0

Комисията по досиетата винаги работи въз основата на документацията и стриктно спазва закона. Ние няма да си позволим дори и на милиметър да нарушим закона или да накърним правата на дадено лице, каза председателят на комисията, бивш депутат от БСП, Евтим Костадинов в интервю за БНТ тази сутрин.

Следва пълният текст:

- Да започнем оттам - 139 депутати много ли са, малко ли са, колко документация изчетохте, можете ли да се ангажирате, че това са всички, които са работили в някаква връзка с Държавна сигурност?

- Това като, малко статистика да кажем, т.е. общият брой е 1815 души.

- Които сте проверявали?

- Да, от Великото народно събрание до 40-ото Народно събрание. Конкретно 1794 души бяха проверени, останалите бяха изключени от проверката поради възрастовата граница.

Знаете, че законът, родените след 1973 г. не позволява и не ги хваща. И от тези 1794 души 139 излязоха всъщност общият брой.

Аз лично мога да споделя впечатлението си, че хубавото е, че от Великото народно събрание към 40-то Народно събрание, особено в 40-то Народно събрание, цифрата намалява.

Примерно общият брой във Великото Народно събрание е около 66 души. С всяко следващо събрание и към 40-то Народно събрание отива вече цифрата около 19 души.

- Може би ги разпростират по други институции...

- Може би или са пренасочени по други направления, но важното е, че в законодателната дейност в Народното събрание, където е съсредоточена, чувствително се чувства такъв спад.

- Тя обаче има концентрация в една парламентарна група. Ето тук подзаглавието на в. "Сега" - "Атака" е вкарала най-много сътрудници на службите в настоящия парламент. Не че това е някаква изненада.

- Може би случайност. Все пак може би някаква определена закономерност, но важното е, че това, което може би да се направи като анализ от документацията на всеки един от документите, е, че към момента, когато те са станали народни представители, вече не са били действащи. Тоест не са били под влиянието на службите, ако можем така да преценим документацията, и т.е. не са се влияели, надявам се и така да е...

- Ама това е по документацията, а иначе то тайна работа това е Държавна сигурност и никой не знае...

- Тайна работа, да. Все пак позитивно да гледаме на нещата.

- Че те съвестно като депутати са защитавали...

- Съвестно като народни представители са...

- ...интереса на България, на народа и така... Обаче сега кое е особеното? Първо, вие откакто сте започнали да вадите досиета, нито един не е излязъл да каже - да, вярно, аз бях агент. И всеки отрича, оправдава се.

Ето в. "Стандарт" са ги изредили много. Марко Мечев, депутат от БСП: "За първи път чувам", казва човекът. Сега го чувам за първи път. Никога не съм подписвал никакъв документ за каквото и да било, нито съм разговарял с някого от Държавна сигурност.

Петър Берон: "Не съм бил сътрудник, не съм бил осведомител".

Лютфи Местан: "Някой е вписал името ми. И така нататък, за да стигнем до Георги Юруков, който е депутат от сегашното Народно събрание от групата на социалистическата партия и е член на вътрешната комисия. Той казва: ще съдя комисията и моята позиция винаги е била, че този закон противоречи на конституцията и на Европейската харта за правата на човека. При липса на данни за изразена воля на лицето да работи за тайните служби не може да се огласява името му. Има си резолюция на Съвета на Европа и т.н.

Да започнем оттам, в смисъл как ви се вижда това? Защото вие им гледате документите, четете, ако са имали донесения, доклади, там, рапорти или както се казват. Би трябвало да можете да съпоставите изказванията по вестниците през това, което вие четете.

- Това, което всъщност комисията изнася, ние се стараем да спазваме стриктно закона. И знаете, че тук съм присъствал и като народен представител, когато обсъждахме трите проектозакона.

В крайна сметка приехме този закон и с едно голямо и политическо, и бих казал, народно представителство единодушно. И дори тук от изказалите се вече бивши колеги народни представители, настоящи са, но всъщност аз вече не съм в Народното събрание, също активно участваха и гласуваха за приемането на този закон.

Разбираема е тяхната позиция, но аз мисля, че те не са вникнали по същество в закона, когато всъщност законът беше обсъждан и приет. Може би са очаквали, че този закон ще остане на книга и няма да започнем да действаме.

Дори ако си спомняте, тук при предишните посещения, преди да стартира и работата на комисията, много имаше и "за", и "против".

Нормално е, все пак комисията се занимава с разкриване на документация, която не е лицеприятна за лицата.

Аз едно искам, така, твърдо и убедено да споделя, че комисията винаги работи въз основата на документацията и стриктно спазва закона. Ние няма да си позволим да направим дори и милиметър, ако мога да използвам тази дума, да нарушим закона или да накърним примерно правата на дадено лице.

- В този смисъл, ако Георги Юруков тръгне да ви съди, вие сте убеден, че няма за какво да се хване.

- Твърдо съм убеден. Аз мисля, че колегата може би, след като вече има възможност да се запознае и да използва тези си права, първо, в комисията с наличната документация, може би ще си промени и мнението.

Но всъщност аз искам да споделя нещо друго. Не е само той, много са, виждате вече и гласовете, и лицата, които всъщност вече са засегнати от дейността на комисията, казвам го засегнати, т.е. въз основа на тази документация.

Това всъщност аз го отдавам преди всичко на продължаващата може би, така, вече затихващи функции пак на бивши колеги от Държавна сигурност,
казвам колеги, все пак в едно министерство сме работили, но те продължават по тази си схема, уверявайки своите вече бивши агенти, че, да не се безпокоят, всичко всъщност е, така, унищожено, в крайна сметка, така, може би на груб казано глас, прикрито, но едно трябва да е ясно, че в картотеките и особено в регистрационните дневници това всъщност никой не си е позволил да пипа и няма право да пипа. Знаете, че силните години на...

- Тоест, ако да кажем, аз да го кажа по-ясно, всеки, който в периода на прехода някой му е казал, че досието му е изгорено...

- Унищожено.

- ...унищожено, откраднато и т.н., да си прави сметка, че има картотеки.

- Точно така, да. Това всъщност може би силно се е наложило в годините, 1990 г., знаете, когато имаше и заповед за унищожението на голямата част на архивните дела, но в крайна сметка картотеките и всички образци от тези картотеки, и особено регистрационните дневници са налице.

И има и други възможности, които, така, може би вече и в практиката комисията се натъкна, при едно вече по-задълбочено търсене по различни архиви и ведомства, защото все пак тези неща могат да се засекат не само в едно от ведомствата, знаете, че и протичат и при определени разработки, при по-професионално отношение и четене...

- През други дела...

- Да, може също да се достигне до тази...

- ...и така нататък.

- Да.

- Добре, дайте сега да видим казуса с Лютви Местан. Той казва оповестеният картон с моето име не е продукт на моята съвест, тя съвестта картони не произвежда по принцип. "Не мога да се чувствам отговорен за това, че някой въпреки волята ми е вписал моето име в този реквизит". Както комисията признава, няма никакви други данни, нито декларация, нито доноси.

- Аз мисля, че съвсем коректно комисията се старае да поднася информацията пред обществото, дори и да не допуска нито един, така, нито една грешка, в крайна сметка да бъде коректна и към обществото с поднесената информация, и коректна към даденото лице.

В случая тук казусът малко, така, бих казал, че е и леко загадъчен. Защо казвам леко загадъчен?

- Да, защото вие сте написали отдолу, че липсва документ по член 3 ли беше, да не сбъркам.

- По член 25, точка трета.

- Да. Така.

- Но защо казвам, че е леко загадъчен? Защото все пак има официално писмо, официален доклад, в професионалния доклад на основание член 16, точка втора, Министерството на вътрешните работи споменава, че документацията 1986 г. е предадена на Първо главно тогава управление.

А в официалното писмо от Първо главно управление категорично е подчертано, че такава документация и такава регистрация на такова лице или такъв агент няма.

- Загубила се е по пощата сигурно, да.

- По пощата... така. Това коректно е отнесено в изложението и в решението на комисията. Но всъщност регистрацията като...

- Като агент.

- ...агент е налице с всичките необходими всъщност атрибути по закона, за да бъде обявен.

- Тоест, ако и г-н Местан...

- Така че ние сме...

- ...примерно реши да ви съди, пак няма основание според вас?

- Точно така.

- ...да подходи по този...

- Спазена е буквата на закона.

- ...начин. Сега, с извинение за въпроса, ама какво става с прочутата сграда, понеже това го говорим още от...

- Да си дойдем отново на тази тема. Има малко напредък, малко, така, казвам го защо - защото все пак знаете, че крайната дата беше 18 август, а в настоящия момент получихме, вчера тоест получих едно писмо от областния управител, че в понеделник ни кани да получим единия етаж, явно ще ги получаваме на части или на порции, така да се изразя.

- Е, те ще ви настанят вас сега, пък то няма да има място за архива.

- За архива, но ние ще направим всичко възможно да направим така, че да имаме... Тази дейност, която е всъщност крайно необходима, да бъде осигурена, пък другите удобства за членовете на комисията впоследствие ще ги развиваме.

