Още по темата

Полети на руски самолети без включени транспондери, без отличителни знаци и без предварително заявени полетни планове са документирани от българските Военновъздушни сили и от системата за противовъздушна отбрана на НАТО.

Това се казва в позиция на Министерство на отбраната след случаите на неизпълнение на международни норми във въздухоплаването от руски самолети над акваторията на Черно море.

От българското военно министерство считат за необходимо

да информират българската общественост, че съгласно международните регламенти на Европейската агенция за гражданско въздухоплаване и регионалното Споразумение за разпределение на въздушното пространство над Черно море, за всяка страна е определен регион за полетна информация, отговорност и контрол. Този регион има координати в акваторията на Черно море далеч извън морското и въздушното пространство на страната.

В тази връзка изнесената информация от Министерството на отбраната не е свързана с нарушение на въздушното ни пространство, което би изисквало нота за протест, а е свързана с полети на руски самолети. 

В заключение от Министерство на отбраната заявяват: МО не търси конфронтация с никого. 

Официалният представител на руското военно ведомство генерал-майор Игор Коношенков каза, че е хубаво да се чуят пояснения „колко далече от въздушните граници на България се простира "въображаемата зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО?”.

Борисов: Разполагаме с кораби в топ 3 на Европа

Ненчев се опълчи на Борисов: Нямаме нужда от демилитаризиране

Представителят на руското министерство на отбраната посочи, че руски самолети планово изпълняват полети над акваторията на Черно море, но маршрутите им са в пълно съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Освен това, изтъква Коношенков, всички полети се изпълняват само с включени транспондери.

В неделя Николай Ненчев заяви по NOVA, че четири пъти през миналия месец руски военни самолети

с изключени транспондери са навлизали в т.нар. „българска зона на отговорност” във въздушното пространство на НАТО. Според Ненчев България е поискала обяснение от Москва за нарушенията, наричайки инцидентите „провокации към България и нейните ВВС”. Ненчев също така каза, че „се вземат превантивни мерки”.

По-рано Русия поиска обяснение от България заради изказване на военния ни министър Николай Ненчев. Пред "Събуди се" Ненчев определи руските действия като провокация с неясна цел.

„С нескрита изненада научихме от изказването на българския министър на отбраната

Николай Ненчев пред Нова телевизия за предполагаемо увеличаване на броя на нарушенията през миналия месец на някаква „българска зона на отговорност във въздушното пространство на НАТО” от руски военни самолети с „изключени транспондери”. Това заяви официалният представител на руското военно ведомство генерал-майор Игор Коношенков.

Коношенков каза, че е хубаво да се чуят пояснения.