0

С лед повече от 10-годишен период нарастване на употребата на наркотици Европа може би навлиза в по-стабилна фаза. Налице са не само признаци за това, че употребата на хероин и инжектирането на дрога са по-рядко срещани, но според новите данни нивата на употреба на канабис вероятно се стабилизират след период на устойчиво нарастване.

Въпреки това позитивните послания са помрачени от високите нива на смъртност, свързана с употребата на опиати, и нарасналата употребата на кокаин.

Това са основните изводи на Агенцията на ЕС за наркотиците (EMCDDA), която представя в Брюксел своя "Годишен доклад 2007: състояние на проблема с наркотиците в Европа".

(Вж. статистика за употребата на наркотици у нас)

Стабилизирана употреба на канабис и спад на популярността му сред младежите

Почти 1/4 от всички възрастни жители на ЕС - около 70 млн. души на възраст от 15 до 64 години, са опитвали канабис някога през живота си и около 7% - 23 млн., са го употребявали през последната година.

Но докато канабисът остава най-масово популярният нелегален наркотик в Европа, данните за новите тенденции са повод за "предпазлив оптимизъм", се казва в доклада.

След резкия скок в употребата на канабис през 90-те години и последвалото по-умерено увеличение след 2000 г. най-новите данни сочат, че в момента тя се стабилизира или спада, по-специално в страните с най-висока употреба. В някои държави членки има признаци, че сред по-младите възрастови групи популярността на наркотика вероятно намалява.

Според представения днес доклад средно 13% от младите европейци (от 15 до 34 години) са опитвали канабис през последната година. Най-високи нива на употреба са регистрирани в Испания (20%), Чешката република (19,3%), Франция (16,7%), Италия (16,5%) и Великобритания (16,3%).

В страните, които оглавяват класацията, най-новите данни сочат, че процентите се стабилизират или започват да спадат в Испания и са намалели с около 34% в Чешката република, Франция и Великобритания. Най-новите данни от страните в средата на класацията показват стабилизация в Дания и Холандия и спадащи нива в Германия.

Сред по-младите почитатели на канабиса на Острова (от 16 до 24 години) употребата през последната година е намаляла от 28,2% през 1998 г. до 21,4% през 2006 г., което показва, че там наркотикът е станал по-малко популярен в тази група.

Според проучване в испанските училищата употребата на канабис през последната година сред 14-18-годишните е намаляла от 36,6% през 2004 г. до 29,8% през 2006 г.

Докато нивата изглежда все още нарастват сред младежите в Унгария, Словакия и Норвегия, в повечето случаи увеличенията са малки и не толкова подчертано изразени в по-новите оценки. Изключение прави Италия, където процентът на употреба на канабис през миналата година в същата възрастова група е нараснал от 12,8% през 2003 г. до 16,5% през 2005 г.

Вниманието се насочва към интензивната употреба на канабис

Само една относително малка част от почитателите на канабиса съобщават, че прибягват до наркотика редовно и често, и все пак това е "значителен брой хора", се отбелязва в доклада.

По приблизителни оценки на EMCDDA около 1/5 от 70-те милиона възрастни европейци, които някога са пробвали канабис, посочват, че са го правили през последния месец - над 13 млн. души.

Приблизително 1% от възрастните граждани на ЕС - около 3 млн. души, вероятно употребяват наркотика всекидневно или почти всеки ден. Нивото на разпространение е като цяло по-високо сред по-младата възрастова група, по-специално сред младите мъже.

Между 1999 и 2005 г. броят на европейците, потърсили лечение за проблеми с канабис, се е увеличил три пъти, въпреки че тази възходяща тенденция изглежда се е стабилизирала. През този период броят на новите пациенти е нараснал от 15 439 на 43 677, а през 2005 г. над 1/4 от всички, потърсили лечение, са имали проблеми именно с канабиса.

Остава неясно до каква степен това по-интензивно търсене на лечение е резултат от повишаване на употребата и последващата нужда от лечение.

