Още по темата

Мотористи са се опитали да нахлуят в сградата на турското посолство, обяви посланикът на Република Турция у нас. От протеста обаче отрекоха. По думите на Сюлейман Гьокче това е станало вчера сутринта, а полицията е успяла да предотврати нахлуването. Днес протестите на мотористите пред мисията на Турция у нас продължават.

Вижте в галерията, как рокерите протестират пред турското посолство и Съдебната палата.

Протестиращите отвърнаха на критиките, посочвайки, че протестът е мирен и те не са опитвали да нахлуват в сградата на посолството. 

„Ваш поданик, господин посланик, уби двама български граждани и избяга от закона. Не знаехте защо има мотористи пред посолството на република Турция ли? А за убийството знаехте ли?” Питат протестиращите в отворено писмо в блог.

В него се посочва още: „Медиите са пълни с кадри от днешните протести пред посолството на република Турция и в тях можете да видите, че никой, по никакъв начин не се е опитвал да нахлуе във вашето посолство. Точно обратното, мотористите седяха на отсрещният тротоар”.

В писмото се допълва, че протестите ще продължат и че ако желае турският посланик може да се срещне с представители на протестиращите.

„Мотористите блокираха движението и организираха демонстрация без никакво разрешение от властите. Опитаха се да нахлуят в посолството. Това предизвиква огромно съжаление и отвращение”, коментира по-рано днес пред БНР посланикът. „Бях там лично. Полицията беше объркана. Мотористите се върнаха вечерта и бяха още по-многобройни. Доколкото разбирам, днес ще протестират отново”.

По отношение на неговия съгражданин, който се укри, Гьокче посочи: „Българският съд взима решението. Ние нямаме нищо общо. Това е проблем на българските власти”. 

Така той отвърна на обвиненията, че Фарук Бекташ – турският шофьор, който прегази семейство мотористи край Драгоман и сега се укрива от българското правосъдие, е избягал от страната с външна помощ. Това предположение изказа в ефира на „Здравей, България” по NOVA Владимир Бойков, син на едната от жертвите – Бойко Бойков.

„Този човек няма нищо в България. И в крайна сметка успява да избяга. За направиш подобно нещо, някой трябва да ти помогне. И аз вярвам, че помощта е била външна”, коментира Владимир.

Tой разказа, че баща му Бойко и неговата съпруга Таня били тръгнали с мотора си към Австрия, където живее Владимир. Поводът за пътуването бил да среща с внучето им.

„Това щеше да е третото им идване до Австрия с мотора”, каза още Владимир.

Днес мотористи излизат на протест пред турското посолство в София за пореден ден.

Бекташ беше освободен под домашен арест, но в четвъртък не се яви в съда и бе обявен за национално издирване.

Изчезна турският гастарбайтер, убил семейство при катастрофа

Кола премаза два мотора, мотористите загинаха

Изчезването му разгневи близките и приятелите на загиналите при катастрофата. В четвъртък те излязоха на протест с искане за оставката на окръжната съдийка, наложила мярката „домашен арест” на Бекташ.

Един от пристигналите на протеста в петък сутрин моторист заяви пред камерата на „Здравей, България”, че е недопустимо турското посолство да не изкаже съболезнования на близките на загиналите. И допълни, че ако българките власти не са могли да се справят с охраната на убиеца, е трябвало да помолят „гилдията” на рокерите за помощ.