0

В ътрешният министър Румен Петков подаде оставка. Решението му бе обявено на специален брифинг в МВР след среща с премиера Сергей Станишев, състояла се по-рано в неделя.

Министър-председателят заяви, че оставката ще бъде приета в контекста на промените в кабинета, обещани в петък, когато Народното събрание гласува петия вот на недоверие срещу правителството.

Петков изтъкна три основни мотива за оттеглянето си: желанието си за "повече държава и държавност", стабилност в МВР, както и запазването на авторитета на партията, която представлява.

Той беше категоричен, че решението му

не е израз на слабост или на поддаване на натиск,

в чиято основа са клеветата и интригата, а е израз на стремеж за повече държава и държавност.

Нося отговорност за определени кадрови решения в МВР, които днес са факт за всички, с които предложения съм подвел и държавното ръководство, каза още Петков и посочи сред основанията за взетото от него решение нуждата от стабилност във и около вътрешното министерство.

По думите му той е хвърлил цялата си енергия и воля, за да създаде добри условия за работа на състава и по никой начин не може да бъде причина да се нагнетява напрежение в министерството.

Не мога да подмина добрите резултати през последната година, каза Петков и изброи разбиването на няколко престъпни групи, осигуряването на сигурност по външните граници на страната и ограничаването на корупцията по висшите етажи на властта.

Министърът благодари на личния състав на ведомството.

За мен беше привилегия, че имах възможността в един много тежък за България период да работя с десетки хиляди честни и почтени служители на МВР, посочи той.

"Не предадох никого от системата. В живота си не съм предавал нито човек, нито кауза. За съжаление, има немалко случаи, в които аз самият съм бил предаван. Оттеглянето ми ще създаде нормални условия за работа на състава", допълни Петков.

Той изтъкна, че скоро страната навлиза във важен период, в който всички ще се подготвят за нови избори.

При пределна мобилизация БСП има ресурса и способността да се представи убедително и

да носи отговорност за управлението на страната и в следващия мандат,

смята той.

Петков подчерта, че решението да се оттегли не е взето днес или вчера, а е коментирано с премиера и преди 15 дни е поставено на обсъждане пред Изпълнителеното бюро на БСП.

То е плод на моята категорична воля да се подчини интересът на политическата система на българската държава и държавност, посочи Петков, който не пожела да отговаря на журналистически въпроси след изявлението си.

Той изтъкна, че решението за оставката му не е било взето в последния момент и е било консултирано с премиера.

"Петков ме информира за своето намерение да подаде оставка. Искам да припомня, че още преди две седмици той пое политическата отговорност за разклатеното доверие в МВР", коментира премиерът.

Станишев определи постъпката на вътрешния министър като

"закономерна, логична и достойна - защото се създаде много тежка среда към МВР"

и уточни, че вече има кандидатури за поста на министър на вътрешните работи.

Според министър-председателя Румен Петков "е излязъл с ясни идеи за реформи в МВР и те ще бъдат реализирани след широка обществена дискусия, за да се възстанови доверието в министерството".

Петков е отчел някои свои грешки, отбеляза Станишев и подчерта, че част от тях били наследени от предишни управления.

Оставката ще бъде приета в контекста на цялостния ремонт на кабинета, посочи премиерът.

Аз поставих това свое виждане пред коалиционните партньори, защото ни трябва силен кабинет, със силна парламентарна подкрепа, каза още Станишев.

"Не става въпрос за преразпределение на квоти - колко министри и заместник-министри да има всяка партия в кабинета, а да се направят такива промени, които да позволят да се реализира актуализираната програма на правителството и да се отговори на очакването на българските граждани. Това е моето условие към коалиционните партньори", каза в заключение Станишев.

Не виждам изненада в решението на Румен Петков

след този натиск, на който той беше подложен, заяви с първи коментар говорителят на БСП Ангел Найденов пред БНТ.