Други фактори също могат да влияят, например по-големият брой хора, насочени от системата на правосъдието, по-доброто отчитане или откриването на нови центрове за специализирано лечение, свързано с употребата на канабис, отчитат експертите.

Ситуацията с канабиса в Европа се усложнява и от пазарни фактори,

се отбелязва в доклада. Над половината от страните в ЕС докладват, че известно количество от наркотика е местно производство.

Подобен произведен в домашни условия канабис може да има голяма сила на действие, но е по-труден за проследяване от вносния вариант, тъй като е по-малко вероятно да бъде засечен поради по-кратките пътища на доставка. Анализирането на пазара на канабис ще бъде един от приоритетите на агенцията за 2008 г.

В момента в Европа се развиват иновационни интервенции за удовлетворяване на твърде различните потребности на инцидентните, редовните и интензивните потребители на канабис. Те включват използване на интернет за целта, както и съобщения по мобилен телефон за информация и съвети към тях.

Според последните оценки употребата на кокаин отново се увеличава

Около 4,5 млн. европейци на възраст 15-64 години вероятно са използвали кокаин през последната година, съобщава EMCDDA, ревизирайки оценката си от 3,5 млн. в миналогодишния доклад.

Въпреки големите различия между страните, новите данни потвърждават мястото на кокаина като предпочитан стимулант и като втори най-често използван незаконен наркотик след канабиса - пред екстазито и амфетамините.

По оценка на EMCDDA около 12 млн. европейски граждани - 4% от всички възрастни, са пробвали кокаин някога през живота си. Около 2 млн. са вземали наркотика през последния месец, два пъти повече от оценката за екстази.

Сред младите (15-34 години) нарастване в употребата на кокаин през последната година е било отчетено в повечето страни с нови данни от проучвания, въпреки че в държавите с най-голямо разпространение - Испания и Великобритания, увеличението е било сравнително малко, което предполага, че употребата може да наближава насищане. Определено нарастване се отчита в Дания и Италия.

Въздействие на кокаина върху общественото здраве

Показател за това как кокаинът влияе върху общественото здраве е увеличеното търсене на лечение, свързано с наркотика. През 2005 г. почти 1/4 от всички нови случаи на потърсено лечение в Европа са били свързани с този вид дрога. Високи процентни стойности на употребяващи кокаин сред пациентите на лечение за наркотици се отчитат в Испания и Холандия.

Според доклада центровете за лечение са изправени пред необходимостта да се грижат за широк спектър от пациенти: социално интегрирани хора; употребяващи наркотици за развлечение; употребяващи наркотика заедно с алкохол или с други видове дрога; хора с опиатни проблеми, които си инжектират кокаин заедно с хероин; както и ограничен брой силно маргинализирани хора, употребяващи крек-кокаин.

Около 400 смъртни случая, свързани с употребата на кокаин, са регистрирани в Европа през 2005 г. Здравните последици обаче често не са добре разкрити в съществуващите системи за отчитане.

Рекордни количества конфискуван кокаин

Други фактори също посочват възходяща тенденция в употребата на кокаин, се казва в доклада. Както броят на конфискациите, така и конфискуваните количества са се увеличили на Стария континент между 2000 г. и 2005 г.

По приблизителни оценки през 2005 г. са извършени 70 000 конфискации на кокаин в размер на рекордните 107 т, което е с над 45% повече от количествата, конфискувани предходната година.

Главен входен пункт за Европа остава Иберийският полуостров. На Испания се пада около половината от общия брой конфискации и най-голямото задържано количество (48,4 т през 2005 г.). Португалия пък изпревари Холандия като страна, заемаща второ място по задържани количества кокаин (18,1 т през 2005 г.)

Повечето конфискуван кокаин в Европа пристига на континента от Южна Америка или през Централна Америка и Карибите, като държавите от Западна Африка все по-често биват използвани като транзитни маршрути.

