Още по темата

Върховният административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха определени по-високи цени на винетните стикери у нас.

Днес решението е било получено от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи, съобщи за NOVA Николай Димитров от организацията.

Той уточни, че в мотивите си ВАС е посочил, че при определянето на новите цени не са били спазени важни законови процедури.

На свой ред министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира, че

"решението на Тричленния състав на Върховния административен съд не е окончателно, поради което Постановлението на Министерския съвет за тарифата за винетните такси остава в сила".

„След запознаване с мотивите и диспозитива на съдебното решение на Тричленния състав на Върховния административен съд ще се възползваме от законното си право и ще го обжалваме пред по-горна инстанция – пред Петчленния състав на съда в предвидения от закона срок”, каза още министърът.

Предвид факта, че решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване, постановлението не е отменено и цените на винетките продължават да са действащи и валидни.

Към този момент решението на ВАС все още не е получено в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Припомнете си как преди месец Павлова каза, че делото за винетките не е предрешено във видеото горе

И още:
ВАС ще реши дали новите винетки са законни

Без винетка по третокласни пътища

Обжалване бави въвеждането на електронни винетки

Само преди месец Върховната административна прокуратура реши, че има основание в жалбите срещу по-високите цени на винетните стикери.

След влизането си в сила цената на винетките беше оспорена от редица физичеки и юридически лица.

Впоследствие техните искания бяха подкрепени и от юридическата огранизация, която води дело срещу цялото постановление на Министерския съвет.

След разпити на вещи лица и събиране на доказателствен материал, на заседанието си тричленен състав на Върховния административен съд реши да даде ход на делото, припомня Николай Димитров.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.