Още по темата

40 минути закъснение е официалната версия на Спешна помощ за вчерашната трагедия на плажа на "Нестинарка", когато загина 67-годишен русенец, който можело да бъде спасен, както твърдят близки и очевидци. 

Според тях линейката е закъсняла между час и час и половина. 

Първият сигнал е подаден в 10:43 часа, връзката прекъсва, следва втори сигнал две минути по-късно, който е регистриран. От там подават сигнала на спешна помощ, а служителите казват, че се нуждаят от технологично време да го направят, което се оказва 20 минути, предаде NOVA

"Вчера около 10:30 часа този мъж влиза със сина си в морето.

На метър от пясъка той се свлича. Сложихме го на пясъка, защото си беше глътнал езика", разказва един от спасителите, отзовали се на помощ. 

„След 30 минути линейката я нямаше и той пак си глътна езика. Изкарахме го, ама повече не дишаше. Направихме му сърдечен масаж, но не дишаше и започна да посинява и умря”, обяснява спасителят Илия пред "Здравей, България" по NOVA. 

"Фактите са следните

- сигналът е подаден и регистриран в 11:13 часа. В този регион три филиала могат да се отзоват - в Царево, в Бургас и в Созопол. Ситуацията към момента е такава, че три екипа обслужват южното Черноморие", обясни заместник-директорът на спешната помощ в Бургас д-р Димитър Желязков.

Нямало как реанимобилът да стигне по-бързо до "Нестинарка", защото по това време бил на къмпинг "Лозенец", където вчера издъхна 65-годишният столичен архитект Любомир Семерджиев. 

По думите на д-р Желязков очакванията на хората са много високи, но може да се има доверие на спешната помощ и линейки по морето. 

Тялото на починалия 67-годишен русенец стояло пет часа на плажа, а автомобилът, който извозва починалите, бил само един, допълни той.