Още по темата

Ученикът, за който се предполагаше, че е карал колата на терористите, извършили нападението срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", се намира в България.

Момчето, което е шурей на атентатора Шариф Куачи, е било заловено на 28 юли на турската граница.

Сега се намира в център за нелегални бежанци в България, съобщава "Журнал дю диманш" (Le Journal du Dimanche)

Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куачи, е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка "Ислямска държава".

В раницата му са открити мобилен телефон и лаптоп, на които е имало записи, доказващи неговата джихадистка нагласа.

Антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него.

За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата, извършила нападението в редакцията на "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куачи.

Но благодарение на алиби, защитено от съучениците му в гимназията в Шарлевил-Мезиер, които заявиха, че е бил с тях в момента на атентата и мащабна кампания за освобождаването му от ареста, като непълнолетен, той беше оневинен.

Тогава той заяви, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

На 25 юли тази година обаче семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Докато е бил у нас, атентаторът от Ансбах не бил радикализиран

"Шарли ебдо": Година по-късно убиецът все още е на свобода

12 убити при атака в редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" в Париж

Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс. Той е обявен за издирване и веднага е разпространено описанието му. В резултат на това Мурад Хамид е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в център за нелегални имигранти.