0

С обственици и мениджъри на над 20 компании от енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, транспорта и строителството учредиха и регистрираха партия Либерална инициатива за демократично европейско развитие (ЛИДЕР).

Нейни ръководители са шефове в предприятия на Христо Ковачки,

който притежава две централи, мини, ремонтно предприятие и верига от магазини.

Самият Ковачки не участва в новата формация. Той не иска да се намесва в политиката, каза пресаташето му Десислава Филипова.

Председател на ЛИДЕР е Кънчо Филипов - изпълнителен директор на "Брикел", собственост на Ковачки.

Негов заместник е Ангел Ангелов от мини "Черно море", също на Ковачки. Шефове от ТЕЦ "Марица 3 Димитровград", пак на Ковачки, са сред учредителите заедно с представители на "Данфос" за отоплителна техника, мебелната компания"Арон", "Евромаркет".

"Инициативата за създаването на партията идва от мениджъри на нашите компании и от фирми, с които сме работили. Искаме да обединим интересите на представителите на бизнеса", каза партийният лидер Кънчо Филипов.

ЛИДЕР е поредната бизнес партия, създадена в навечерието на местните избори. Вече се заявиха подобни формации във Варна, Бургас, Несебър, Хасково.

Според социолозите от "Алфа рисърч"

тези структури ще бъдат сериозен играч,

който през октомври ще се намеси в борбата за кметските столове и местата в общинските съвети със значителни шансове за успех.

За местните избори ще номинираме личности с високо обществено доверие, вече доказали своите възможности в обществения и икономическия живот като стопански ръководители на работещи дружества, каза Филипов.

Освен самостоятелно партията може да се яви и в коалиции

Може да подкрепяме и ГЕРБ, и БСП, в отделни региони - ДПС, допълни председателят.

По думите му от това коя формация какъв кандидат издига ще зависи решението на ЛИДЕР да влезе ли в съюз с нея или да се яви самостоятелно. Кандидатите на партията ще бъдат обявени до две седмици.

В Стара Загора например, където работят много от компаниите с представители в партията, ще се водят разговори с местния Клуб на работодателя и до седмица ще се разбере дали ЛИДЕР ще работи с него, каза Филипов.

В Клуб на работодателя се трансформира учредената за миналите местни избори партия "Общински съвет за Стара Загора". През 2003 г. тя пожела "активно участие на старейшините бизнесмени в работата на общинския съвет" и успя да вкара петима съветници. За тези избори сдружението вече подписа споразумение с ГЕРБ.

За близкия Казанлък пък вече било ясно, че новата партия няма да подкрепи червения кандидат за кмет Стефан Дамянов.

Според запознати с проекта ЛИДЕР партията ще се яви самостоятелно или в коалиция на изборите в градовете, където Ковачки има предприятия - Бургас, Сливен, Враца, Велико Търново, Перник, а вероятно и в София.

Член на ръководството на БСП, която беше посочена като вероятен партньор, изрази надежда, че новата партия ще съответства на европейските демократични ценности и няма да е като ГЕРБ или "Атака".

И той, както и негови колеги не бяха чували, че формацията вече се е регистрирала. Никой от левицата не се нае категорично да отговори дали ще си сътрудничат с нея или не.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че не знае за новата партия, а и тя не го интересува."Не искам въобще да ме занимавате с глупости", бяха думите му.

Политици от ДПС не бяха открити за коментар. Партията на Ахмед Доган беше обвинена, че на изборите за евродепутати на 20 май се е възползвала от схема за купуване на гласове в "Мини Перник" - собственост на Христо Ковачки.

Това показа репортаж на Нова телевизия, заснет със скрита камера. Работници в мината разказаха, че началниците са им раздавали по 10 лева, за да гласуват за ДПС, и са ги предупредили да си търсят друга работа, ако партията не събере достатъчен брой гласове.

Миньорите разказаха, че схемата работила не само в "Мини Перник", но във всички подразделения - собственост на Ковачки. От ЦИК заявиха, че "може да се приеме, че има извършено престъпление и трябва да бъде сезирана прокуратурата", в ДПС отрекоха твърденията.

Сред учредителите на ЛИДЕР са "Данфос", Централна ремонтна база - Перник, "Евромаркет" "Интеринструменти", мебелната компания"Арон", "Бианчи кафе", чийто собственик е Звезделин Златев, който притежава и компания за дърводобив, софийската компания "Пауър", която се занимава с търговия с горива и руди, димитровградската "Химтекс" в търговията.

Вълчо Митрушев, който е един от собствениците на "Химтекс", участва в сдружението"Ротари клуб" и е собственик на диагоностичния център "Интермедика".

В ръководството на новата партия е Петър Петров, който е собственик на строителната компания "Еко Енергия холдинг" и "Златно пиле Монтана".

Социолозите

Станислав Стоянов от "Алфа рисърч" смята, че бизнес формациите имат сериозен потенциал за местните избори. Той цитира изследване на "Алфа рисърч" от началото на август, според което около 18 на сто от избирателите заявяват готовността си да подкрепят подобна алтернативна на традиционните партии листа за общински съветници.

Тази нагласа нараства до 30 на сто в по-малките общини. Интересът на бизнеса към участие в местната власт пък е напълно обясним на фона на средствата от ЕС, които ще постъпват на местно ниво, и потенциала на общините в усвояването им, посочи Стоянов.

Досегашните опити за подобни партии завършваха с пълно фиаско и това най-вероятно ще се повтори, е мнението на Кольо Колев от агенция "Медиана".

Според него бизнесът по-скоро ще продължи досегашната си практика да купува политическо влияние в традиционните партии. По думите му бизнес партиите трудно ще привлекат колебаещите се избиратели, защото те са именно разочарованите и трудно ще припознаят за изразители на интересите си такива формации.

Колев се аргументира със силно негативното отношение на голяма част от избирателите към забогателите българи.

Нови бизнес партии:

Варна

"Гражданско сдружение Глас" - основатели са Красимир Узунов, собственик на "Интерсервиз Узунови" АД, Георги Папуров, собственик на супермаркетите "Пикадили", Цветан Велковски, управител на "Елдом инвест", Лъчезар Братоев, представител на яхтите "Бавария", хотелиери и строители.

"Движение експерти за регионите" (ДЕР), основано от Венелин Жечев - шеф на дирекция в общината и съсобственик на инвестиционно дружество, което строи единия от трите мола в града. Заедно със сина си Делян Жечев участва в архитектурно бюро "Дизарх", поело изграждането на пет от най-големите хотела в Златни пясъци.

Бургас

Партия "Бургас" с лидер предприемачът Ваклин Стойневски - концесионер на градския плаж, известен с намерението си да строи небостъргач.

"Средна европейска класа", председател - общинският съветник и бизнесмен Георги Манев, учредители - футболистът Радостин Кишишев, певиците Кристина Димитрова и Жечка Сланинкова, музикантите от "Д-2", предприемачи и експерти.

Несебър - "Дела", лидер е местният бизнесмен Атанас Терзиев, който обяви преди дни кандидатурата си за кмет на града. Сред учредителите е и предприемачът Чавдар Александров - председател на Асоциацията за насърчаване на чуждестранните инвестиции и президент на "Александров груп" АД, което строи комплексите "Съни дей" в Слънчев бряг.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 50 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 55 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 3 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“