Още по темата

Шокиращите снимки на изсечена гора край Хасково се оказаха планирана санитарна сеч.

„Това е така наречената постепенно-котловинна сеч, възобновителна сеч, която се провежда във възрастни дъбови гори. Отварят се така наречените котли, които приличат на дупки, за да се възстанови гората”, обясни пред NOVA Христо Христов, директор на Общинското горско стопанство в Минерални бани. 

По думите му котлите се правят там, където вече има млади дървета. По този начин се използва естественото възобновяване на гората, без да се дават пари за залесяване. 

Въпреки това от Регионалната дирекция по горите са започнали проверка на случая и са установили нарушения.

 „Проверките започнаха миналата седмица. Констатира се, че на места има допусната незаконна сеч на немаркирани дървета. Има на определени места сливане на котли. Транспортните средства, които са извозвали дървесината, са влизали в тези котли и част от фиданките са отъпкани. Остатъците от сечта не са почистени в част от котлите. Всичко това е документирано и ще се потърси отговорност от виновните длъжностни лица”, обясни Юсеин Ефендиев, директор на Регионалната дирекция по горите в Кърджали.

Според Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани, обаче констатираните нарушения са за средно всеки 2 от 1000 отсечени дървета.

Той подчерта, че общинското лесничейство е на сериозна печалба и реализира приходи между 700 хил. и 1 милион лв. всяка година.