Свързаните с кокаина престъпления са нараснали през периода 2000-2005 г. във всички европейски страни, освен в Германия, където броят е останал относително стабилен. Средно за Европа увеличението за този период е с 62%.

ХИВ: обща положителна оценка, но около 3 500 нови заразявания сред инжекционно употребяващите наркотици

През 2005 г. равнището на предаване на ХИВ-инфекции сред инжекционно употребяващите наркотици (IDUs) беше ниско в повечето страни от ЕС. Тази позитивна картина може да се разглежда в контекста на по-голямата достъпност до превенция, лечение и мерки за намаляване на щетите, както и спада в популярността на инжекционната употреба на наркотици в някои страни.

Според доклада ситуацията в Естония, Латвия и Литва остава тревожна, но и тук най-новите данни свидетелстват за относително намаляване на новите заразявания. Португалия съобщава за най-висок процент предаване на ХИВ сред инжектиращите си дрога от всички страни на ЕС, за които има данни (около 850 нови заразявания, диагностицирани през 2005 г.).

Въпреки че инжекционната употреба на наркотици е станала по-малко значима като начин за предаване на ХИВ, по приблизителни оценки на EMCDDA през 2005 г. тя е причина за около 3500 новодиагностицирани случая на ХИВ в ЕС. Исторически погледнато този брой може да изглежда малък, но все пак той все още представлява значим проблем за общественото здраве.

Според доклада между 100 000 и 200 000 души, които някога през живота си са употребявали наркотици инжекционно, живеят с вируса на ХИВ.
Вирусът на хепатит С (HCV) обаче е по-широко разпространен от ХИВ сред тях и по-равномерно разпределен. По оценка на EMCDDA около 1 млн. души живеят с него поради тази причина.

Европа рискува да не постигне целите за намаляване на смъртните случаи, свързани с употребата на наркотици

Свръхдозата е сред основните причини за предотвратимите смъртни случаи сред младите европейци, съобщава EMCDDA. В последно време увеличение на смъртните случаи е регистрирано в няколко страни, с подчертано нарастване от над 30% в Гърция, Австрия, Португалия и Финландия.

Броят на смъртните случаи в ЕС и Норвегия е намалял с 6% през 2001 г., с 14% през 2002 г. и с 5% през 2003 г. след рязко увеличение през 80-те и началото на 90-те години и устойчиво увеличение от края на 90-те до 2000 г.

Докато увеличаващата се употреба на хероин и инжектирането са вероятна причина за предишния по-голям брой смъртни случаи, това не може да се каже за настоящото им нарастване, тъй като хероиновата употреба в Европа изглежда е стабилизирана в повечето страни.

Рисковите фактори, които вероятно допринасят за този проблем, включват по-скоро ползването на няколко вида опиати и увеличената достъпност на хероинa.

Приблизително 6610 т опиум са били произведени през 2006 г. - от тях 92% в Афганистан. Общият потенциал на производството на хероин се изчислява на 606 т през 2006 г., сравнено с 472 т през предходната година.

Докато ефектът от рекордното производство на опиум все още не се вижда в данните за употребата на хероин в Европа, днешният доклад предупреждава: "Устойчивостта на общата стабилна и подобряваща се ситуация, която се наблюдава в Европа, се поставя под въпрос от увеличаващото се производство на опиум в Афганистан".

Проучване показва, че субституиращата терапия намалява риска от фатални свръхдози, и въпреки това всяка година се съобщава за смъртни случаи, свързани с неправилна употреба на субституиращи лекарства.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Много е вероятно Русия към момента да е загубила сто бойни самолета&quot;</p>

Великобритания: Русия вероятно е загубила сто бойни самолета

Свят Преди 5 минути

Това съобщи британското министерство на отбраната

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Сигнал за бомба евакуира летище в Дания

Свят Преди 1 час

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 2 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 2 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 2 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 3 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 3 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 3 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 4 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 4 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 4 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 5 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 6 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност