0

С офийската военноокръжна прокуратура отказa да образува досъдебно производство по повод инцидента, в който фоторепортера от в. "Експрес" Емил Иванов бе бит от униформени служители пред сградата на Съдебната палата.

По преписката е извършена проверка, при която военноокръжната прокуратура е направила извод, че не са налице достатъчно данни за това, че при изпълнение на служебните си задължения на 16 май 2007 г. служителите на МВР са превишили правата си и са злоупотребили с властта си, както и да са нанесли побой на Емил Иванов, с което да са извършили престъпление от общ характер.

Правният извод прокурорите обосновават на анализ от събраните при проверката материали - писмени обяснения на свидетели, медицинска документация, справки за техническото оборудване на полицейските служители по време на операцията и резултати от психодиагностично и полифизиографско изследване.

Постановлението за отказ да се образува досъдебно производство подлежи на контрол по реда на чл. 213 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Иванов пострада, докато очакваше от Съдебната палата да излезе Младен Михалев-Маджо, който по това време даваше показания по делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле.

Униформени служители с бронежилетки и пистолети издърпали са фотографа и го накарали да изтрие всички снимки.

Докато правех това, ме удряха навсякъде - по главата, ръцете, краката, в бъбреците, заяви фоторепортерът, който бе освидетелстван от лекари на Бърза помощ.

След случилото се в. "Експрес" написа, че институциите моментално са започнали да си прехвърлят топката: МВР твърдяла, че техни хора нямало в Съдебната палата, и ако изобщо нещо е станало, го била свършила съдебната полиция.

Пресцентърът на МВР незабавно обяви, че "Емил Иванов и вестникът си правят реклама". Същото заяви пред БНР, смеейки се, шефът на националната полиция Валентин Петров.

По-късно обаче, без да извинят за неверните декларации, от вътрешното ведомство потвърдиха, че в палатата е имало полиция, тъй като имало заплаха от атентат.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков пък обеща, че ще бъде "безкомпромисен до степен на бруталност" с всеки, проявил насилие. Ако се докаже, че полицаи имат вина, те ще бъдат уволнени, каза още той след срещата си с Емил Иванов.

Когато унижаваме полицаите, унижаваме държавата. Няма да допусна под натиска на влиятелни институции, каквито са медиите, служители на МВР да бъдат унижавани, заяви днес министърът на вътрешните работи.

На 28 май ще има разширена среща на Столичната дирекция на полицията, на която ще бъдат обявени резултатите от вътрешната проверка на случая, обясни Петков, цитиран от БГНЕС.

Според него заключението няма да е по-различно от прокурорското постановление. Важно е служителите да знаят, че служат на реда и закона. За нас журналистите са партньори, и то необходимите партньори, и се надявам на взаимство в партньорството, каза Петков.

Той посочи, че по време на разговора с фотографа на в. "Експрес" от негова страна са прозвучали "абсурдни и дълбоко неверни твърдения", като например това, че фотографът е бит с палки, а полицаите не са разполагали с палки".

Ето какво е написал прокурорът, който е постановил отказ да се образува досъдебно производство по прокурорската преписка, цитиран от БГНЕС:

Преписката бе заведена по повод публикации в печата за това, че на 16 май т.г. полицейски служители са упражнили физическо насилие над фоторепортера от в. "Експрес" в сградата на Съдебната палата.

Обосновава се изводът, че при извършения непосредствено след инцидента преглед не са констатирани никакви травматични увреждания по тялото на фоторепортера Емил Иванов, а констатираните в извършените впоследствие прегледи увреждания са получени на по-късен етап.

Този извод се подкрепя и от снимките, предоставени от самия Емил Иванов, от които е видно, че по него не са налице видими следи от травми и насилие, е записано в постановлението.

По случая са снети и обяснения от лица, продавали на околните сергии и будки за вестници, както и от охранителя, дежурил по време на инцидента на охранителния паркинг срещу транспортния вход на съдебната палата. Те не съобщават данни за това да са видели полицейски служители да използват физическа сила и да са нанасяли удари на фотографа.

От репортерката от криминалния отдел на в. "Експрес" Мария Николаева е снето писмено обяснение за периода преди и след инцидента, но не посочва да е очевидец на нанесените удари от страна на полицейски служители на Емил Иванов.

На 16 май на транспортния вход на Съдебната палата, на ул. "Лавеле" и в близост до ул. "Позитано" били разположени шестима полицейски служители и трима служители на ГД "Охрана" от министерството на правосъдието. Те са се намирали от вътрешната страна на металната врата на входа.

Полицейските служители били оборудвани с противокуршумни жилетки, белезници, пистолети, картечни пистолети ("Скорпион"). В оборудването нямало палки, щитове и каски, тъй като такива не се изисквали в конкретния случай за провеждане на специализираната полицейска операция.

Около 12.50 ч. началникът на групата - главен инспектор Димитър Кикьов получил съобщение за готовност за извеждане на защитен свидетел. Бил му подаден и маршрутът за излизане - в насрещното движение по ул. "Лавеле" към ул. "Алабин" и десен завой по бул. "Христо Ботев".

В тази връзка Кикьов пренасочил двама от полицейските служители на другия товарен вход, в близост до ул. "Алабин". Кикьов заедно с полицаите Стефан Огнянов, Илия Иванов, Галилей Галилеев и Николай Асенов останали от вътрешната страна на входната метална врата на транспортния вход на Съдебната палата.

Вратата се състояла от две крила и била открехната около 30-40 см, за да могат служителите да водят наблюдение пред вратата. Около 13 часа през отвора се вмъкнал едър непознат за полицаите мъж на около 50 г. - Емил Иванов.

Той започнал да фотографира полицейските служители, автомобили и района на вътрешния двор на Съдебната палата. В същото време се очаквало извеждането на защитен свидетел.

Когато забелязал това, главен инспектор Димитър Кикьов веднага застанал пред непознатия за него мъж с оглед предотвратяване на евентуално нападение и заснемане на свидетеля и издал полицейско разпореждане да преустанови да снима.

Заявил му, че се провежда полицейска операция и разпоредил непознатият за него гражданин да си даде личната карта. Вместо да изпълни полицейското разпореждане, което е задължително за изпълнение, Емил Иванов отговорил: "Ако искате, ме съдете. Това е моя работа".

Той отново насочил фотоапарата в лицето на полицай Кикьов и продължил да снима. Тъй като фоторепортерът не изпълнил полицейското разпореждане и за да предотврати евентуално нападение и заснемане на защитения свидетел, полицай Кикьов блокирал изхода с тяло и притиснал непознатото за него лице до вътрешната страна на вратата.

Проверил го и поискал обяснение защо продължава да снима и защо не изпълнява полицейските разпореждания. След като разбрал, че лицето е фоторепортер, полицаят му разпоредил да изтрие направените снимки от паметта на дигиталния фотоапарат.

Отново му разпоредил да представи личната си карта, при което Иванов я представил. Главен инспектор Кикьов взел данните от личната карта и попитал отново фоторепортера дали ще изтрие снимките.

Иванов си сложил очила и започнал да борави с копчетата за управление на фотоапарата, след малко заявил, че е изтрил снимките. През това време до него са били двама полицаи. На 3-4 метра зад тях бил още един полицаи.

Никой от тях не е нанасял удари на Емил Иванов с ръце или с крака, докато е триел снимките. В случая не се налагало използването на физическа сила, защото Емил Иванов не е оказал съпротива. Никой от полицаите не е взимал фотоапарата.

След като изтрил снимките, личната карта била върната на фотографа и той бил освободен.

При излизането си на улицата той започнал да вика: "Помощ", "Убиват ме" и отправил псувни по адрес на полицаите.

Изложеното в обясненията на Емил Иванов противоречи на изнесеното в писмените обяснения, както и на служителите от СПО-СДП, така и тези на служителите на ГД "Охрана" при Министерството на правосъдието, и тези на граждански лица, които са очевидци на инцидента. Те са категорични, че на Емил Иванов не са били нанасяни удари и не е бил бит.

Версията на Иванов се подкрепя единствено от обясненията на колежката му Мария Николаева, но тя не съобщава да е видяла полицаите да са нанасяли удари на Емил Иванов.

Не съобщава също така да е забелязала следи от такива по тялото и дрехите му, непосредствено след инцидента и при направения преглед от лекаря на екипа на Спешна помощ, който самата тя е извикала.

От анализа на писмените обяснения на очевидците по случая и събраните материали в хода на проверката се установява, че по тялото и дрехите на Емил Иванов непосредствено след инцидента не са били налице следи от физическо насилие. Такива не са констатирани и от екипа на "Спешна помощ", извършил преглед на лицето около 15 минути след инцидента, е установил проверяващият прокурор.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности