0

Е врокомисарят по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини, който е и зам.-председател на ЕК, представи в Брюксел докладите за напредъка на България и Румъния.

Еврокомисията разкритикува двете страни за липсата на напредък в борбата с корупцията, но не предложи да се наложат предпазни клаузи .

За България нито един от шестте показатели от т.нар. мониторингов механизъм не се отчита като изпълнен.

Основна слабост е борбата с корупцията по върховете, няма практически резултати и в борбата с престъпността. Поръчковите убийства са област на особено притеснение, конкретно последните няколко убийства на местни политици, които не са довели до никакви заведени дела, се изтъква в документа.

България и Румъния постигнаха голям напредък на ежедневна основа и заслужават нашето доверие, заяви Фратини, който подчерта, че това не е мониторингов доклад, тъй като България и Румъния са страни членки на ЕС.

Той изрази задоволство, че работата по докладите е дала възможност на Европейската комисия да посочи на двете страни "области на напредък и области на слабост".

"В България например са постигнати големи успехи в борбата с дребната корупция по границите на страната. Напредъкът в тази област е наистина голям", каза Фратини.

Същевременно той даде като пример за "област на слабост" в нашата страна, а и в Румъния, липсата на повече резултати в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, въпреки че и в двете страни имало напредък в това отношение.

В специален анекс към доклада за България се отбелязва, че по отношение на страната ни няма задействана предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешния ред, на вътрешния пазар, на земеделието, на икономиката, на сигурността на храните. Предпазна клауза в момента действа само по отношение на авиационната сигурност.

По отделните "проблемни области", които за нашата страна са шест, в доклада се посочва, че страната ни до голяма степен е изпълнила изискванията по "проблемна област едно" - приемане на конституционни поправки.

Въпреки това наблюдението по тази "проблемна област" ще продължи, тъй  като още предстои поправките да бъдат приложени на практика.

По "проблемна област две" се посочва,  че България е постигнала известен напредък в прозрачността на съдебния процес, "но ще трябва още време да се оцени дали новите закони ще доведат до очакваните резултати".

По "проблемна област три" (реформа в съдебната област) също се казва, че е постигнат "известен напредък" в засилване на отчетността, професионализма и ефективността на съдебната система в нашата страна.

По "проблемна област пет" (мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границата и сред местните власти), Европейската комисия смята, че "като цяло, тук е постигнат съществен напредък".

Сурови са обаче оценките на Европейската комисия във връзка с "проблемна област четири" (извършване на професионални и безпристрастни разследвания на твърдения за корупция по високите етажи на властта) и "проблемна област шест" (приемане на стратегия за борба с организираната престъпност, като фокусът се постави върху тежките престъпления, прането на пари и конфискацията на придобито по престъпен начин имущество).

Целта ни е не е да обвиняваме и да сочим с пръст, а да помогнем, изтъкна Фратини.

"Докладът е точен баланс на посланието - искаме да помогнем, не да поучаваме. Трябва да сме честни и открити, има още какво да се направи, но това е в интерес на българите и румънците, не на Брюксел.

Ще има помагаме на двете държави с нашите експерти, с окуражаване другите държави членки да участват в общи проекти, ще продължим и с механизма на наблюдение", заяви зам.-председателят на ЕК.

Следващият доклад на ЕК за България и Румъния ще бъде изготвен през лятото на 2008 г. До март същата година, правителствата в София и Букурещ трябва да изпратят свои доклади до Брюксел, които са сред основните източници на информация за ЕК.

Журналистите на пресконференцията бяха обединени в мнението си, че тонът на доклада е доста по-мек отколкото в проектодокумента, съдържанието на който медиите коментират от вчера.

Някои дори обвиниха еврокомисаря по правосъдието, че той лично се опитва да "захароса" документа, и то най-вече по отношение на България.

Имаше и такива, които директно поставиха въпроса дали комисаря знае колко точно са осъдените за корупция български политици от високия ешелон на властта и дали всъщност техният брой не е равен на нула.

В отговора си Фратини беше доста прям: не бива оценките за тона на доклада да са базирани на предварителния документ за него, който изобщо не е официален.

Той е просто база, изготвена от технически експерти, на която еврокомисарите да вземат своето окончателно решение, подчерта италианецът.

Относно евентуалното налагане на предпазни клаузи, Фратини заяви, че подобно предложение изобщо не е имало. Задействането им не е нормално явление в условията на пълноправно членство, а извънредна мярка, припомни той.

Днешният доклад на ЕК за България е балансиран и обективен, коментира министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова на съвместна пресконференция с ръководителя на Представителството на Еврокомисията в София Майкъл Хъмфрис.

Според Грънчарова основният извод от доклада е, че напредъкът за шестте месеца от членството на България, без да е чудо, показва, че механизмът за сътрудничество между България и Комисията по т.нар. проблемни области представлява успешна практика.

По думите й документът показва подкрепа за по-високите цели, които всички в България сме си поставили - модерна съдебна система, по-малко корупция и повече сигурност за хората.

Оттук нататък пътят е един - работа, партньорство и доверие, каза министърът.

На въпрос дали е удовлетворена от заключенията в доклада Грънчарова обяви, че ще бъде удовлетворена, когато България даде всички основания за прекратяването на механизма между страната ни и ЕК.

Майкъл Хъмфрис отбеляза, че прогресът на България е налице и не трябва да се подценява.

Действията отнемат време, в някои области има съществен напредък, а в други - по-малък, и именно там трябва да са приоритетите сега, каза Хъмфрис. Според него в крайна сметка страната ни ще постигне успех и ще изпълни критериите, тъй като има ясна воля за това.

Казаното от главния прокурор Борис Велчев тази сутрин за неточности в доклада е вярно, призна той.

По-рано днес преди заседанието на Висшият съдебен съвет обвинител №1 каза, че това е първият доклад на Европейската комисия, който съдържа значителни пропуски.

За мен това е малко изненадващо, коментира Велчев.

Хъмфрис уточни, че днешният доклад се позовава на представената от българското правителство информация до 31 март т.г. Докладът е взел предвид всички възможни източници, отбеляза той и посочи освен правителствения доклад, информацията на представителството на ЕК и данните от неправителствени организации.

Нямам съмнение, че в следващите месеци напредъкът ще бъде постигнат, отбеляза евродипломатът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 17 минути

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 28 минути

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 1 час

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 1 час

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 2 часа

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Парламентът на ЕС обяви, че е отстранил от длъжност "с незабавно действие" сътрудника на евродепутата