1

М ирчо Петков: Дадох на Елена Костова 500 000 долара, извежда на първа страница "Труд".

"Чрез Елена Костова винаги съм помагал на СДС. Чрез Елена Костова съм давал на партията и сме правили съвмесетен бизнес. Различни суми съм давал - от рода на 500 000 долара", обяви вчера скандалният бизнесмен Мирчо Петков.

Това е продължение на грандиозния скандал, който разтресе държавата в четвъртък.

Тогава бившият шеф на Държавния резерв о.з. ген. Димитър Димитров цитира доклад, написан от Мирчо Петков. В него той признавал, че е дал 1 млн. лв. за назначаването на министър.

Вчера Петков разказа още как за предизборни кампании е давал до 10 хиляди лева не само на СДС, но и на повечето политически партии "на ниско ниво" без ДПС.

Реакцията на Елена Костова бе: Няма такова нещо.

Ще разпитват замесените в скандала, завършва темата "Труд". Димитров е посочил на прокуратурата къде да търси оригиналния доклад с "ценоразписа" на министри, прокурори и политици, огласен от него.

"Имаме вече някои документи, ще уточним дали са автентични, кой ги е съставил и къде са пращани", каза шефът на отдела "Антикорупция" във ВКП Бойко Найденов. Всички замесени в скандала ще бъдат разпитани.

Проверката тече в пълен ход, увери и главният прокурор Борис Велчев.

"Станишев: Следвам правилата на ЕС, няма да режа глави", пише "24 часа".

"Освободих заместник-министрите Нинова и Пеевски, министърът на икономиката излезе в отпуск. Имам воля за действие, както е в ЕС, не за падане на нечии глави в резултат на публикации."

Така отговори премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол вчера. Независимият депутат Минчо Христов настоя да научи още ще махне ли Станишев Овчаров и Етем, за да предотврати тежките последици за България.

Премиерът обясни, че въпросът е загубил своята актуалност. Напомни, че не е прокурор или съдия, а предупрежденията от риск от предпазна клауза напомняли на миналогодишните приказки на опозицията, че няма да влезем в ЕС от 1 януари т.г.

"Доган: Няма да махам министри", отбелязва "Труд". На този етап не виждам причина да сменяме министри от ДПС, казал в тесен кръг в четвъртък лидерът на движението Ахмед Доган.

Той повторил тезата си от нощта на евровота, че партията му е далеч от скандала Овчаров-Александров и това не може да е причина да махне някои от министрите си - Емел Етем, Нихат Кабил и Джевдет Чакъров.

Доган поискал от партията си идеи как да бъде освежена политиката им за местния вот.

Какво тук значи някаква си чест или защо у нас министрите, които са компрометирани, до последно стоят на поста си, търси отговор "Сега".

Според автора има две причини за ината на нашите министри. Първата е, че у нас много често членове на кабинета обслужват икономически интереси. Те са поставени там, за да свършат някаква работа, защото постът им е гарантиран от сериозни фигури от света на бизнеса.

Втората причина е, че в лидерските партии, каквито са повечето политически сили у нас, министрите се поставят с ясни задачи и ангажименти към вожда. Задачите отново са свързани с икономически интереси, но в този случай те са основно интереси на партийния бос.

Като цяло у нас партиите търсят верни хора за важни постове, след което постовете изяждат верните хора.

"Готвят втори ремонт наесен", отбелязва "Стандарт". Два ремонта на кабинета ще има до края на годината. Първият ще се ограничи до смяната на Георги Петканов и вероятно на Румен Овчаров.

Основните рокади ще са наесен, твърдят от партийните централи на БСП, НДСВ и ДПС. Лидерите на коалицията се нуждаели от повече време, за да си одобрят новата политика на кабинета. Когато тя бъде приета, ще се сменят и лицата.

"451 градуса по Овчаров ще подпалят "Позитано", коментира "Стандарт".

Повод е предстоящият в неделя пленум на социалистите. Предрича се, че с министерстването на Румен Овчаров е свършено. Дали ще запази или изгуби зам.-шефския пост в партията и мястото си като лидер на софийската организация, не е толкова важно от гледна точка на имиджа на БСП.

Той пострада и ще пострада още, защото Овчаров продължава да е една от най-силните фигури в нея и води войната си от тези позиции, посочва авторът.

"Петър Кънев сменя Овчаров?", не пропуска този вариант "Монитор". Депутатът-бизнесмен е най-вероятният наследник на Овчаров в министерството на икономиката и енергетиката, споделят източници на вестника.

Все още не е отхвърлена и другата кандидатура - на депутата Петър Димитров, който е председател на финансовата комисия в парламента. Кънев обаче имал подкрепата не само на повечето от своите, но и на бизнеса и на коалиционните партньори, докато зад конкурента му стояли единствено червените хардлайнери.

"Без нова политика БСП я чака криза", предупреждава от страниците на "Труд" Александър Лилов, член на Висшия съвет на соцпартията.

"БСП е изправена пред предизвикателство не по-малко сериозно от разпада. Тя стои пред необходимостта от нова политика. Държавна политика, която да инвестира в развитието на българския човешки потенциал. В образование, наука, здравеопазване, повишаване на жизненото равнище на хората. Ако БСП няма нова социална политика, тя ще изпадне в криза. Иначе държавата ни губи бъдеще и перспектива за развитие."

"Новинар" акцентира върху парламентарната мълва: "Симеон абдикира от партията". Очаква се на конгреса на жълтите в неделя лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски да се оттегли от поста си.

От уважение към фигурата на царя обаче вероятно съпартийците му да го направят почетен председател на партията. Лидерското място може би ще заеме заместник-шефът на партията Милен Велчев, който се смята за най-приближен на царя.

На конгреса се очаква пълна смяна на заместник-шефовете на НДСВ. Местата на Пламен Панайотов и Николай Свинаров ще бъдат заети от Станимир Илчев и Лидия Шулева.

"Харесаха нов шеф за следствието", съобщава "Труд". Заместникът на Ангел Александров - Румен Георгиев, щял да бъде новият началник на националното следствие.

Намеренията са кандидатурата на Георгиев да бъде издигната още идната седмица от петима членове на Висшия съдебен съвет. По закон предложение може да направи и правосъдният министър - дори и в оставка.

"С 25% вдигат заплатите на учителите", отбелязва "Труд". Заплатите на всички учители ще бъдат увеличени с 25 на сто от 1 октомври или най-късно от 1 януари 2008 г.

Става дума за 98 926 педагози от училищата и детските градини. Отделно по 50 лв. ще вземе т.нар. непедагогически персонал. Новината съобщи вчера просветният министър Даниел Вълчев.

Учителите ще получат и 10% повишение от 1 юли като всички служители в бюджетната сфера. Сега средната учителска заплата е 404 лв.

"Брюксел не раздава пари като Рокфелер", заявява Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси. В "Стандарт" тя отговаря дали 2007 г. ще бъде нулева за усвояването на еврофондовете.

"В математиката всяко число, умножено по нула, дава нула. Така че, ако са нулеви усилията за усвояване на еврофондовете, годината би била нулева. Не мисля, че има изоставане.

Просто големите европейски средства не са "пари на ръка", тяхното инвестиране се подчинява на сложни, изпитани правила и на строг, много строг контрол. Нещо повече - те се дават за ефект, за резултат. Не идват авансово, не са внезапното наследство на Рокфелер."

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове