Още по темата

Районният съд в Стара Загора освободи Мария срещу 500 лева парична гаранция, а прокуратурата промени обвинението - от убийство - на причиняване на тежка телесна повреда и последвала смърт.

По-рано днес беше организиран протест пред Съдебната палата в града, в подкрепа на девойката, която твърди, че се защитила, след като е била изнасилена.

Десетки хора се присъединиха към демонстрацията. Дойдоха и родителите на Мария. Имаше много сълзи и чувство за непримиримост към това, че доказаните престъпници и рецидивисти са на свобода. Родителите на Мария казаха, че дъщеря им е изключително скромно и наивно дете и че те нямат обяснение защо тя се е озовала в дома му. Чули са от нея разказ, че тя се запознала с някакъв добър дядо, който идвал в кафенето, в което работи. И обяснявала, че той имал също 18-годишна дъщеря. Това било единственото нещо, което знаели родителите за този човек.

В понеделник Мария е била в дома на Богдан Динев, когато той ѝ посегнал. За да се защити, момичето взело джобно ножче и наръгало няколко пъти мъжа. Впоследствие той починал от кръвозагуба. Девойката е направила пълни самопризнания за извършеното престъпление. Мария беше задържана за 72 часа.

Според хора от Стара Загора други от жертвите на изнасилвача се страхуват да говорят. Засега прокуратурата се въздържа от коментар.

Момичето няма противообществени прояви и не е осъждано. Ученичка е в елитно училище в Стара Загора и с отличен успех е завършила учебната 2015/2016 година. Тя работела в заведение след навършване на пълнолетието си, за да подпомага семейството си в издръжката. Именно на работното ѝ място 62-годишният мъж е осъществил контакт с нея.

„Мария ми разказа, че на 25 юли е отишла до дома на Богдан. След това тя е била заключена в дома му и са започнали насилствените действия. Това е учебникарски пример за неизбежна отбрана – борила се е за живота и честта си. Призовавам прокуратурата незабавно да я освободи”, коментира за NOVA адвокат Валентин Димитров, който е поел защитата на Мария.

По думите му с него се е свързала една от жертвите на Богдан, която преди години скочила от четвъртия етаж. Мъжът има богато криминално досие, лежал е в затвора, включително за изнасилване.