грузинският премиер Ладо Гургенидзе. Ние ще имаме нужда от още доказателства, всеки в тази ситуация се нуждае от подписано, обвързващо споразумение, подчерта той.

"Докато това се случи, ние сме мобилизирани, готови за всичко. Аз наистина оценявам жеста на Медведев..., но днес бяха нанесени нови щети на инфраструктурата и имаше цивилни жертви", каза още той.

Русия настоява между Грузия и Южна Осетия да бъде създадена демилитаризирана зона, заяви на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров, предадоха световните агенции.

Лавров говори пред журналисти след срещата си с външния министър на Финландия Александър Стуб, представител на страната, председателстваща Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Според руския външен министър грузинските военни

трябва да бъдат изведени от територията на Южна Осетия

и от всички позиции, които са били използвани по време на нападението срещу сепаратистката република. Лавров посочи конкретно района на град Гори, където според него са били разположени военни обекти, използвани в агресията срещу Южна Осетия.

Грузия трябва да се оттегли и от състава на умиротворителните сили, тъй като грузинските войници "се опозориха", откривайки огън срещу руски миротворци.

Варварската акция в Южна Осетия подкопа териториалната цялост на Грузия, и това е абсолютен факт, заяви той.

"Русия няма да преговаря със Саакашвили. За него би било по-добре да се оттегли. Неговите брутални и варварски действия подкопаха доверието в Грузия", категоричен бе Лавров.

По думите му що се отнася до Съвета за сигурност на ООН, Русия очаква резолюция, която ясно и точно да каже какво се случи в Южна Осетия.

"Нашият вариант на резолюция е пределно прост - да няма грузински войски в Южна Осетия, да няма грузински войски и в районите, от които бе обстрелвана областта, и незабавно да се подпише споразумение за отказ от използването на военна сила - за да не може да се повтори онова, което извърши грузинското ръководство", изтъкна първият руски дипломат.

Лавров бе категоричен, че действията на Тбилиси в Южна Осетия трябва да бъдат

разследвани от международния съд за военни престъпления

Нашите миротворци няма да допуснат в Южна Осетия да се случи онова, което се случи в Сребреница, предупреди той.

Президентите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Никола Саркози одобриха шест принципа за уреждане на конфликта в Южна Осетия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Саркози, чиято страна е ротационен председател на ЕС, пристигна в руската столица, за да посредничи за разрешаването на конфликта между Русия и Грузия.

Двамата президенти дадоха обща пресконференция след разговорите, които продължиха повече от четири часа вместо само един, както бе планирано, и завършиха с работен обяд с участието на премиера Владимир Путин.

Медведев прочете следния съгласуван от двете страни документ:

"Президентите на Руската федерация и на Френската република подкрепят следните принципи за уреждане на конфликти и призовават съответните страни да се подпишат под тези принципи. Те са шест:

1. Да не се прибягва до използване на сила.

2. Окончателно да бъдат прекратени всички военни действия.

3. Свободен достъп до хуманитарна помощ.

4. Въоръжените сили на Грузия се връщат на местата на постоянното им дислоциране.

5. Въоръжените сили на Русия се изтеглят до линията, предшестваща началото на бойните действия, и до създаването на международни механизми руските миротворчески сили вземат допълнителни мерки за сигурност;

6. Начало на международно обсъждане на въпросите на бъдещия статут на Южна Осетия и Абхазия и пътищата за осигуряване на трайната им сигурност.

Шестте принципа са добро средство за решаване на проблема и намиране на изход от възникналата драматична ситуация и напълно могат да бъдат използвани както от Грузия, така и от Южна Осетия, коментира Медведев на съвместната пресконференция.

От Москва Никола Саркози заминава за Тбилиси, за да представи принципите, и ако грузинската страна бъде реално готова да подпише, действително изтегли войските си на изходните позиции и изпълни тези принципи, то пътят към постепенно нормализиране на обстановката в Южна Осетия ще бъде открит.

Не слушам онези, които казваха, че не бива да идвам тук, заяви Саркози при срещата си с Медведев. Според френския лидер ще е много трудно да бъде решена кризата, ако не се преговаря с всички страни.

Напълно нормално е Русия да иска да защитава интересите както на руснаците в Русия, така и на рускоговорящите извън Русия, заяви Саркози в началото на срещата. Нормално е също така международната общност да иска да гарантира интегритета, суверенитета и независимостта на Грузия, каза още той.

Грузия ще напусне Общността на независимите държави (ОНД),

съобщи грузинският президент Михаил Саакашвили пред десетки хиляди свои привърженици в столицата Тбилиси по-късно днес. Ние призоваваме Украйна и други държави да последват нашия пример, подчерта още той.

Доминираната от Москва ОНД е създадена след разпадането на СССР и обединява бившите съветски републики без прибалтийските държави.

Грузия ще обяви Абхазия и Южна Осетия за окупирани територии, заяви още Саакашвили пред привържениците си. Той обяви, че Грузия официално ще обяви руските мироопазващи сили в двете сепаратистки републики за окупатори.

Мишена на руските въоръжени сили е човечността и свободата, каза още той пред множеството, оформило море от червено и бяло - цветовете на грузинския национален флаг.

Операторът на холандската телевизия РТЛ Нюз Стан Сториманс е убит

при руска бомбардировка в грузинския град Гори, съобщи на сайта си телевизията. Кореспонденът на телевизията Йерун Акерманс е ранен в крака. Двамата са правили репортаж за конфликта между Русия и Грузия за Южна Осетия.

При бомбардировката са загинали общо пет души. Има е ранени, чийто брой не се уточнява.

Холандският всекидневник "Ен Ер Сей - Ханделсблад" съобщава, че Сториманс е бил опитен оператор, работил за РТЛ Нюз в Афганистан.

Акерманс е също репортер с дългогодишен опит. Бил е коресподент в Москва и е отразявал първата чеченска война (1994-1996). В момента е кореспондент за Германия и Източна Европа, пише вестникът.

Гори беше бомбардиран през нощта и рано сутринта от руските сили, които са окупирали грузинския сепаратистки регион Южна Осетия. Поразен е медиен център, разположен на последния етаж на градския радио- и телевизионен център, посочва АП.

Грузински източници казаха, че университетът и пощата на Гори са в пламъци.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 1 час

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 14 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 15 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19