Така че в понеделник се надявам да получим поне единия етаж. Знаете, че ще ни трябва малко ремонтна дейност.

И в крайна сметка сме си поставили една крайна цел - поне за местните избори с новите вече представители на местната власт и ние вече да се сдобием с база, с която вече нормално да можем да работим, да разполагаме.

- Сега, вие се сещате, че аз не ви задавам въпроса от някакво битово естество, нали, имате ли бюра примерно, или имате кабинети. Въпросът е, че от средата на август върви една много сериозна атака срещу дейността на комисията. Много хора, вицепремиерът Ивайло Калфин се изказва категорично против закона и против комисията.

Ето сега и г-н Юруков казва направо, защото Ивайло Калфин каза да се промени там, да се разделят добрите, лошите ченгета, а Юруков казва направо да се забрани, в смисъл да се закрие комисията и да се отмени законът.

- Интересното е, че се чуват гласове от лица, които са засегнати. И аз не споделям, и съм го казвал, определено тяхното виждане, защото дори тези лица участваха в приемането на закона, повтарям се в този момент, дори имаха и възможност и да наложат и вето.

А в крайна сметка аз съм споделил и не споделям и позицията на външния министър Ивайло Калфин, че всъщност, не искаме да даваме оценки, нали, но в крайна сметка дейността на външното министерство е да осигурява политиката на държавата и на правителството зад граница.

А аз се учудвам, че той развива дейност, която би трябвало да се развива от директора на Националната разузнавателна служба, тоест той да се грижи за своите...

- За моралното и психическото здраве...

- ...за моралното или пък за цялостното...

- ...на своите агенти.

- ...на агентурния апарат. И неговото всъщност осигуряване на прикритие. Така че мисля, че законът в практиката доказа своята...

- Как си го обяснявате, как си обяснявате факта, че външният министър заема такава категорична позиция?

- Можем да погледнем различните гледни точки. От негова гледна точка може би той се притеснява, и е нормално да се притеснява, защото все пак те вече са назначени и са действащи, примерно вече за...

- За посланиците говорим.

- ...тези, посланиците. И той все пак, това малко или много създава проблеми в работата на външно министерство. Но в разговора с него аз споделих, че вярно е, да, трудно е в този момент, но този закон не беше приет за ден-два, знаете, че беше, така, подхваната идеята и как се роди няма да напомняме, приет беше в края на годината.

Имаше възможност да се предприемат много, бих казал, изпреварващи действия във всякакъв вариант, независимо че законът няма лустрационен характер. Но все пак желателно е да откликваме поновому като членове на Eвропейския съюз.

- Бойко Борисов проверяван ли е? Понеже ще бъде следващият събеседник. Той беше избран за депутат от два многомандатни избирателни района 2005 година, ако не се лъжа.

- Той, да, беше избран, но по смисъла на закона той всъщност не положи клетва и всъщност той не е влязъл в качеството си като народен представител. Беше избран, но след полагането на клетвата, тогава вече влиза в това си качество.

Надявам се, че вече като кандидат-кмет и след регистрацията ще го проучим.

- Ще го проверите?

- Ще го проверим. Аз мисля, че там няма да има някаква съществена изненада. Но все пак да не избързваме със събитията.

- Да, да. Това ще го кажете с...

- След като направим обстойната проверка.

- ...документите си след като...

- Да.

- Имате ли готовност да проверите, колко души можете да проверите физически за местните избори?

- Този въпрос всъщност си го поставяме още отпреди месец и половина. Дори знаете, че на една от срещите и с вътрешния министър беше обсъждан този въпрос.

Действително се очаква една голяма бройка. Знаете, че примерно прогнозите са за кандидат-кметовете една голяма цифра, а пък за общинските съветници говорим с десетки хиляди.

Аз винаги съм призовавал, дори започнаха вече да идват и писмата от определени политически сили да извършват предварителна проверка на своите лица, което би улеснило и работата на комисията.

Създадена е необходимата организация. Може би вече има тренираност, има, между комисията и всички ведомства по закона, с които работи комисията.

Общо взето, големите, така, нерешени проблеми или, бих казал, казуси, които ни бяха традиционно наложени в работата, са изгладени.

И при една перфектна организация, все пак казвам, перфектна и бих казал, че може би малко повече с удължено работно време и в почивните дни ние сме длъжни да направим всичко възможно и да поднесем тази информация на избирателите, в крайна сметка да отидат пред урните с ясно съзнание за кого гласуват.

- Ангажирате се да я поднесете преди...

- Преди изборния ден.

- ...преди изборния ден. Добре.

- Точно така.

- Много ви благодаря за това участие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 7 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 55 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 1 час

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 1 час

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко