0

Д нес продължи ескалацията на конфликта за Южна Осетия след като вчера грузински войски влязоха в столицата на сепаратистката област Цхинвали. В отговор руската авиация бомбардира грузинското пристанище Поти и град Гори.

Грузинският президент Михаил Саакашвили подписа указ за обявяване на военно положение в Грузия за 15 дни, който беше одобрен от парламента.

Указът предполага мобилизация на резервистите и задължава правителствените органи да работят на денонощен режим. Саакашвили изтъкна, че военното положение не налага никакви ограничения върху медиите, нито върху свободата на придвижване.

Грузинският президент говореше за "агресията на Русия срещу Грузия" и за фактическо състояние на война.

Пред телевизия Си Ен Ен той заяви, че грузинските сили в Ирак ще бъдат призовани днес да се върнат в Грузия, за да се включат в бойните действия.

Малко по-късно грузинският президент предложи да бъде обявено прекратяване на огъня в Южна Осетия. На пресконференция той предложи също воюващите страни да бъдат раздалечени.

Според секретаря на Съвета за сигурност на Грузия Каха Ломая предложенията на Саакашвили означават, че грузинските войски ще се изтеглят от столицата на Южна Осетия Цхинвали и ще спрат да отвръщат на руския обстрел.

Изтегляне на грузинските войски от зоната на конфликта е единственото решение на кризата в Южна Осетия, заявил руският президент Дмитрий Медведев в телефонен разговор с президента на САЩ Джордж Буш, съобщи Ройтерс.

"Руският президент специално подчерта, че единственият изход от трагичната криза, провокирана от грузинското ръководство, е изтегляне от Тбилиси на въоръжените формации от зоната на конфликта", се казва в комюнике на кремълската пресслужба.

От Пекин, където е за откриването на олимпийските игри, президентът на САЩ Джордж Буш призова за незабавно спиране на насилието в Южна Осетия и на руските бомбардировки.

Буш каза, че трябва да се уважава териториалната цялост на Грузия и допълни, че намесата отвън в Южна Осетия е опасна ескалация на конфликта.

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Русия активизира подкрепата си за тях след обявяването на независимостта на Косово. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии.

Руските власти съобщиха рано в събота, че са поели контрола над Цхинвали,

но Грузия отхвърли твърденията.

Тактически групи на руските войски в Южна Осетия освободиха Цхинвали от грузинските въоръжени сили и сега се водят боеве за освобождаване на цялата зона на отговорност на руските миротворци, съобщи главнокомандващият руските сухопътни войски ген. Владимир Болдирев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

За операцията в покрайнините на Цхинвали са били прехвърлени и подразделения на руските специални сили "спецназ". Висши руски военни твърдят, че присъствието на руски войски ще се увеличава.

Секретарят на Съвета за сигурност на Грузия Каха Ломая твърди, че "в момента Цхинвали е под пълния контрол" на грузинските войски.

В Цхинвали няма електричество, мобилните телефони не могат да бъдат презаредени.

Пристанище Поти на Черно море е напълно разрушено,

съобщи грузинското министерство на външните работи. Портът е ключов за преноса на течни горива от Каспийско море.

Два руски военни самолета са бомбардирали района около грузинския град Гори, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс.

Репортер на агенцията разказва, че бомба е ударила пететажната сграда при руското въздушно нападение. Той видял телата на двама загинали, а войници изнесли най-малко трима ранени.

Грузинското вътрешно министерство съобщи за нови въздушни удари срещу военна база в близост до столицата Тбилиси и в района на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, който доставя петрол от Каспийско море на западни държави, предаде Асошиейтед прес.

Грузинските власти са наредили да се евакуират сградите на президентството и на други държавни органи в Тбилиси, защото се опасяват, че те може да бъдат бомбардирани от руски самолети, предаде Франс прес.

"Получихме сведения от министерството на отбраната, че пет руски бойни самолета са излетели от Северен Кавказ към Тбилиси. Затова решихме незабавно да евакуираме сградата на президентската администрация и други важни държавни сгради.

През последните два часа руската авиация нападна икономически и граждански инфраструктури. Имаше нападение срещу пристанището в Поти, срещу железопътен възел и срещу летището в Сенаки", заяви секретарят на грузинския Национален съвет за сигурност Каха Ломая.

Южна Осетия е изправена пред "хуманитарна катастрофа", заяви руският президент Дмитрий Медведев

и призова да бъдат наказани виновниците, включително по силата на международни-правните норми.

Стотици деца ще ще загинат без вода, ако Грузия не предостави коридор за тяхната евакуация, посочил по телефона за ИТАР-ТАСС председателят на сепаратисткото правителство Юрий Морозов. Той също определил ситуацията като "хуманитарна катастрофа".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че при насилието в Южна Осетия са загинали 1500 души.

Над 30 хил. бежанци са избягали от Южна Осетия от началото на грузинската офанзива в четвъртък срещу петък, заяви руският вицепремиер Сергей Собянин, цитиран от Интерфакс.

Грузинският президент Михаил Саакашвили определи като "явна лъжа" информацията за броя на жертвите в Южна Осетия, предаде Франс прес. По думите му там "практически няма убити цивилни".

Президентът Георги Първанов се надява да бъдат чути призивите за прекратяване на военните действия

на европейските партньори и на световната общност, както и за търсене на на мирно решение на конфликта.

По думите му не може да няма тревога по отношение на развилбите се събития в дните, когато се провежда Олимпиадата - най-мирното събитие в света.

България ще дава своя принос именно като член на Европейския съюз и като част от единната европейска политика, допълни президентът.

Заради усложнената обстановка в Южна Осетия, Дирекция "Консулски отношения" на българското външно министерство препоръча на всички български граждани да не предприемат пътувания в конфликтните райони, както и на останалата територия на Грузия, ако няма сериозна необходимост за това.

МВнР съветва сънародниците ни в Грузия, при необходимост да намерят начин за установяване контакт с посолството ни в Тбилиси, тел.: 00995 32 910194/95.

Външният министър Ивайло Калфин коментира пред журналисти, че максимално бързо трябва да се намери решение за хуманитарната криза, която се заражда в Грузия, свързана с бежанците и ранените.

България заяви своята позиция с особено безпокойство за това, което се случва в региона, посочи Калфин. Според него са недопустими жертвите там, особено на мирно население.

Максимално бързо трябва да се преустановят всякакви военни операции и със съдействието на международната общност страните да седнат и да решат най-горещите точки от този конфликт, смята външният министър.

Той отбеляза, че това трябва да стане при спазване на международното право и зачитане на териториалната цялост на Грузия.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН,

посветено на ескалацията на конфликта бе прекратено през нощта срещу събота (българско време) без постигнато споразумение по общ документ.

"След двустранни консултации подготвихме проектодекларация. Някои членове на Съвета обаче имат нужда от повече време, затова решихме да се съберем отново в събота", каза председателят на Съвета за сигурност Ян Граулс от Белгия. Той не уточни в колко часа ще бъде възобновено заседанието.

По време на заседанието Русия и Грузия размениха обвинения за ескалацията на насилието.

Грузинският постоянен представител в ООН Иракли Аласания обвини Москва, че е нахлула в Грузия.

Той показа на карта всички места в Грузия, които са били бомбардирани от руската авиация от началото на ескалацията на конфликта. Това е предизвикателство към международната общност, заяви Аласания и поиска незабавно спиране на "тези престъпни действия", прекратяване на огъня и започване на преговори.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин пък обвини Тблиси, че носи цялата отговорност за ескалацията на конфликта и заяви, че "нападенията на Грузия срещу Южна Осетия са извършени в съглашателство с някои членове на Съвета за сигурност".

Започнала е хуманитарна катастрофа, заяви Чуркин и осъди операциите по "етническо прочистване", които според него протичат по селата. Той припомни, че в Южна Осетия живеят много руснаци.

Постоянният представител на САЩ Залмай Халилзад подкрепи Грузия и призова Русия да спре въздушните си удари и ракетни обстрели над Грузия, да съблюдава териториалната й цялост и да изтегли силите си от грузинска територия.

Джордж Буш е разговарял с руския си колега Дмитрий Медведев и с грузинския Михаил Саакашвили

и е потвърдил позицията си, че грузинските, южноосетинските и руските части трябва незабавно да прекратят всякакви бойни действия и да се върнат на позициите, които заемаха преди 6 август, предаде Ройтерс днес следобед.

В изявлението си от Пекин Буш подчерта, че избухналият въоръжен конфликт застрашава мира в региона.

"Дълбоко съм разтревожен от ситуацията в Грузия", каза Буш и добави, че се "извършват нападения в грузински райони, които са далеч от зоната на конфликта в Южна Осетия. Те са признак за опасна ескалация на кризата".

САЩ работят с европейските си партньори за създаването на международно посредничество и със страните в конфликта за възможно най-бързото възобновяване на диалога между тях, посочи американският президент.

В писмено изявление по-рано държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс призова Русия да спре самолетните и ракетните нападения в грузинската сепаратистка територия Южна Осетия и да изтегли силите си от Грузия, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Кондолиза Райс поиска от Русия да спазва суверенитета на Грузия и да приеме международно посредничество с Тбилиси.

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Негропонте призова руския шарже д'афер във Вашингтон Александър Дорчиев и настоя Москва да прекрати военните си действия в Грузия, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Зам.-държавният секретар заяви, че САЩ осъждат руските нападения с ракети и стратегически бомбардировачи, които застрашават живота на цивилни. Тези нападения бележат опасна и диспропорционална ескалация на напрежението", заяви говорителят на Държавния департамент Робърт Уд.

Вашингтон силно настоява за натовско членство за Грузия въпреки съмненията на европейските страни доколко тази държава е стабилна. Русия силно се противопоставя на влизане на Грузия в НАТО, отбелязва Ройтерс.

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Джон Маккейн заяви, че Русия трябва да изтегли силите си от Грузия. Последствията за евроатлантическата стабилност и сигурност са сериозни, каза той.

Кандидатът на демократите за президент Барак Обама осъди ролята на Русия в конфликта. "Ясно е, че Русия е нахлула в Грузия и е нарушила териториалната цялост на Грузия. Много е важно да решим този проблем възможно най-бързо", отбеляза той.

Руското външно министерство обвини Украйна, че "насърчава" Грузия

да извършва "етническо прочистване" в Южна Осетия, доставяйки й оръжие, предаде Ройтерс.

Китайските държавни медии призоваха за прекратяване на огъня между Русия и Грузия и се позоваха на "свещения характер" на откриването на Олимпийските игри в Пекин като аргумент да спрат сраженията заради Южна Осетия, предаде Ройтерс.

Китайската държавна агенция Синхуа се позова на олимпийския дух в призива си за спиране на бойните действия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също призова да се спази традиционното по време на олимпиада примирие.

Дипломат номер едно на ЕС Хавиер Солана продължава днес международните консултации по конфликта в Южна Осетия.

Папа Бенедикт Шестнайсети каза, че е силно обезпокоен от случващото се в Грузия и изрази надежда, че мъдростта ще надделее там.

Министърът на външните работи на Литва Петрас Вайтекунас, който пристигна на посещение в Грузия, каза, че Русия е прекрачила всички граници, като е изпратила войските си да навлязат в суверенната територия на Грузия. Той определи поведението на Русия като шокиращо нарушение на международното право, което ще има сериозни последици за стабилността и сигурността на региона и за евроатлантическите отношения с Русия.

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски поиска организирането на извънредна среща на върха на ЕС, която да бъде посветена на случващото се в Грузия.

Шведският министър на външните работи Карл Билд определи руската офанзива срещу Грузия като агресия, която е несъвместима с международното право и основните принципи за сигурност и сътрудничество в Европа. Той предупреди, че последиците ще бъдат усещани в Европа и в Русия още дълго време.

Билд оприличи действията на Русия в Грузия на действията на Хитлер, атакувал огромни територии в Централна Европа.

Шведският външен министър каза също, че в момента френското председателство води консултации за свикване в понеделник на среща на външните министри на ЕС, посветена на обстановката в Кавказ, предаде Ройтерс.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 1 минута

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 22 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 2 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 11 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 12 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 13 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП