1

П риемам оставката на Румен Овчаров, заяви премиерът Сергей Станишев на специална пресконференция в Министерски съвет.

"Прокурорската проверка вече е факт и в нея не се намериха никакви потвърждения към обвиненията към Овчаров - че е господар на държавата и че е заплашвал директора на НСлС Ангел Александров.

Овчаров заяви още на 5 май готовност за оставка ако това ще съдейства за изясняване на случая, проведохме среща и преценихме, че в тази ситуация е необходим силен морален жест от негова страна, за което му благодаря, защото така се прави, така трябва да действа един достоен политик и държавник", каза Станишев.

По думите му това е показателно за две неща - в обществото ни вече има силна нетърпимост към корупцията и тя изисква реакция дори само при възбудени съмнения.

Това е европейско, отсече премиерът, но веднага обаче очерта негативния елемент - в подобна обстановка много лесно някой може да бъде омаскарен, дори без никакво фактическо потвърждение на приписваните му деяния.

Станишев съобщи също, че приема и оставката на правосъдния министър Георги Петканов, който е дал много от себе си и у когото вече имало натрупана умора.

Нужно е усилията ни да продължат с нова енергия, отбеляза премиерът, като подчерта, че страната ни е работила упорито и очаква положителен доклад до Европейската комисия в края на месеца.

На специалната пресконференция министър-председателят лансира и идеята си за създаване на две нови управленски структури - за национална сигурност и за горите.

Задълженията и отговорностите на агенцията за национална сигурност трябва да бъдат обособени чрез закон, като в работата й ще влизат проблеми, които в момента са от компетенциите на три министерства - на вътрешните работи, отбраната и финансите.

На второ място чрез отделяне на ресор от министерството на земеделието и горите трябва да бъде обособена специална агенция за горите, смята премиерът.

Коалицията постигна една от основните си цели - членството в ЕС, а немалка част от програмата й на управление вече е изпълнена, посочи Станишев, което според него налага разговор между коалиционните партньори за поставяне на нови по-амбициозни цели пред управлението.

Попитан дали мегаминистерствотото на икономиката и енергетиката ще бъде разделено, както и кои ще са новите титуляри на постовете на Овчаров и Петканов, Станишев каза само, че всички персонални промени ще бъдат обсъдени отговорно от коалиционните партньори, тъй като всеки кандидат трябва да е екипна фигура, а не просто функция на партията, която го е издигнала.

Коалицията не съществува като математическа формула, а като политическа, каза премиерът и подчерта, че не бива да се правят резки "завои" в управлението.

Правим всичко възможно за догонващо увеличаване на доходите, но няма да позволя това да стане за сметка на финансовата стабилност, категоричен бе министър-председателят.

Няма да коментирам сега, както многократно съм казвал политиката е колективна работа и ще изчакам да чуя сега моите другари, заяви Румен Овчаров преди заседанието на Изпълнителния съвет на БСП по повод приетата му оставка.

Всички очаквахме да се случи това, това е очакване, продължило месец, каза зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров, цитиран от БГНЕС.

Той не пожела да изкаже категорично мнение по приетите оставки и структурни промени от премиера, тъй като "не е направен нито политически анализ, нито има политически отговор".

Премиерът изпълнява конституционните си задължения за исканите промени, отбеляза Свинаров. На въпрос необходими ли са и други, той каза, че това е преценка на премиера.

За политическата класа това не е голяма новина, коментира пък зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи. Според него не е изненада приемането на двете оставки, нито структурните промени.

"Негово конституционно право като премиер е създаването на двете агенции. От тук нататък тези негови виждания и решения ще бъдат обсъдени на различни формати и аз виждам това да стане на заседание на Съвета на коалицията", допълни Лютфи.

Помолен да коментира предложението на премиера за създаване на Агенция по национална сигурност вътрешният министър Румен Петков обясни, че става дума за орган, който да формира политика и да ежедневно да представя информация на държавното ръководство.

Петков бе категоричен, че предложението е съгласувано и многократно обсъждано с него.

В никакъв случай не възприемам това като негативна оценка за каквото и да било, заяви вътрешният министър в отговор на въпрос дали предложението за Агенция по национална сигурност не е негативна оценка за работата на МВР.

Помолен да коментира оставката на Овчаров, Петков бе категоричен, че обществото трябва да разбере изключително важните действия на министъра по договорите за доставка на природен газ и "АЕЦ-Белене".

В личен план аз съжалявам за неговата оставка, каза Петков и изрази мнение, че това е много силен акт от страна на Овчаров.

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заяви, че подкрепя предложението на Станишев за структурни промени в Министерски съвет, чиято цел е ускоряването на процесите на реформи в страната.

В случай че Съветът на коалицията възприеме предложението за създаването на Държавна агенция по горите, ръководството на Министерството на земеделието (МЗГ) и горите ще положи максимални усилия за бързото структуриране и успешен старт на агенцията, обещават от ведомството.

Това ще бъде необходимо предвид обстоятелството, че гръбнакът на новата агенция биха съставлявали структурите на Националното управление по горите, което е част от МЗГ, обясниха още от там.

НДСВ намира за сериозни основанията на премиера да обяви мерките, които сподели на днешната си пресконференция, каза в изявление говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

Според НДСВ промените дават възможност за положително решаване на политическите процеси в страната, представляват в значителна степен отговор на нараснали напоследък обществени очаквания за оздравяване на политическия живот, и същевременно крият много сериозни възможности за оптимизиране на работата на изпълнителната власт.

По думите на Илчев, част от тези идеи ще изискват сериозна мобилизация в парламента, който чрез своите комисии ще трябва да подготви всичко онова, което представлява законодателната рамка за тяхната реализация.

Във връзка с идеята да бъде изградена Национална агенция за сигурност, Илчев смята, че в някаква степен вече има натрупан опит в това направление по време на предходното Народно събрание, когато са съществували и са обсъждани някои проекти, които в крайна сметка са водели до реализация на същата идея - национална агенция за сигурност, в която да си сътрудничат и хармонично да решават важните задачи, свързани с борбата с корупцията и сенчестия бизнес, няколко специализирани служби.

По идеята за създаване на агенция на горите, говорителят на НДСВ посочи, че това би било алтернатива на голяма част от проблемите, които дълго време съпътстват този сектор, защото ще стане възможно да се реализира визия за устойчиво стратегическо развитие и управление на българските гори.

По отношение на предложените от премиера структурни промени, в комбинация с персонални промени, развитието трябва да се очаква в следващите дни и седмици, в рамките на коалицията, посочи Илчев.

Всяко от тези действия ще бъде съпроводено с далеч отиващи проекции, затова трябва да бъде обмислено много внимателно всяко предложение, което партиите от коалицията ще направят през следващите дни, каза още той.

Няколко часа след пресконференцията на премиера стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП подава колективна оставка.

Това става по предложение на председателя на БСП Сергей Станишев и трябва да се разглежда като знак, че сме разбрали сигнала, който дадоха българските избиратели на вота за Европейски парламент, като решение за засилване на диалога и поемане на организационни стъпки, коментира говорителят на БСП Ангел Найденов.

Така от цялото ръководство на червените действащ остава само Станишев, защото само той е избран пряко от конгреса.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове