Още по темата

Момичето, което съди бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев за изнасилване, депозира днес в пловдивския районен съд иск от 10 хиляди лева за обезщетение за морални щети.

16-годишното момиче се появи в съдебната палата с тъмни очила,

придружена от родителите си Георги и Христина Белухови.

"Този иск е символичен - за стреса, за всичко, което й е причинил Евстатиев. Дъщеря ми започна малко по малко да преодолява травмата, но сега заради процеса отново е притеснена", коментира баща й. Според адвоката на семейството - Иван Грошев, поисканото обезщетение е в скромен размер, тъй като пострадалата и роделите й не водят процес за пари.

"Ще пледирам за справедливо наказание. Предвиденото в закона е от 3 до 12 години затвор.

А за накърнената женска чест само друг съд - онзи отгоре, може да даде най-справедливото наказание", посочи адвокат Грошев.  

Самият Иван Евстатиев бе доведен с белезници,

видимо още по-отслабнал,

на въпрос на репортери какво е здравословното му състояние, той отговори кратко - както преди.

Защитата: Евстатиев опита да се самоубие, прокуратурата - не е вярно 

Стана ясно и че делото срещу него е отложено за началото на месец октомври.

Причината за отлагането

- постъпили множество молби от адвокати и вещи лица за отлагане на процеса заради отпуски или болнични.

"По делото няма нови обстоятелства. Визираният факт, че според Евстатиев той е имал доброволен сексуален контакт с момичето, не е нов, той е съобщен от него още по време на досъдебното производство. Засега бившият кмет на Стрелча остава в ареста. В зависимост от здравословното му състояние ще преценя дали да поискам промяна в мярката за неотклонение", коментира адвокатът му Ташкена Колчева.

Съдът пак остави Евстатиев в ареста

Стрелча продължава да протестира срещу Евстатиев

Според нея здравословното състояние на Евстатиев не е добро.

Делото срещу Иван Евстатиев трябваше да бъде гледано от Районния съд в Пловдив. В Районния съд в Панагюрище не може да бъде сформиран състав, който да гледа делото, тъй като съдиите вече са се произнасяли по мярката за неотклонение на подсъдимия, затова делото беше пренасочено.

С решение на ВКС делото бе разпределено на Районен съд - Пловдив и трябваше да се гледа при закрити врата днес и утре. Съдът насрочи нови дати - 10 и 11 октомври.

Евстатиев беше арестуван в началото на тази година. На 15 януари той поканил 16-годишната ученичка в хотелската си стая и отворил бутилка с водка. В стаята момичето приело голямо количество концентрат и изпаднало в безпомощно състояние, след което Евстатиев се съвкупил с нея, посочват от прокуратурата.

Бившият кмет на Стрелча призна, че е правил секс с 16-годишната ученичка, която по-рано го обвини в изнасилване. По думите му обаче това се е случило напълно доброволно от нейна страна.