"Това е израз на мъжество и той още преди две седмици пое отговорността пред Изпълнителното бюро на БСП. Но не искахме да вземем решението за неговата оставка под натиск. Оставката на Петков се вписва в казаното от премиера за структурни и персонални промени", каза още Найденов.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, цитиран от БГНЕС, оцени оставката на вътрешния министър като достойна и посочи, че

така се ускорява самият ремонт на кабинета

Оставката му обаче не решава проблемите на МВР, отбеляза Доган.

Според него е необходима радикална реформа и той се надява следващите дни да има информация за това. Лидерът на ДПС отказа да коментира евентуалните предложения на неговата партия като мандатоносител за предстоящите министерски промени.

Оставката на министъра на вътрешните работи Румен Петков е

логична и полезна развръзка за ситуацията,

възникнала през последните седмици и получила своята кулминация по време на разискванията по вота на недоверие към правителството и по време на гласуването му, коментира зам.-председателят на ПГ на НДСВ и говорител на партията Станимир Илчев.

"Сега актуализираната правителствена програма плюс идеите и предложенията, направени от премиера Сергей Станишев получават по-добра алтернатива за реализация.

Виждаме, че позицията на НДСВ е осмислена и според нас е превърната в елемент на един подход, който започва очевидно да се прилага практически от днес нататък", каза още Илчев.

Оставката на Петков е достоен ход, който е присъщ на европейската политика, заяви Минчо Спасов (НДСВ), който е председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Обществените очаквания бяха това да се случи по-рано,

отговори той, запитан дали решението на Петков да се оттегли е закъсняло.

Спасов каза още, че няма информация в рамките на тройната коалиция да е обсъждано името на евентуалния наследник на Петков на поста.

Димитър Бъчваров, зам.-председател на ДСБ, заяви, че оставката на вътрешния министър е голям успех на неговата партия, опозицията, медиите и цялото общество.

"Тази оставка обаче е твърде закъсняла и не решава кризата. Това правителство и лично премиерът застанаха до мафията срещу гражданите на България и опетниха лицето на страната ни пред Европа и пред света.

ДСБ припомнят, че освен Румен Петков, в кабинета на Тройната коалиция има още компрометирани министри.

Отново настояваме за оставките на Емел Етем, Радослав Гайдарски, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, Нихат Кабил, Джевдет Чакъров, заради корупционните практики, допускани от тях", каза Бъчваров, цитиран от БГНЕС.

Българският министър на вътрешните работи Румен Петков обяви днес пред журналисти, че подава оставка, съобщиха от София агенциите Франс прес, Ройтерс и ДПА.

Петков подаде оставка, след като министерството му бе разтърсено от скандал с корупция, а самият той призна, че е имал контакти с хора от средите на организираната престъпност, напомня АФП.

Брюксел прикани София да предприеме спешни действия след убийствата на автор на книги за могъщия престъпен свят в България и на ръководителя на енергийна компания, отбелязва Ройтерс.

ДПА посочва, че вътрешният министър се оттегля на фона на настоятелните искания на опозицията той да подаде оставка заради връзки с организираната престъпност.

В отговор на настояванията на опозицията за оставка на Петков издигналата го на този пост БСП се изказа в негова подкрепа, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В доклада на Европейската комисия от февруари бяха отправени критики към България заради неохотата й да се бори с организираната престъпност. Следващият доклад ще бъде през юни, напомня ДПА.

Асошиейтед прес отбелязва, че оставката на Петков идва след скандал в МВР, в който двама високопоставени полицейски служители бяха арестувани и им бяха предявени обвинения в злоупотреба със служебно положение и разкриване на държавни тайни на криминални босове.

АП цитира Румен Петков, че поема отговорността за решенията си, някои от които по негови думи "са подвели държавното ръководство".

Кметът на София и основател на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че решението на Петков е изключително закъсняло и призова за предсрочни избори, предаде ДПА. Неотдавнашни проучвания на общественото мнение сочат, че партия ГЕРБ сега е с най-висок рейтинг в България, отбелязва германската агенция.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 3 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 5 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 6 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 6 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 6 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 7 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 7 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав