3

1/3 от храната ни идва от опрашвани от насекомите растения, 80% от които се опрашват от пчелите, по данни на американското министерство на земеделието. За един ден всяка пчела извършва средно 12 полета от кошера до цветните източници на нектар, като през това време опрашва няколко хиляди цвята.

В последните години обаче в целия свят се наблюдава странно явление - пчелите отлитат на "паша", но така и не се връщат и пчелните кошери мистериозно опустяват. Всеки кошер съдържа от 20 000 (през зимата) до 60 000 (през лятото) пчели работнички. Нищо чудно, че пчеларите остават шокирани, когато видят кошерите си почти празни - в тях остават единствено пчелата-майка и ларвите.

През пролетта на 2007 г. пчеларите в САЩ губят 45% от колониите си. Потърпевши има и в Австралия, Канада, Англия, Франция, Германия, Испания, Португалия, Гърция, Италия. Щетите са както икономически, така и продоволствени, защото с намаляването на пчелите намаляват и възможностите за опрашване на растенията и съответно реколтата.

Миналата година английският министър на земеделието Джеф Рукър предупреди, че пчелите са наистина застрашени и ако нищо не се направи за тях, в близките 10 години популациите медоносни пчели могат да изчезнат.

Мистериозното явление се определя като синдром и се нарича Colony Collapse Disorder (разпадане на пчелните колонии - РПЧ). Причините за него все още са само предположения и теории. Ето най-популярните от тях:

Пестицидите
Според Американската федерация на пчеларите синтетичните пестициди на основата на никотин (като имидаклоприд и клотианидин) са една от причините за изчезването на пчелите. Неоникотиноидните пестициди са невротоксини. Влиянието им върху насекомите се изразява в дезориентация и намаляване на имунната защита, което може да доведе до РПЧ.

От десет години насам пчеларите във Франция се борят срещу химическия концерн Bayer CropScience. Според тях един от най-продаваните пестициди на компанията, имидаклоприд, който носи търговското име Gaucho, е довел до измирането на 1/3 от 1,5 млн. пчелни колонии в страната.

През 1999 г., след като хиляди души излизат на протест, френското правителство забранява употребата на Gaucho при посевите от слънчоглед. Франция налага забрана върху още два пестицида заради потенциална опасност за пчелите. Въпреки това през отминалата зима смъртността при пчелите във Франция достига 60%.

През май тази година Германия забрани осем пестицида, след като пчелари от провинция Баден-Вюртемберг се оплакаха, че 2/3 от насекомите им са измрели след третиране на посевите с клотианидин, който се продава от Bayer под търговското име Poncho.

Направените тестове на умрели пчели показват, че при 99% от тях има натрупване на клотианидин. От компанията производител обаче твърдят, че става дума за неправилно третиране на посевите с препарата и че при нормална употреба не би трябвало да има риск за пчелите. Въпреки това пчелари от различни краища на света застават зад твърдението, че неоникотиноидните пестициди са едни от главните виновници за изчезването на пчелите.

Генно-модифицираните култури
Във връзка с тази теория има твърде малко проучвания, но най-известното е това на университета в Йена (Германия), където между 2001 г. и 2004 г. се провежда изследване за установяване на ефекта, който може да има поленът от генно-модифицирана царевица върху пчелите.

В царевицата са внедрени гени от почвената бактерия Bacillus Thuringiensis, която е силно токсична за някои видове насекоми. Според изследването няма доказателства за токсичен ефект от BТ царевицата върху здрави пчелни популации.

По случайност обаче изследваните пчели (и контролната група, и насекомите, хранени с BТ полен) се заразяват с паразити. Тогава се наблюдава значително намаляване на броя на пчелите при тези, които са били хранени с полен от BТ царевица.

Според Ханс-Хайнрих Каац, професор от университета в Хале и ръководител на изследването, BТ токсинът може да е отслабил имунната система на пчелите, а паразитите просто да са ги довършили.

Каац обаче твърди, че е твърде възможно да е станало и обратното. Трябва да се има предвид и това, че концентрацията на BТ токсина, даван на пчелите, е била 10 пъти по-голяма отколкото в нормалния BТ полен.

Паразити и болести
Някои учени твърдят, че РПЧ се дължи на различни болести и вируси, като вароатоза, нозематоза и вирусът IAPV (Israel Acute Paralysis Virus). Често при РПЧ се откриват множество заболявания при пчелите, но засега не е идентифицирано определено заболяване, което да присъства при всички наблюдавани случаи.

Индустриалното земеделие
Честа практика в САЩ, а и във все повече други държави, е отдаването под наем на пчелите с цел опрашване. Пчелните кошери се местят от едно място на друго според цъфтежа на различните култури, като често пътуват хиляди километри, което води до постоянен стрес.

Освен това монокултурите, отличителният белег на съвременното индустриално земеделие, покриват по-голямата част от обработваемите земи. Това осигурява множество предимства за фермерите: насажденията цъфтят по едно и също време, могат да се третират с едни и същи пестициди, намаляват се разходите за труд и може да се оптимизира събирането на реколтата.

За пчелите обаче нещата стоят по съвсем друг начин - поленът от една единствена култура не осигурява балансирана и здравословна хранителна диета и това ги прави по-податливи на болести и отравяне с пестициди.

Въпреки всичко това сега учени, спонсорирани от Борда на производителите на бадеми в Калифорния, където се произвеждат 80% от бадемите в света (производство, което е възможно благодарение на наемането на хиляди пчелни колонии за опрашване), експериментират с изкуствени феромони.

Те подмамват пчелите да си мислят, че в кошера има повече ларви, които се нуждаят от храна. Така насекомите се форсират да опрашват повече бадемови цветчета, за да може да се осигури по-голямо производство.

Замърсяването
Според изследване на университета във Вирджиния ароматните молекули, произвеждани от цветята, се свързват със замърсители от въздуха и вместо уханието да се носи надалеч от вятъра, цветният мирис търпи химическа промяна. Ако допреди 200 години той е можел да се усети от пчелите на разстояние 1000 -1200 м, днес тази дистанция е само 200 - 300 м.

Глобалното затопляне
Климатът се променя - свидетели сме на небивали суши и опустошителни дъждове. В някои части от света температурите стават много по-високи, а в други много по-ниски от нормалните. Пролетта идва по-рано, а цветовете прецъфтяват много по-бързо. Това оказва негативно влияние и върху качествата и хранителната стойност на полена, който събират пчелите.

Мобилните телефони
През 2006 г. в университета в Ландау (Германия) се провежда изследване на ефектите, които радио честотите могат да окажат върху пчелите. Предполага се, че когато към кошера има прикрепена DECT (цифрова безжична телекомуникация) базова станция, електромагнитното поле може да повлияе негативно върху способността на пчелите да намерят обратния път към кошера.

По време на изследването се наблюдава разпадане на половината от колониите, към които има прикрепена DECT станция, но това се случва и при някои от контролните колонии, към които няма прикрепена DECT база.

През април м.г., започвайки със статия в "Индипендънт", в целия свят се разпространява новината, че мобилните телефони са отговорни за мистериозното изчезване на пчелите.

В последствие от университета в Ландау се разграничават от това твърдение и става ясно, че изследването е било неправилно интерпретирано от медиите и няма достатъчно надеждни доказателства, подкрепящи връзката между CCD и употребата на мобилни телефони.

Първата регистрирана мистериозна загуба на пчели е в САЩ преди 150 години. Според пчеларите пчелите са барометър на влиянието на човешката дейност върху природата и както животните се държат странно предусещайки земетресение или ураган, така и празните кошери са може би предвестник на разразяваща се екологична криза.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 30 минути

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 52 минути

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 1 час

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 1 час

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 1 час

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 1 час

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 2 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 2 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 2 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 2 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 2 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 2 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 2 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 2 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 3 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили