На 23 и 24 юли за трета поредна година ще се проведе "Чепеларски Търкала" - едно от най-атрактивните и с уникален формат на провеждане състезание по планинско бягане и планинско колоездене в страната ни.

То е уникално с това, че трасето е с обща дължина 80 км и положителна денивелация от 2950 м и се състои от 4 различни търкала, всяко от които започва и завършва на площад „Олимпийски” в центъра на гр. Чепеларе и е с приблизителна дължина от 20 км.

Трасето преминава през Националната астрономическа обсерватория в Рожен, връх Мечи Чал, покрай най-голямата фабрика производител на ски в света и множество великолепни горски и планински пътеки и гледки под нестихващите ритми на родопските гайди.

Маршрутът е подходящ за професионалисти и аматьори от различни възрасти, като всеки сам преценя колко търкала да измине, спрямо възможностите си.

"Чепеларски Търкала" е квалификационно състезание и носи точки за най-големия Планински Супер маратон в света "Ultra-Trail du Mont-Blanc" и е член на международната асоциация по планинско бягане "ITRA".

Многократното преминаване на състезателите през площада правят състезанието много атрактивно за наблюдаване.

През 2016 г. ще има осигурен LiveStream на площада и още две други места по трасето. Ще има и онлайн излъчване на цялото състезание.

Миналата година участие в "Чепеларски Търкала" взеха 103 участника от три различни държави.

Тази година на старта се очакват да застанат повече от 300 състезатели.

Това ще стане също и благодарение на факта, че един ден по-рано, на 23 юли, град Чепеларе ще стане домакин и на Държавния шампионат по крос кънтри колоездене, като съвместно с "Българската федерация по колоездене" за първи път в България ще проведем супер атрактивното състезание "Крос Кънтри Елиминатор".

Състезанието за хора в неравностойно положение ще се проведе на 24.07 в зоната на площад "Олимпийски" в гр. Чепеларе.

Те преодоляват специално подготвено трасе, което е еднакво за всички. През 2015 г. участие в състезанието за хора в неравностойно положение взеха 20 души в инвалидни колички.

За да бъде изпълнен този спортен форум и да бъде още по-интересен и атрактивен тази година за първи път ще проведе "Байк Експо България".

Какво представлява то?

Това е първото специализирано изложение в България за всички видове велосипеди и продукти, свързани с колоезденето.

В продължение на 4 последователни дни, то ще посреща гости и фенове на колоездачните спортове от цялата страна и чужбина.

То ще бъде разположено на централния "Площад Олимпийски" в гр. Чепеларе на 3000кв.м. изложбена площ и ще има специален, тестов полигон, на който посетителите ще могат да тестават велосипедите в различни условия.

В първото издание на "Байк Експо България" ще се включат повече от петнайсет различни фирми производителки и вносителки на велосипеди и вело екипировка от страната и чужбина.

Източник: Байк Експо България

Очаква сe през първата година "Байк Експо България" да има повече от 1 000 посетители от цялата страна, които да могат да пробват различни велосипеди, да ги сравнят по между им.

По време на 4-дневния спортен форум и празник заедно с изброените събития за първи път ще се проведе състезание за "ВелоМеханици", като ще се излъчи "Най-добър ВелоМеханик на България за 2016 г.".

Мястото е лесно достъпно, в сърцето на Родопите – едно от най-уникалните места в България за практикуване на планинско бягане и планинско колоездене.