33

С ъдия Румяна Ченалова беше докарана с конвой на Съдебната палата при идването си в сградата на съда, съобщи "24 часа".

Седем съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по делото. То е разпределено на 5-и състав с председател Веселина Ставрева, допълва изданието. 

Очаква се самото заседанието да започне след 16 ч.

По-рано Софийската градска прокуратура внесе в съда искането съдия Румяна Ченалова да бъде оставена за постоянно в ареста, съобщиха от държавното обвинение.

Тя бе задържана късно вечерта във вторник и ѝ бе наложена мярка „задържане под стража“ за 72 часа.

Съдия Ченалова е в ареста на Националната следствена служба, след като бе обявена за общонационално издирване, тъй като не се е явила за разпит по разследване срещу нея и при опит за принудително довеждане не е била открита на адресите ѝ в София и Стара Загора. Преди ден адвокатът ѝ и неин брат – Станимир Ченалов, заяви, че тя не се е укривала и дори сама се е явила пред разследващите.

От прокуратурата припомнят, че

на Ченалова са повдигнати две обвинения – за длъжностно и за документно престъпления.  

През януари съдия Румяна Ченалова бе отстранена от длъжност за 6 месеца.

Съдия Ченалова бе поименно спомената от френския посланик у нас Ксавие дьо Кабан сред „гнили ябълки“ в българската съдебна система.

„Никога не съм чувал за подобен случай във Франция“, коментира той случай с френска компания, инвестирала у нас, чийто собственик твърди, че фирмата му е жертва на българската съдебна система. Посланикът обясни, че става дума за две дъщерна фирми на голяма френска компания за вина с милиони оборот и изрази недоумение как съдът е взел решение за обявяване в несъстоятелност.

Името на Ченалова бе замесено и в афера, свързана с делото за двойното убийство пред клуб „Соло“ в София.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@